• Business

    Ο Στουρνάρας ετοιμάζει ποινές για τις τράπεζες – Σε εγρήγορση τα τραπεζικά επιτελεία

    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Από σήμερα «μετρά» αντίστροφα το χρονόμετρο για τις τράπεζες αφού μπαίνουν ήδη σε κλοιό παρακολούθησης από τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος για την πρόοδο μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρχουν «ποινές» για τις τράπεζες – και τις διοικήσεις – που ολιγωρούν και τα τραπεζικά επιτελεία βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Μπορεί το χρονοδιάγραμμα για την μείωση των NPLs να φθάνει ως το τέλος του 2019 αλλά το 2017 είναι το έτος κλειδί αφού θα αποτυπώσει διαθέσεις και ικανότητα του κλάδου να ανταποκριθεί.

    Ηδη, στα τέλη Φεβρουαρίου ο SSM και η ΤτΕ θα έχουν το πρώτο report για τις επιδόσεις των τραπεζών αλλά τον Ιούνιο, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα δοθούν οι πρώτες εξετάσεις για τις διοικήσεις, οι οποίες σημειωτέον αξιολογούνται πλέον σταθερά και ειδικά η πρόοδος στα NPLs είναι βασικό κριτήριο.

    Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει λόγο για ρυθμιστικές και διοικητικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν και, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΤτΕ, «δεν αστειεύεται»

    Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2019 και η πορεία ως τότε, θα κρίνει την απόδοση των τραπεζικών διοικήσεων, σε τρία μέτωπα: τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, την πραγματοποίηση ένδικων μέσων και τους χειρισμούς των τραπεζών στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

    Οσο αφορά τις ρυθμίσεις, θα ελέγχεται αν είναι κατάλληλος ο αριθμός των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων ως προς το σύνολο με στόχο να αυξηθούν στο 27% – 61% το 2019 από 15% – 19% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

    Οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων. Ο στόχος είναι να υπάρχει σταθερά ετήσια αύξηση των εισπράξεων και από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, δηλαδή πλειστηριασμούς.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται τα επιχειρηματικά δάνεια και σε αυτή τη φάση τα καθυστερούμενα άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

    Ο στόχος εδώ είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1% – 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% – 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016. Η άσκηση ένδικων μέσων επιδιώκεται να κινείται από 87% έως 100% έως το 2019.

    Υπό ειδική παρακολούθηση θα τεθούν τα χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό ων επιχειρήσεων για τις οποίες διενεργείται ανάλυση βιωσιμότητας στο 80% – 97% το 2019.

    Παράλληλα, θα παρακολουθούνται οι προσπάθειες των τραπεζών να προσφέρουν από κοινού λύσεις ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις μμε, τα δάνεια με κοινές λύσεις ρύθμισης επιδιώκεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο στο τέλος του 2017, αυξανόμενα σε ποσοστό 45% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2016.

    Πιο φιλόδοξος είναι ο στόχος  για τις μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες οι κοινές λύσεις ρύθμισης επιδιώκεται να διπλασιαστούν το 2017 και να παραμείνουν σε σημαντικά υψηλό επίπεδο έως το 2019, με αύξηση κατά 55% σε σχέση με τον Ιούνιο 2016.

    Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ΤτΕ και SSM θα παρακολουθούν την πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα οποία η τράπεζα έχει ορίσει ειδικό για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης. Και σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι ο διπλασιασμός αυτών των δανείων το 2019 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσιγάρα, καφέδες, καύσιμα… Οι νέοι φόροι «φωτιά» στην τσέπη μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιοκτήτες ακινήτων: Όλες οι νέες μεγάλες απειλές του 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Guardian: Επικίνδυνες ζώνες τα ελληνικά νοσοκομεία



    ΣΧΟΛΙΑ