• Business

    Χαράλαμπος Σαχίνης: Πόσο μπορεί να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ- Πού βρίσκονται έργα 400 εκατ. για την Ανατολική Αττική

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα περί την ΕΥΔΑΠ έδωσαν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χαράλαμπος Σαχίνης και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Τόσιος, στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τον περασμένο Ιούνιο.

    «Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ» σημείωσε ο κ. Σαχίνης και αφού προηγουμένως εξήγησε ότι με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το 50% συν 1 μετοχή θα πρέπει να παραμείνει στην κατοχή του δημοσίου. Το 50% συν 1 μετοχή της ΕΥΔΑΠ ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.) η οποία ελέγχεται κατά 100% από το δημόσιο. Έμμεσα η ΕΕΣΥΠ ελέγχει και το 11,33% που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Συνολικά το δημόσιο ελέγχει το 61,33% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ. Ποσοστό 31,53% ανήκει σε νομικά πρόσωπα (θεσμικούς επενδυτές) και 7,14% σε φυσικά πρόσωπα.

    Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων της Ανατολικής Αττικής, η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να δώσει μάχη με τον χρόνο. Για δύο από τα έργα «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών» προϋπολογισμού 270 εκατ. ευρώ και «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμου Μαραθώνα και Επαναχρησιμοποίηση – Διάθεση επεξεργασμένων εκροών», προϋπολογισμού 129 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με την αρχαιολογική υπηρεσία. Αφού ολοκληρωθούν θα προχωρήσει η προκήρυξή τους.

    Τα προαναφερόμενα έργα εντάχθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο ΕΣΠΑ – ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Στόχος είναι η σύμβαση για την εκτέλεση τους να υπογραφεί με τον ανάδοχο στο τέλος του 2020. Με δεδομένες τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ είναι πιθανό τα δύο αυτά έργα να μην ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

    Συνολικά τα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής θα εξυπηρετούν 250 χιλ. κατοίκους. Τον Μάιο του 2019 ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης (πρωτεύων, δευτερεύων και τριτεύων) ακαθάρτων περιοχής Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας, με προϋπολογισμό 9,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ (ΕΣΠΑ), ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το αντίστοιχο της Παλλήνης (υπάρχει προσωρινός μειοδότης, εξετάζονται οι ενστάσεις) και εκκρεμεί του Σαρωνικού (προϋπολογισμός 80 εκατ. ευρώ).

    Σε εκκρεμότητα είναι και ο διαγωνισμός για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Ψυττάλεια, προϋπολογισμού 280 εκατ. για 4 χρόνια. Βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και συμμετέχουν τρεις κοινοπραξίες (Άκτωρ – ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ – Τέρνα και Χρ. Κωνσταντινίδης – Μυτιληναίος).

    Οι κ.κ. Σαχίνης και Τόσιος απαντώντας επίσης σε ερωτήματα σημείωσαν ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των τιμολογίων. Επίσης δεν τίθεται θέμα έλλειψης νερού στην Αθήνα, ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του λόγω των πιθανών μελλοντικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

    Για ακόμα 6 μήνες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοσίου και ΕΥΔΑΠ για την τιμολόγηση του του αδιύλιστου νερού. Η εταιρεία συνεχίζει να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά́ στοιχεία που της ανήκουν.

    Τα χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ βαίνουν μειούμενα και με βάση τα στοιχεία 6μήνου είναι 19,7 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά χρέη των ιδιωτών προς την επιχείρηση είναι 162 εκατ. ευρώ.

    Υπάρχουν ήδη 80 χιλ. «έξυπνοι» μετρητές χρήσης νερού σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο. Η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων των μετρητών χωρίς όμως να έχει καταλήξει στις τεχνικές προδιαγραφές. Θα χρειασθεί 1 με 2 χρόνια.

    Εσωτερικά στην ΕΥΔΑΠ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη βελτίωση, μεταξύ άλλων, των συστημάτων προμηθειών, πληροφορικής και ανθρώπινου δυναμικού.

    Για το μεγάλο έργο στο Ελληνικό υπάρχει συζήτηση με την Lamda ώστε το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων που θα κατασκευαστεί στο παλιό αεροδρόμιο να παρέχει νερό για τις ανάγκες άρδευσης της ευρύτερης περιοχής.



    ΣΧΟΛΙΑ