• Business

    Χάρης Σαχίνης: Και κέρδη, και μέρισμα η ΕΥΔΑΠ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ

    Χάρης Σαχίνης, επικεφαλής ΕΥΔΑΠ


    Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί τον βασικότερο λόγο και αιτία που ψαλιδίστηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,34% 5,97 για τη χρήση του 2022 (περί τα 5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του 2022 και μέρισμα 0,02 ευρώ).

    Κι αυτό σε ένα περιβάλλον, που η εταιρεία, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Χάρης Σαχίνης δεν προέβη σε καμία αύξηση τιμολογίων, διατηρώντας την τιμή του νερού χαμηλά, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη αγορά και τις άλλες επιχειρήσεις που με πρόσημα το ενεργειακό κόστος αύξησαν τις τιμές.

    Ο κ. Σαχίνης ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μειωθούν τα κόστη της ΕΥΔΑΠ και ταυτόχρονα να αυξηθεί η κερδοφορία, μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιεί οι οποίες σωρευτικά αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις. ευρώ.

    Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, ότι αποτελεί κοινό αγαθό.

    Σύμφωνα με τον CEO της ΕΥΔΑΠ η εταιρεία προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος έχει προβεί στα εξής:

    1. Είναι σε διαδικασία εύρεσης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμού, για τη μείωση του κόστους προμήθειας (ανταγωνιστικότερες τιμές χρέωσης ενέργειας και ισχύος και μεγαλύτερες εκπτώσεις).

    2. Έχει δρομολογήσει μελέτες και διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, πχ αντλιών, με ενεργειακά αποδοτικότερα.

    3. Σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεών για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.

    4. Έχει δρομολογήσει διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

    Μάλιστα, η Εταιρεία ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό 4 Φ/Β Σταθμών συνολικής ισχύος 3,5 MW. Ήδη οι 2 πρώτοι επί εδάφους (συνολική ισχύς 2 MW) βρίσκονται στην διαδικασία ανάδειξης οριστικού αναδόχου και οι άλλοι 2 επί στεγών (συνολική ισχύς 1,5 MW) στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού.

    Επενδύσεις

    Το 2022 ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένονται στα 47,3 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 85 εκατ. ευρώ.

    Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται είναι της Ανατολικής Αττικής ύψους 800 εκατ. ευρώ με 90% χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

    Ταυτόχρονα ξεκινούν έργα μετασχηματισμού 400 εκατ. ευρώ, έργα για μείωση διαρροών 200 εκατ. ευρώ και για νέες δραστηριότητες 250 εκατ. ευρώ.

    Τιμολόγια

     «Θέλουμε χαμηλά τα τιμολόγια και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε χαμηλά τα έξοδα», είπε ο κ. Σαχίνης. Πρόσθεσε δε, ότι «θα πρέπει να α δούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, το wacc που θα δώσει η ΡΑΕ και όλα αυτά θα συνδεθούν μαζί και θα δούμε πως θα επιδράσει στα τιμολόγια».

    Ακόμα, ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ περιμένει να ανακτηθούν τα 157 εκατ. ευρώ που έχει δώσει στο κράτος για τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό  και υπάρχει εκτίμηση ανάκτησης και του ενεργειακού κόστους.

    Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε 22 εκατ. ευρώ το 2022 φτάνοντας τα 45,5 εκατ. ευρώ εξέλιξη που επιβάρυνε τα αποτελέσματα.

    Για την πορεία του 2023 απέφυγε να δώσει κάποια εκτίμηση τονίζοντας μόνο πως το ενεργειακό κόστος μειώνεται.

    Με βάση δύο σενάρια που έχει κάνει και τις τιμές των συμβολαίων, ο προϋπολογισμός για το κόστος ενέργειας θα κυμανθεί μεταξύ 31,3 εκατ. ευρώ με κρατική επιδότηση και 37,5 εκατ. ευρώ χωρίς κρατική επιδότηση.

    Διαβάστε επίσης

    Χάρης Σαχίνης: Δημόσιο αγαθό το νερό, στο Δημόσιο μέχρι τέλος του χρόνου οι μετοχές από το Υπερταμείο

    ΔΥΠΑ – ΤΑΙΠΕΔ: Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για αξιοποίηση ακινήτων

    Εξάρχου (Intrakat): «Η τεχνική επάρκεια και η ισχυρή κεφαλαιακή βάση τα σημαντικότερα κριτήρια για τη σωστή εκτέλεση των έργων»


     



    ΣΧΟΛΙΑ