• Business

    ΧΑ: Βουτιά 38,09% για τον τραπεζικό δείκτη από την ημέρα του Brexit


    Νέα διολίσθηση σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για περιορισμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήταν αρκετό για να στηρίξει το γενικό δείκτη που τερμάτισε στο “κόκκινο”.

    Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, δεδομένης και της αργίας στη Wall Street για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

    Εν αναμονή των διοικητικών αλλαγών στις ελληνικές τράπεζες αλλά και του προβληματισμού για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ιταλία που θεωρείται ευάλωτο, οι μετοχές του κλάδου παρέμειναν στο επίκεντρο των πιέσεων. Σημειώνεται ότι από τις 24 Ιουνίου που υπερίσχυσε το Brexit, ο τραπεζικός δείκτης έχει σημειώσει βουτιά 38,09%.

    Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδος αναμένεται η μελέτη της Spencer Stuart για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις αντικαταστάσεις των μελών των διοικήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει το μνημόνιο για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών.

    Την ίδια ώρα, το αρνητικό κλίμα στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας μετά την περίπτωση της Μαρινόπουλος που απειλεί να προκαλέσει μπαράζ λουκέτων στην αγορά αν δεν βρεθεί σωτήρια λύση αλλά και της πτώχευσης της Jetoil του ομίλου Μαμιδάκη, έχουν επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογία των επενδυτών και της αγοράς γενικότερα.

    Με βάση  τηn ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και η Ιωάννα Καρέλια βρέθηκαν στο χαμένους της ημέρας. Αντίθετα, είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ο Θ. Βασιλάκης της Aegean και οι Ευάγγελος και Νικόλαος Στασινόπουλος της Βιοχάλκο.

    Η σημερινή συνεδρίαση

    Παρά το γεγονός ότι ο γ.δ. στο ξεκίνημα των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας μέχρι τις 548,22 μονάδες, οι πωλητές πήραν το προβάδισμα και σταδιακά άρχισε να υποχωρεί, μέχρι το χαμηλό των 530,92 μονάδων. Τελικά τερμάτισε στις 539,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,91%. Ο τζίρος ανήλθε στα 40,88 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,22%, στις 1.434,29 μονάδες, ενώ πτώση 2,24% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 670,21 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,90% στις 639,49 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες 7,29%.

    Η μετοχή της Πειραιώς, περιόρισε τις αρχικές απώλειες που έφτασαν στο -11,76%, και τερμάτισε με πτώση 2,61%. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,81%, η Eurobank έκλεισε με απώλειες 5,09%, ενώ η Εθνική παρέμεινε αμετάβλητη.

    Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή  Ελληνικά Πετρέλαια που έκλεισε στο -3,95%, λόγω των σεναρίων για μεγάλη οφειλή της Jet Oil – Mamidoil στην εισηγμένη, η οποία ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τα αποτελέσματα της.

    Πτώση 2,90% σημείωσε η Ελλάκτωρ, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι ΟΤΕ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

    Αντίθετα, κέρδη 3,10% σημείωσε η Lamda, με άνοδο 2,56% έκλεισε η Μυτιληναίος, ενώ κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Aegean, Βιοχαλκο, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

    Στον Mid Cap τώρα, ξεχώρισε η μετοχή του Υγεία που ενισχύθηκε κατά 6,80% και οι Ικτίνος και Άνεμος που έκλεισαν με άνοδο 3,80% και 3,01% αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/poli-mikri-i-ofili-tis-jet-oil-sta-elpe-adikeologiti-i-ptosi-tis-timis-tis-metochis/58377



    ΣΧΟΛΙΑ