Η Cenergy Holdings S.A. (Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών: CENER), στο εξής «Cenergy Holdings» ή «ο Όμιλος», ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά́ αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2025.

Δυναμικό ξεκίνημα με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και θετικό τόνο για το υπόλοιπο της χρονιάς

1

▪ Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ (23% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024).

▪ Η λειτουργική κερδοφορία (αναπροσαρμοσμένο EBITDA) ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ, 39% υψηλότερη από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, με σταθερά υψηλά περιθώρια κέρδους στο 15,5%. Η βελτιωμένη κερδοφορία οδήγησε ψηλότερα και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων στα 41 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 (+74%).

▪ Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών(1) ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου 2025.

▪ Τα έργα στο νέο εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ συνεχίζονται σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

▪ Ο Όμιλος επιβεβαιώνει την εκτίμηση αναπροσαρμοσμένου EBITDA (α-EBITDA) για το οικονομικό έτος 2025 στα επίπεδα μεταξύ 300 και 330 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings, δήλωσε:

«Η Cenergy Holdings διατήρησε τη θετική της πορεία, καταγράφοντας διψήφια ετήσια αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία της. Η επίδοση αυτή προήλθε κυρίως από την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα καλωδίων, καθώς μέρος της προγραμματισμένης παραγωγικής επέκτασης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους και τους πελάτες μας, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε ακόμα μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων. Επιπλέον, το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών μας συνεχίζει να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη διαρκή μας ανάπτυξη, θωρακίζοντάς μας από τις υφιστάμενες παγκόσμιες οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες.»

Θετικές λειτουργικές επιδόσεις και στους δύο τομείς

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 488 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αυξημένης δραστηριότητας σε ενεργειακά έργα καλωδίων. Η ισχυρή αυτή ζήτηση εξυπηρετήθηκε ομαλά καθώς τέθηκε σταδιακά σε λειτουργία η νέα παραγωγική δυναμικότητα στα υποβρύχια καλώδια. Παράλληλα, η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων παρέμεινε δυνατή, ενώ ο τομέας σωλήνων χάλυβα παρουσίασε ελαφρώς αυξημένες πωλήσεις, διατηρώντας όμως το διψήφιο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας του στα επίπεδα της περσινής χρονιάς.

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 75,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 39% σε ετήσια βάση. Και οι δύο τομείς βελτίωσαν τα περιθώρια κέρδους τους, αφού πέτυχαν ένα συνολικά ευνοϊκότερο μείγμα πωλήσεων εστιάζοντας πάντα στην υψηλή προστιθέμενη αξία. Στον τομέα σωλήνων χάλυβα, η βελτιωμένη απόδοση παραγωγής συνδυάστηκε με ευνοϊκό μείγμα έργων, αντίστοιχο με το περσινό, και στήριξε τη λειτουργική κερδοφορία σε απόλυτα μεγέθη. Ως αποτέλεσμα, το περιθώριο α-EBITDA του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 15,5%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο του α’ τριμήνου 2024. Η επιτυχής εκτέλεση ενεργειακών έργων παραμένει βασικός πυλώνας της κερδοφορίας του Ομίλου παρέχοντας μια σταθερή βάση για ανάπτυξη στο περίπλοκο και αβέβαιο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Τα κύρια έργα που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο αναφοράς ήταν τα ακόλουθα:

▪ Καλώδια: Προχώρησε σημαντικά η φάση εγκατάστασης του έργου διασύνδεσης «με το κλειδί στο χέρι» OstWind 3 στη Γερμανία. Παράλληλα, συνεχίστηκε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η παραγωγή των export υποβρυχίων καλωδίων για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Thor στη Δανία, για το Baltyk II στην Πολωνία και για τη διασύνδεση της πλατφόρμας DolWin Kappa στη Γερμανία, καθώς και των inter-array καλωδίων για τα έργα Thor και East Anglia 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2025, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην παραγωγή των χερσαίων καλωδίων για τη διασύνδεση του υπεράκτιου υποσταθμού Western Offshore του αιολικού πάρκου Gennaker στη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία.

▪ Σωλήνες Χάλυβα: Το εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου ξεκίνησε την παραγωγή σωλήνων HFW υψίσυχνης συγκόλλησης για το έργο Trion της Woodside στο Μεξικό, που αποτελεί το βαθύτερο υπεράκτιο έργο για τέτοιους σωλήνες (βάθος άνω των 1.450μ.). Τα άλλα έργα που εκτελέστηκαν στο πρώτο τρίμηνο ήταν το Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα και σωλήνες για διάφορους χερσαίους αγωγούς προς τον ιταλικό διαχειριστή φυσικού αερίου Snam.

Το κεφάλαιο κίνησης ομαλοποιήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα αρνητικά επίπεδα στο τέλος του 2024, ενώ το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος μειώθηκε κατά 11%, στα 15,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2025 από 17,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της πτώσης των επιτοκίων αναφοράς. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά περίπου 90% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 54,2 εκατ. ευρώ (έναντι 28,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024). Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 41,0 εκατ. ευρώ (23,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο), αντιπροσωπεύοντας το 8,4% των εσόδων (έναντι 6,0% την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Τέλος, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε όλα τα εργοστάσια του Ομίλου συνεχίστηκε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους:

▪Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό η σημαντική επέκταση του υπερσύγχρονου εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο και η νέα παραγωγική δυναμικότητα τίθεται σταδιακά σε λειτουργία.

