• Business

    X.A.: Γιατί ο Μυτιληναίος έσπασε το κοντέρ με κέρδη 67,5% το 2016

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Χρονιά έντονης μεταβλητότητας ήταν το 2016 για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), ωστόσο αρκετές μετοχές τόσο της υψηλής όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τίτλος της εταιρίας Μυτιληναίος που σημείωσε ετήσια απόδοση 67,57%. Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας προχώρησε σε εταιρικό μετασχηματισμό με την συγχώνευση δια απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, της Protergia και της Protergia Thermo, και αναμένει για το 2017 κύκλο εργασιών έως και 1,7 δισ. ευρώ.

    Ακολούθησαν σε ετήσιες αποδόσεις οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης με κέρδη που ξεπερνούν το 43%.

    Οι κερδισμένοι του 2016 από το δείκτη FTSE 25
    Οι κερδισμένοι του 2016 από το δείκτη FTSE 25

    Από την άλλη πλευρά, τις περισσότερες απώλειες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κατέγραψαν οι τράπεζες Εθνική (-27,7%) και Eurobank (-38%), καθώς και η ΔΕΗ (-25,5%).

    Οι δείκτες

    Σε επίπεδο έτους, ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,95%, ενώ ο FTSE 25 κατέγραψε απώλειες 5,05%. Βουτιά σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης που υποχώρησε κατά 28,89%. Ο FTSEM 40 ολοκλήρωσε τη χρονιά με πτώση 7,69%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μ. Χατζηδάκη και της Beta Securities ο γενικός δείκτης είδε στις 11 Φεβρουαρίου τις 420,82 µονάδες, επίπεδα που αποτελούν χαµηλά 26 ετών (11/9/1989: 420 µονάδες). Η µεγάλη συσσώρευση του καλοκαιριού δηµιούργησε αλλεπάλληλα επίπεδα στήριξης στα οποία ο γ.δ. ανάλωσε αρκετό χρόνο µε µικρές σχετικά συναλλαγές. Η µεγάλη εικόνα δείχνει ότι οδεύουµε σε σχηµατισµό µακροπρόθεσµης αντιστροφής τάσης και σε αυτό συνηγορεί και η µακροπρόθεσµη χρονοσειρά τάσης των 200 ηµερών, η οποία µετά από τις 4 Οκτωβρίου παραµένει σταθερά αγορασµένη έχοντας µάλιστα γυρίσει µε ανοδική φορά. Ο σχηµατισµός αντιστροφής που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αρκετά φιλόδοξους στόχους κοιτώντας ως τις 860 µονάδες, επίπεδα στα οποία διαπραγµατεύονταν ο Γενικός ∆είκτης το Φεβρουάριο του 2015.

    Μ. Χατζηδάκης: Το 2016 ήταν µια χρονιά µετοχών και όχι ∆είκτη

    Σύμφωνα με τον Μ. Χαζηδάκης της Beta Securities, το 2016 ήταν άλλη µια χρονιά µεταβλητότητας όπου το πολιτικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο στην διαµόρφωση της τάσης. Οι βασικοί οικονοµικοί αριθµοδείκτες στην Ελλάδα έδειξαν βελτίωση στο δεύτερο µισό της χρονιάς και σε συνδυασµό µε τα θετικά µηνύµατα από την εκτέλεση του προϋπολογισµού έδωσαν ώθηση στο Γενικό ∆είκτη µε σχετικά περιορισµένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, κλείνοντας περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση µε πέρυσι.

    Η χρονιά έδειξε ότι παρά τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες που σχετίζονται µε την ροή των µνηµονιακών δόσεων υπάρχει πλέον σαφής διαχωρισµός µεταξύ των εταιριών που διακρίθηκαν στο ταµπλό. Ακόµα, σε µια χρονιά όπου η ζήτηση ήταν αναιµική και η φορολογικοί συντελεστές αυξηµένοι, υπήρξαν εταιρίες (Motor oil, Jumbo, Πλαστικά Θράκης, κλπ) που πέτυχαν ιστορικά υψηλά καθαρά κέρδη  λόγω της επιτυχούς αλλαγής του επιχειρηµατικού τους µοντέλου, των πειθαρχηµένων εξόδων ή αναδιαρθρώσεων που πλέον έχουν αποδώσει. Παράλληλα  η βελτίωση των προοπτικών σε άλλους κλάδους (Λιανική, Ενέργεια, τυχερά παιχνίδια) λόγω εξαγωγών ή σταθεροποίησης του εποπτικού περιβάλλοντος έφερε ενδιαφέρον το οποίο µεταφράστηκε σε πολύ αξιόλογες αποδόσεις. Συµπερασµατικά το 2016 ήταν µια χρονιά µετοχών και όχι ∆είκτη.

    Εκτιμήσεις για το 2017

    Από το ξεκίνηµα του το 2017 έχει ήδη µια πολύ φορτωµένη ατζέντα θεµάτων, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης. Οι τέσσερις εκλογικές αναµετρήσεις για την ανάδειξη νέων πολιτικών ηγεσιών σε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Γερµανία δεσπόζουν σαν κυρίαρχα θέµατα στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο. Η προεδρία Trump στην Αµερική αναµένεται να δώσει νέες κατευθυντήριες γραµµές στο οικονοµικό και γεωπολιτικό πεδίο της άσκησης της πολιτικής. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνεκτιµηθούν οι εκκρεµότητες ανακεφαλαιοποίησης κυρίως για τις Ιταλικές τράπεζες, η ενεργοποίηση της συνθήκης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε καθώς και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στην Αµερική.

    Η εκκρεµότητα της δεύτερης αξιολόγησης  παραµένει καθώς και οι ουρές των εξελίξεων που αφορούν τις εκθέσεις για την βιωσιµότητα του χρέους, τα βραχυπρόθεσµα µέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η ένταξη των ελληνικών οµολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και πιθανόν η δοκιµή µιας µικρής έκδοσης οµολόγων αποτελούν τους εγχώριους βασικούς καταλύτες. Η µείωση των µη εξυπηρετούµενων εκθέσεων αποτελεί το βασικό θέµα στον τραπεζικό κλάδο, η συνέχιση της προσπάθειας στο µέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ∆ΕΣΦΑ, Α∆ΜΗΕ κλπ) θα έχει αντίκτυπο στην έξωθεν καλή µαρτυρία της χώρας προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα, τα επιµέρους εγχειρήµατα ανοίγµατος της ενεργειακής αγοράς, η εγκατάσταση και λειτουργία των παιγνιοµηχανών του ΟΠΑΠ είναι τα θέµατα αιχµής σε επιχειρηµατικό επίπεδο. Προσφυγικό και Κύπρος συµπληρώνουν την εικόνα των ζητηµάτων που θα απασχολήσουν έµµεσα ή άµεσα την αγορά και θα έχουν τις προβολές τους στην επενδυτική ψυχολογία.

    Σε ένα περιβάλλον σηµαντικών εξελίξεων που µπορούν να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις συνεχίζουµε να εκτιµούµε ότι το 2017 οι επιλεκτικές κινήσεις θα έχουν τον πρώτο λόγο.



    ΣΧΟΛΙΑ