• Business

    Χάρης Σιγανός: Επενδύσεις 150 εκατομμυρίων σε ξενοδοχεία ολοκληρώνει η Zeus International

    Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος & CEO της Zeus International

    Χάρης Σιγανός, Πρόεδρος & CEO της Zeus International


    Ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην κεντρική Ευρώπη αναζητά η Zeus International, που διαχειρίζεται 4.000 δωμάτια στη χώρα μας και το εξωτερικό.

    Ενδεχόμενες εξαγορές εντός κι εκτός συνόρων ανήκουν στα σχέδια του ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου που ίδρυσε και διευθύνει ο Χάρης Σιγανός, με το επενδυτικό πλάνο για την αναβάθμιση των μονάδων που έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του να ολοκληρώνεται τον προσεχή Απρίλιο. Επίσης, στόχος είναι να αυξηθούν τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η εταιρεία, τα οποία σήμερα αποτελούν σχεδόν το 25% του χαρτοφυλακίου της Zeus International.

    Συγκεκριμένα, από τα 4.000 δωμάτια που διαχειρίζεται ο όμιλος σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα 1.000 σε επτά ξενοδοχεία είναι ιδιόκτητα, τα 1.800 έχουν εκμισθωθεί με μακροπρόθεσμες μισθώσεις διάρκειας 15 έως 50 ετών (άρα το ΑΦΜ των θυγατρικών εταιρειών ανήκει στον όμιλο) και 1.200 δωμάτια ανήκουν σε τρίτους και λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Zeus International. Σημειωτέον ότι η λογιστική αξία των ξενοδοχείων της εταιρείας – που συνεργάζεται με operators, όπως οι Wyndham, Radisson και Marriott – ανέρχεται σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ.

    Με βάση αυτή τη στρατηγική πραγματοποίησε τις τελευταίες του εξαγορές ο Χάρης Σιγανός, που φέτος ολοκληρώνει την ανακαίνιση του Mirabello Bay στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μία μονάδα που εξαγόρασε η Zeus International από τον όμιλο Μαμιδάκη και θα λειτουργήσει με την επωνυμία της Wyndham. Στη νέα του εποχή θα αποτελείται από 318 δωμάτια, «χωριό» με 110 ιδιωτικές βίλες με πισίνες και bungalows, δύο ιδιωτικές παραλίες, πέντε κοινόχρηστες πισίνες, πέντε μπαρ, θερινό κινηματογράφο, spa, τέσσερα εστιατόρια, beach club κι ένα ειδικά διαμορφωμένο κελάρι εντός της φυσικής σπηλιάς στο κόλπο του Μιραμπέλλου, τη «Σπηλιά», για γευσιγνωσία premium ετικετών κρασιού. «Ο συνδυασμός με τη μεγαλύτερη εντός ξενοδοχειακής μονάδας, ιδιόκτητη μαρίνα της Κρήτης δημιουργεί τα συστατικά ώστε να καταταχθεί το ξενοδοχείο στα κορυφαία της Κρήτης», σημείωσε ο κ. Σιγανός.

    Wyndham Grand Crete Mirabello Bay

    Επιπλέον, η Zeus International απέκτησε το Ajul Luxury Hotel & Spa Resort, το δεύτερο ξενοδοχείο της στη Χαλκιδική, αφού προηγουμένως είχε αναλάβει τη διαχείριση του Ammoa Luxury Hotel & Spa Resort στην Νικήτη Χαλκιδικής του ομίλου Μεντεκίδη. Προς το παρόν, το Ajul στην Κασσάνδρα διαθέτει 171 δωμάτια, αλλά με την επέκταση θα φτάσει στα 260, εκ των οποίων περισσότερα από 200 θα είναι bungalows επιφάνειας άνω των 100 τ.μ. και βίλες άνω των 200 τ.μ.. Επίσης θα πλαισιώνεται από πέντε υπαίθριες πισίνες, τρία εστιατόρια, τρία μπαρ, spa, δύο γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ και beach βόλεϊ.

    Από την Κρήτη & τη Χαλκιδική ξεκινά η μετεξέλιξη της Zeus σε πολυτελές brand

    Ο κ. Σιγανός σημείωσε πως «δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν στη Χαλκιδική και στόχος είναι να αποτελέσει κορυφαίο ελληνικό θέρετρο». Σε αριθμούς, το πλάνο αυτό μεταφράζεται σε έργο 40 εκατομμυρίων και επιδιώκεται να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της μετεξέλιξης της Zeus International μαζί με το Wyndham Grand Crete Mirabello Bay – με στόχο την επέκταση στο πολυτελές ξενοδοχειακό προϊόν.

