ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η φετινή σεζόν του Champions League (2025-26) είναι η δεύτερη με το το νέο φορμάτ της «διευρυμένης λίγκας», με 36 ομάδες να συμμετέχουν στη league phase. Η UEFA ανακοίνωσε επίσημα το πώς θα μοιραστεί το τεράστιο χρηματικό πακέτο: συνολικά 2,467 δισ. ευρώ μόνο για τη διοργάνωση και το Super Cup, σε ένα ποσό που καθιστά το θεσμό όχι μόνο την κορυφαία αγωνιστική διοργάνωση αλλά και το μεγαλύτερο «οικονομικό εργαλείο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Οι εγγυημένες πληρωμές
Κάθε ομάδα που προκρίθηκε στη φάση της λίγκας, συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού, θα εισπράξει άμεσα 18,62 εκατ. ευρώ. Ακόμη και οι ομάδες που αποκλείστηκαν στα play offs θα λάβουν αποζημίωση ύψους 4,29 εκατ. ευρώ.
Στα οκτώ παιχνίδια που θα δώσει κάθε σύλλογος στη league phase:
- Κάθε νίκη αποφέρει 2,1 εκατ. ευρώ
- Κάθε ισοπαλία 750.000. ευρώ
- Επομένως, η απόδοση στον αγωνιστικό χώρο μεταφράζεται άμεσα σε έσοδα.
Η επιβράβευση της κατάταξης
Η UEFA εισάγει και φέτος το λεγόμενο «ranking bonus». Το μίνιμουμ ποσό είναι 270.000 ευρώ και το μάξιμουμ φτάνει έως τα 9,9 εκατ. ευρώ για την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στη βαθμολογία της λίγκας. Επιπλέον:
- Οι 8 πρώτες ομάδες θα λάβουν έξτρα 2 εκατ. ευρώ
- Οι θέσεις 9–16 εξασφαλίζουν 1 εκατ. ευρώ
- Τα νοκ-άουτ και τα μεγάλα ταμεία
- Η είσοδος στη νοκ-άουτ φάση εκτοξεύει τα ποσά:
- Play off για τους «16»: 1 εκατ. ευρώ
- Φάση των «16»: 11 εκατ. ευρώ
- Προημιτελικά: 12,5 εκατ. ευρώ
- Ημιτελικά: 15 εκατ. ευρώ
- Τελικός: 18,5 εκατ. ευρώ σε κάθε φιναλίστ
- Επιπλέον μπόνους πρωταθλητή: 6,5 εκατ. ευρώ
Ο μεγάλος νικητής της διοργάνωσης μπορεί να φτάσει τα 127 εκατ. ευρώ μόνο από επιδόσεις, ενώ με τα χρήματα από το «value pillar» (τηλεοπτικά, δεκαετή ranking UEFA, εμπορικά) το συνολικό πακέτο μπορεί να αγγίξει έως και τα 200 εκατ. ευρώ για ένα κορυφαίο κλαμπ.
Ο «πυλώνας αξίας»
Περίπου 853 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν ανάμεσα στις ομάδες ανάλογα με την τηλεοπτική αγορά και τον συντελεστή UEFA 5ετίας και 10ετίας. Έτσι, οι ομάδες από τα «μεγάλα» πρωταθλήματα καρπώνονται μεγαλύτερο μερίδιο. Ενδεικτικά, την περσινή σεζόν (2024-25), η Παρί Σεν Ζερμέν εισέπραξε πάνω από 148 εκατ. ευρώ συνολικά, η Ίντερ περίπου 136 εκατ. ευρώ, ενώ η Στουρμ Γκρατς περιορίστηκε στα 28,8 εκατ. ευρώ.
Τι έχει εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε φέτος την απευθείας συμμετοχή του στη league phase του Champions League. Πριν καν ξεκινήσουν όμως οι αγώνες, οι «ερυθρόλευκοι» -όπως και οι υπόλοιπες ομάδες- γνωρίζουν ήδη και τα στάνταρ έσοδα που θα έχουν από τη συμμετοχή τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πριν καν τη σέντρα της.
Οι «ερυθρόλευκοι», όπως κάθε συμμετέχοντας, έχει εξασφαλισμένα 18,62 εκατομμύρια ευρώ, παίρνοντας θέση στην εκκίνηση των 36 ομάδων. Στο «χρηματιστήριο» της διοργάνωσης, όμως, υπάρχει ένας ακόμη δείκτης που πρέπει κάποιος να παρακολουθεί. Το value pillar που εν πολλοίς αφορά στην κατάταξη κάθε κλαμπ στις ειδικές βαθμολογίες (5ετίας και 10ετίας) της UEFA.
Η συγκεκριμένη διαδικασία προσφέρει σε κάθε ομάδα «μετοχές». Έχει ένα «ευρωπαϊκό μέρος» που είναι το 73% και ένα «μη ευρωπαϊκό» που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 27%. Στο ευρωπαϊκό μέρος συνυπολογίζεται το market pool, τα χρήματα δηλαδή που λαμβάνονται από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός εδώ είναι 33ος. Στο 5ετές ranking όμως είναι 24ος και στη «σούμα» 31ος.
Ο 36ος λαμβάνει μια μετοχή των 935.000 ευρώ και ο πρώτος 36 τέτοιες μετοχές. Ο Ολυμπιακός είναι 31ος λαμβάνει πέντε μετοχές των 935.000 ευρώ και από το ευρωπαϊκό μέρος του value pillar λαμβάνει 5.611 εκατομμύρια ευρώ.
Το μη ευρωπαϊκό μέρος υπολογίζεται αποκλειστικά από το δεκαετές ranking στην UEFA. Οι ομάδες ανάλογα με τη θέση τους, με τον ίδιο τρόπο, λαμβάνουν μετοχές αξίας 346.000 ευρώ.
Ο Ολυμπιακός λαμβάνει 13 τέτοιες μετοχές με τα τωρινά δεδομένα και τα έσοδά του φτάνουν τα 4,496 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τις 275 χιλιάδες ευρώ που είναι το μπόνους που λαμβάνει ο τελευταίος (κι αυτό μοιράζεται με βάση τα μερίδια που αναφέραμε), ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένα έσοδα 29.002 εκατομμύρια ευρώ.
Πέρα από τα στάνταρ ποσά πριν την έναρξη της διοργάνωσης, αντίστοιχα υπάρχουν και τα έσοδα που θα εξασφαλίσουν οι ομάδες βάσεις της πορείας τους σε αυτή.
Πλέον, κάθε νίκη στη League Phase δίνει 2.100.000 ευρώ, ενώ κάθε ισοπαλία 700.000 ευρώ. Παράλληλα, ομάδες μαζεύουν και βαθμούς για την βαθμολογία της UEFA. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός μπορεί να δώσει στην Ελλάδα 400 βαθμούς με κάθε νίκη του και 200 με κάθε ισοπαλία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ-Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η σκληρή πολιτική ρητορική πυροδοτεί τη βία
- Bloomberg: Αυτές είναι οι κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων με τους πιο περιζήτητους αποφοίτους
- Αύξηση 6,7% των επιβατών στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025
- Κατζ: Αν η Χαμάς δεν ελευθερώσει τους ομήρους και δεν κατεβάσει τα όπλα, η Γάζα θα καταστραφεί
