• Business

    The Cadogans: Ποια είναι η δυναστεία των δισεκατομμυριούχων με τα περισσότερα ακίνητα στο Τσέλσι του Λονδίνου

    • Bloomberg
    Edward Cadogan

    Edward Cadogan


    Το 1717, ένα μέλος της οικογένειας Cadogan παντρεύτηκε την κόρη του Hans Sloane, ενός γιατρού της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που κατείχε 166 στρέμματα γης στην συνοικία Τσέλσι του Λονδίνου.

    Αυτός ο γάμος άνοιξε το δρόμο για να γίνουν οι Cadogans σημαντικοί γαιοκτήμονες της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι εξακολουθούν να μεταβιβάζουν στους κληρονόμους τους περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από αυτόν τον γάμο, τρεις και πλέον αιώνες μετά.

    Πριν από λίγες ημέρες, ο Edward Cadogan, 57 ετών, έγινε ο 9ος κόμης με τον τίτλο Earl Cadogan, μετά τον θάνατο του δισεκατομμυριούχου πατέρα του Charles σε ηλικία 86 ετών. Η διαδοχή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή για μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες αριστοκρατών της Βρετανίας που περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, εστιατόρια υψηλής ποιότητας και μερικές από τις πιο διάσημες εμπορικές περιοχές του Λονδίνου.

    Ο Edward, πρώην μέλος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και νυν πρόεδρος του Ομίλου Cadogan, επιβλέπει σήμερα μια περιουσία αξίας περίπου 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του τίτλου που κληρονόμησε και του ρόλου του στην εταιρεία της οικογένειάς, με έδρα το Λονδίνο, καθιστώντας τον τον 11ο πλουσιότερο άνθρωπο της Βρετανίας, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Ιndex.

    Η αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας αυξήθηκε κατά περίπου 32% την τελευταία δεκαετία, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αξίες της γης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο Charles «μεταβίβασε μια επιχείρηση που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν την κληρονόμησε», ανέφερε ο όμιλος Cadogan σε δήλωση σχετικά με τον θάνατο του πατριάρχη.

    H περιουσία στο Τσέλσι

    Το γενεαλογικό δέντρο των Cadogans έχει τις ρίζες του πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια, αλλά η πορεία τους προς τον πλούτο επιταχύνθηκε το 1776.

    Ο Charles Sloane Cadogan – ο πρώτος κόμης της σημερινής οικογένειας – κληρονόμησε εκείνη τη χρονιά τμήματα γης στο Λονδίνο, τα οποία είχε αποκτήσει ο παππούς του Hans Sloane σχεδόν έξι δεκαετίες νωρίτερα.

    Η οικογένεια κατάφερε να διατηρήσει την γενεαλογία και την περιουσία της τους επόμενους αιώνες, επιζώντας από τις ναπολεόντειες μάχες καθώς και τον Βομβαρδισμό της Αγγλίας, και κατασκεύασε εκ νέου σε μεγάλο τμήμα της Τσέλσι αρχοντικά με κόκκινα τούβλα, καθώς η περιοχή εξελίχθηκε σε κόμβο για τους πλούσιους και τους μποέμ πληθυσμούς του Λονδίνου.

    Ένα κεντρικό τμήμα της ιδιόκτητης έκτασης των Cadogan βρίσκεται στην King’s Road, έναν σημαντικό κόμβο λιανικής για brands της μόδας, όπως οι Calvin Klein και Massimo Dutti, καθώς και εστιατόρια και γκαλερί τέχνης.

    High Street Focus | Cadogan Group's retail properties are the largest part of its portfolio
    Τα ακίνητα λιανικής του Ομίλου Cadogan αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του

    Όπως και άλλες δυναστείες δισεκατομμυριούχων, έτσι και οι Cadogan δόμησαν προσεκτικά την περιουσία τους για να την προστατέψουν.

    Κατέχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω μιας σειράς οικογενειακών καταπιστευμάτων που τους επιτρέπουν να διατηρούν τον έλεγχο από γενιά σε γενιά και να περιορίζουν τις φορολογικές υποχρεώσεις όταν πεθαίνουν οι δικαιούχοι. Τα καταπιστεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως πληρώνουν φόρο κληρονομιάς μία φορά τη δεκαετία με χαμηλότερο συντελεστή από το συνηθισμένο επίπεδο του 40%.

    Ο όμιλος Cadogan πλήρωσε περισσότερα από 300 εκατομμύρια στερλίνες (379 εκατομμύρια δολάρια) την τελευταία δεκαετία, κυρίως για να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2022 για τα καταπιστεύματα της οικογένειας. Εκείνη την χρονιά, κατέβαλε συνολικά μερίσματα 76,6 εκατομμυρίων στερλίνων, το μεγαλύτερο ποσό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    «Έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουμε ότι είναι διαθέσιμη η σημαντική χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη αυτής της φορολογικής επιβάρυνσης», δήλωσε ο όμιλος Cadogan νωρίτερα αυτό το μήνα στα αποτελέσματα του 2022.

    Cadogan Group | The real estate firm boosted its dividend in 2022 to help pay taxes
    Η εταιρεία ακινήτων των Cadogan αύξησε το μέρισμά της το 2022 για να βοηθήσει στην πληρωμή φόρων

    Eκτός Λονδίνου

    Ο Edward, ένας διαζευγμένος πατέρας τριών παιδιών που έχει για χόμπι του τη σκοποβολή και το σκι, ήταν παλαιότερα γνωστός ως Υποκόμης του Τσέλσι και υπηρέτησε στη μονάδα μάχης εδάφους της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου πριν ενταχθεί στον όμιλο Cadogan, όπου διαδέχθηκε τον πατέρα του ως πρόεδρος το 2012.

    Με CEO τον 61χρονο Hugh Seaborn, η περιουσία της οικογένειας έχει εστιάσει περαιτέρω στην προσέλκυση περισσότερων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων στα καταστήματα λιανικής της, καθώς και σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

    Αν και η εταιρεία εξακολουθεί να επικεντρώνεται στο Λονδίνο, ο όμιλος Cadogan είπε πέρυσι ότι σχεδιάζει να κλείσει περισσότερες συμφωνίες εκτός πόλης για να εξασφαλίσει μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση του φορολογικού της κόστους.

    Παρά τη εμπλοκή του Ομίλου Cadogan σε μια δικαστική μάχη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δείχνει τις πιέσεις στα καταστήματα λιανικού εμπορίου μετά την πανδημία, η εταιρεία εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη για τη νέα της εποχή.

    Ο Charles Cadogan την έβαλε «σε μια ξεκάθαρη και σίγουρη πορεία», ανέφερε η οικογένεια στη δήλωσή της. «Ίσως η μεγαλύτερη πηγή υπερηφάνειάς του ήταν ότι μπόρεσε να μεταβιβάσει την προεδρία του ομίλου στον γιο του».

    Διαβάστε ακόμη:

    Αυτά είναι τα ακριβότερα σπίτια στον κόσμο που «ψάχνουν» ιδιοκτήτη

    Ελβετός δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για θανάτους από αμίαντο

    Τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου που δεν έχετε ακούσει ποτέ

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