    Η πιο πρόσφατη επενδυτική κίνηση ήταν η απόκτηση του Ammos Resort της Κω μέσω πλειστηριασμού έναντι 4,7 εκατ. ευρώ. Φέτος το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως τετράστερο, αλλά έπειτα θα δρομολογηθεί η ανακαίνιση και επέκταση του σε όμορα οικόπεδα, έτσι ώστε από τα 114 δωμάτια να φτάσει σε δυναμικότητα τα 260.

    Ajul Luxury Hotel & Spa Resort

    Το τελευταίο ξενοδοχείο που άνοιξε τις πόρτες του ήταν το Athens Key Hotel στην οδό Χαλκοκονδύλη, εκεί όπου έως το 2010 λειτουργούσε το «Κάνιγγος 21». Επρόκειτο για ένα ακόμη ασφαλιστικό ακίνητο που εκμισθώθηκε για 30 χρόνια στη Zeus International, η οποία επένδυσε 3,5 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει την παρουσία της στη «δύσκολη περιοχή» μεταξύ Ομόνοιας και Μεταξουργείου, αφού στην πλατεία Καραϊσκάκη λειτουργεί ήδη το Wyndham Grand Athens, ιδιοκτησίας της Noval Property, αλλά και το Wyndham Athens Residence.

    Τζίρος 110 εκατομμυρίων με λειτουργικά κέρδη 50 εκατ.

    Οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία έξι χρόνια η εταιρεία φτάνουν τα 150 εκατομμύρια, ενώ ο στόχος που έχει θέσει για το 2023 είναι έσοδα 110 εκατ. ευρώ (25% ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2022) και μεικτά λειτουργικά κέρδη ύψους 50 εκατομμυρίων.

    «Ξεκινήσαμε το 2014 από το εξωτερικό και μετά ήρθαμε στην Ελλάδα. Από εδώ και στο εξής με ενδιαφέρει να κάνουμε πράγματα που έχουν απήχηση. Όταν ξεκίνησα δεν ήταν ο στόχος μου να γίνω μεγαλοεπιχειρηματίας, αλλά δε θα σταματήσουμε εδώ», τόνισε ο κ. Σιγανός, παραδεχόμενος πως σκανάρει προορισμούς στην Ευρώπη. Σήμερα, εκτός των άλλων, διαχειρίζεται το Wyndham Λευκωσίας (το πρώην Holiday Inn), τρία ξενοδοχεία στην Ιταλία, σε Μιλάνο, Μοντόβι και στη λίμνη Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία, καθώς και τρεις μονάδες στο Βουκουρέστι.

    «Η πανδημία προκάλεσε διαχρονικές αλλαγές στον κλάδο και στα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών. Σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη όρεξη του κόσμου να ταξιδέψει. Παρότι είμαστε στη μέση μια μεγάλης οικονομικής ύφεσης, η ταξιδιωτική δαπάνη είναι αυξημένη και η πανδημία υπήρξε καταλύτης. Τα λεφτά δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά ζούμε σε ένα ευλογημένο μέρος του κόσμου, που βρίσκεται ακόμα στην αρχή σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία και τον εξυπηρετούμενο αριθμό επισκεπτών», είπε ο επικεφαλής του ομίλου, ενώ σχολίασε τη θέση της Αθήνας στον ξενοδοχειακό χάρτη, παρομοιάζοντάς τη με το Βερολίνο.

    «Στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί η προσφορά δωματίων αλλά η επισκεψιμότητα ανεβαίνει παράλληλα. Ωστόσο, ακόμα είναι χαμηλά σε σχέση με άλλους προορισμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, επισκεψιμότητα και μέση τιμή δωματίου αυξάνονται έως και 400% την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μήνες, φαινόμενο που θα αντιμετωπιστεί αν γίνει οικονομικότερη και η αερομεταφορά από και προς την Αθήνα, έτσι ώστε να αποκτήσει δυναμική πρωτευουσών, όπως είναι η Βουδαπέστη, και να διπλασιάσει τον όγκο των επισκεπτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Zeus International: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Eretria Hotel & Spa Resort

    Zeus International: Εξαγορά τριών ξενοδοχείων στο Βουκουρέστι

    Χάρης Σιγανός (Zeus): «Εκτελούμε έργα 100 εκατ. σε νέα ξενοδοχεία – Στοίχημά μας η ανάδειξη της ελληνικής ξενοδοχίας»



    ΣΧΟΛΙΑ