▪Προχωρά η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων χερσαίων καλωδίων στα εργοστάσια της Θήβας και του Ελεώνα στη Βοιωτία.

▪ Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας γραμμής εξωτερικής επένδυσης με σκυρόδεμα (Concrete Weight Coating – CWC) στο εργοστάσιο σωλήνων χάλυβα στη Θίσβη και τέθηκε σε λειτουργία με επιτυχία στις αρχές του β’ τριμήνου.

▪ Αναφορικά με τη νέα μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων στη Maryland των ΗΠΑ:

o Στο πρώτο τρίμηνο του 2025 προχώρησαν σημαντικά οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους και παραγγέλθηκε εντός χρονοδιαγράμματος ο εξοπλισμός για τις γραμμές παραγωγής.

o Οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του β’ εξαμήνου του έτους, μετά τον ορισμό του βασικού αναδόχου κατά τους προσεχείς μήνες.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σταθεροποιήθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ

Η Hellenic Cables και η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισαν τις επιτυχίες στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, διατηρώντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα επίπεδα των 3,4 δισ. ευρώ. Στα έργα που τους ανατέθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνονται:

• Σύμβαση “με το κλειδί στο χέρι” από τη Réseau de Transport d’Électricité (RTE), σε συνεργασία με την Asso.subsea, για τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης (HVAC) 225kV του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dunkerque στη Γαλλία,

• Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η δοκιμή των υποβρύχιων καλωδίων 230kV καθώς και η προμήθεια των σχετικών εξαρτημάτων και υλικών ασφαλείας για το έργο επέκτασης Silver Run στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προοπτικές

Ο τομέας καλωδίων διατηρεί τις θετικές οικονομικές προοπτικές του και μεσοπρόθεσμα, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συνεχίζει να αυξάνεται ενώ οι επενδύσεις σε νέα παραγωγική δυναμικότητα είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Το ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Ευρώπη παραμένει ισχυρό, αφού η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται και οι ανάγκες αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς ενέργειας στις ανεπτυγμένες χώρες παραμένουν πιο ισχυρές από ποτέ.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι μακροχρόνιες τάσεις στην ενέργεια διατηρούνται ενώ η σταθερή ζήτηση για καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και για τηλεπικοινωνιακά καλώδια, υπόσχονται τη συνέχιση της ανάπτυξης και στο μέλλον. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλα τα εργοστάσια, διαμορφώνουν μία θετική προοπτική για τον τομέα σε όλο το υπόλοιπο 2025.

Ο τομέας των σωλήνων χάλυβα αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, με κινητήρια δύναμη τη συνεχιζόμενη έρευνα και εκμετάλλευση νέων και υφιστάμενων κοιτασμάτων, χωρίς να αποκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές για ενεργειακή μετάβαση και την ανάγκη για ασφάλεια. Τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αποτελούν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη λύση για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ανάπτυξη νέων αγωγών σχεδιασμένων για τη νέα εποχή του υδρογόνου. Οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ευνοϊκές, ενισχύοντας τις θετικές προοπτικές για τον τομέα και στο 2025.

Όσον αφορά τους δασμούς των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου 2025, οι θυγατρικές της Cenergy Holdings δεν έχουν μέχρι στιγμής υποστεί σημαντικές επιπτώσεις, καθώς είτε η εμπορική τους έκθεση στις ΗΠΑ είναι πολύ περιορισμένη (τομέας καλωδίων), είτε έχουν ήδη εξασφαλίσει σχετικές ρήτρες στις συμφωνίες τους με Αμερικανούς πελάτες (τομέας σωλήνων χάλυβα).

Προφανώς, όλες οι εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του 2025 της Cenergy Holdings επιβεβαίωσαν τα πλεονεκτήματα ενός σωστά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων.

Στόχος μας παραμένει η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας και με δεδομένο το σταθερό και αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς, η Cenergy Holdings επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για αναπροσαρμοσμένο EBITDA στο επίπεδο των 300 – 330 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2025. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε αριθμό υποθέσεων μεταξύ των οποίων είναι: (α) η ομαλή εκτέλεση έργων και στους δύο τομείς, (β) η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα και (γ) περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις από ένα εξαιρετικά ρευστό παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.

(1)Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών περιλαμβάνει υπογεγραμμένες συμβάσεις, καθώς και έργα που δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, για τα οποία οι θυγατρικές εταιρείες έχουν λάβει επιστολή κατακύρωσης ή έχουν ανακηρυχθεί ως προτιμητέος ανάδοχος («preferred bidder»).

Διαβάστε επίσης

Viohalco: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή

Cenergy Holdings: Έγκριση διανομής μερίσματος 0,14 ευρώ ανά μετοχή

Dynagas LNG Partners (Γιώργος Προκοπίου): Κέρδη 13,6 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο