Business

Cenergy Holdings: Αύξηση 59% στα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο

  • NewsRoom
Cenergy

Αλέξης Αλεξίου, CEO Cenergy Holdings


Ισχυρή άνοδο μεγεθών παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο του 2022 η Cenergy Holdings S.A., με την αύξηση της κερδοφορίας της να συνεχίζεται και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να ενισχύεται περαιτέρω.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ, 36% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2021: 486 εκατ. ευρώ).

Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε, με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022 (+8% σε ετήσια βάση). Ο κλάδος καλωδίων εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης του Ομίλου.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο, στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ στις 30 Ιουνίου 2022, υποδηλώνοντας σταθερή ανάπτυξη και για τους δύο κλάδους.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 74% σε ετήσια βάση, σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 59% σε ετήσια βάση.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings δήλωσε: «Τα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους επιβεβαιώθηκαν πλέον και αναμένεται να γίνουν πιο ευκρινή τους επόμενους μήνες. Καταφέραμε να πετύχουμε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ, παράλληλα, συνεχίσαμε τις εντατικές προσπάθειές μας για επιχειρησιακή αριστεία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, είδαμε αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής του τομέα καλωδίων ενώ βελτιώσαμε σημαντικά την παραγωγή και στον τομέα σωλήνων χάλυβα. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και τα σταθερά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε αύξηση 74% της προ φόρων κερδοφορίας μας σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι πρόσφατες αναθέσεις έργων και στους δύο τομείς έρχονται να προστεθούν στο ήδη υψηλό ανεκτέλεστων παραγγελιών, προαναγγέλλοντας μια θετική πορεία μέχρι το τέλος του έτους. Η Cenergy Holdings θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) για βιώσιμη ανάπτυξη και θα παραμείνει αρωγός στην “πράσινη μετάβαση” που συντελείται διεθνώς. Η αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, οι ισχυρές πωλήσεις και όλα τα μεγέθη κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συνηγορούν προς μια ισχυρή δυναμική για το μέλλον».

Ώθηση από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα ενέργειας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, η Cenergy Holdings ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας: αφενός ενισχύθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα καλωδίων, αφετέρου τα ενεργειακά έργα υποδομής τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και στον τομέα σωλήνων χάλυβα εκτελέστηκαν ομαλά και οδήγησαν την κερδοφορία της περιόδου.

Καθ’ όλο το εξάμηνο, οι εταιρείες μας εκμεταλλεύθηκαν την δυναμική εμπορική παρουσία τους εξασφαλίζοντας σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που διαμορφώθηκε στις 30 Ιουνίου 2022 σε ένα ποσό-ρεκόρ ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια interarray μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας ( καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν). Οι αναθέσεις αυτές αποτελούν απόδειξη της επιτυχημένης διαγωνιστικής δραστηριότητας των εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στον τομέα καλωδίων, η υψηλή χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής προϊόντων και η ομαλή εκτέλεση υποβρυχίων έργων ιδιαίτερης προβολής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των καλών επιδόσεων. Όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6% και να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων.

Η ανάκαμψη της ζήτησης, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ. Αυτό ενισχύθηκε περαιτέρω από την είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές, καθώς και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα στη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Κορίνθου. Παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους, η Hellenic Cables εδραίωσε τη περιβαλλοντική στρατηγική της με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έλαβαν επίσημη έγκριση από το SBTi. Ως εκ τούτου, έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως με εγκεκριμένους στόχους SBTi, κάνοντας με τον τρόπο αυτό σημαντικά βήματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής ζήτησης, η Σωληνουργεία Κορίνθου (εφεξής “CPW”) βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση αφού το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτό ήταν αποτέλεσμα έντονων εμπορικών προσπαθειών κατά το 2021 που οδήγησαν τελικά σε σημαντικές αναθέσεις έργων σε όλο τον κόσμο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο τομέας σωλήνων χάλυβα κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, καθώς ο κύκλος εργασιών για την περίοδο αυτή ανήλθε σε 192 εκατ. ευρώ, +79% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από σημαντικά υψηλότερο όγκο πωλήσεων (+43%) σε σύγκριση με το περσινό πρώτο εξάμηνο. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες της αγοράς και οι διεθνείς τιμές του χάλυβα παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες και πολλά ενεργειακά έργα συνεχίζουν είτε να αναβάλλονται είτε να εγκαταλείπονται, ιδίως στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) επιδεινώθηκε κατά 1,3 εκατ. ευρώ, λόγω δυσμενέστερου μείγματος πωλήσεων. Όσο όμως οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν και η ζήτηση ενισχύεται, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται παραπάνω και οι διαθέσιμα διαγωνισμοί στους οποίους η CPW μπορεί να συμμετέχει, αυξάνονται σταθερά. Εκτός από τις ήδη κλεισμένες παραγγελίες, αναμένεται ένα ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο χρηματοοικονομικό σκέλος, οι υψηλές τιμές πρώτων υλών δεν επηρέασαν σημαντικά τον καθαρό δανεισμό, διότι η εταιρεία συνέχισε την αυστηρή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.

Διαβάστε επίσης:

Noval Property: Καθαρά κέρδη 15,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνοΣΧΟΛΙΑ