• Business

    Μ. Σάλλας: Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για το νέο του εγχείρημα με την Παγκρήτια Τράπεζα

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Με την είσοδο του ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ο κ. Μιχάλης Σάλλας, 4 μήνες μετά την αποχώρηση του από το τιμόνι της Τράπεζας Πειραιώς, που τη δημιούργησε εκ του μηδενός – το 1991 είχε ποσοστό αγοράς μόλις 0,1% και σήμερα 30% – επανέρχεται στο banking και αυτή η νέα είσοδος του χαροποιεί τους περισσότερους Ελληνες τραπεζίτες.

    «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει στο παρελθόν τι μπορεί να δημιουργήσει. Κτίζει νέα τράπεζα» αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr και σημειώνουν πως «μπορεί να επαναληφθεί το εγχείρημα του 1991 και να αποδώσει καρπούς, προς όφελος του τραπεζικού χώρου, του επιχειρηματικού χώρου, της οικονομίας και εν γένει προς όφελος της αγοράς».

    Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «σοβαρή» την νέα κίνηση Σάλλα και σημειώνουν πως «δεν κάνει πράγματα τυχαία. Πάντα μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του».

    Παραδέχονται επίσης πως έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και επιχειρηματιών, θεωρούν ότι οι προοπτικές και οι δυνατότητες του νέου εγχειρήματος είναι πολύ μεγάλες, διότι όπως λένε «ο κ. Σάλλας είναι ένας έμπειρος και ικανός τραπεζίτης, ευέλικτος και ισχυρός παίκτης».

    Μάλιστα εκτιμούν ότι για τη νέα κίνηση του έχει τη στήριξη επιχειρηματιών, οι οποίοι τον εμπιστεύονται.

    Όπως σχολιάζουν, η Παγκρήτια Τράπεζα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό συνεταιριστικό τραπεζικό οργανισμό και γιατί όχι και σε τράπεζα.

    «Δημιουργείται μία κίνηση εξαιρετικά σημαντική από έναν άνθρωπο που μόνο τυχαίος δεν είναι», αναφέρουν οι τραπεζίτες.

    Παράλληλα σημειώνουν πως ο χώρος των συνεταιριστικών τραπεζών δεν τελεί κάτω από το αυστηρό – έως ασφυκτικό – πλαίσιο εποπτείας του SSM. Ως εκ τούτου υπάρχει ευελιξία και είναι πολλές οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί η Παγκρήτια, η οποία μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για να απορροφήσει και άλλες συνεταιριστικές ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός τραπεζικός πυλώνας.

    Από την άλλη δεν παραβλέπουν το γεγονός ότι η Παγκρήτια Τράπεζα είναι ένας δομημένος οργανισμός, που μπορεί να απογειωθεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα με 80.000 συνεταιριστές-μέλη της, έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ δάνεια -το 85% προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις- και διαθέτει 1 δισ καταθέσεις. Το δίκτυο της αριθμεί 54 καταστήματα, εκ των οποίων τα 47 στην Κρήτη, 4 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στη Μήλο.

    «Γνωρίζω την τράπεζα από την ίδρυσή της και έχω παρακολουθήσει στενά την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ την Παγκρήτια Τράπεζα άρρηκτα δεμένη με την οικονομία της Κρήτης, έχω εμπιστοσύνη στη Διοίκηση και στα στελέχη της και πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της», δήλωσε ο κ. Σάλλας μόλις η Παγκρήτια ανακοίνωσε την είσοδο του ως στρατηγικού επενδυτή με τουλάχιστον 15% το συνεταιριστικό της κεφάλαιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραλήρημα Ερντογάν: Αμφισβητεί την κυπριακή σημαία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρηξικέλευθη πρόταση Σάλλα για λύση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια χωρίς πλειστηριασμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο απίθανος λόγος που η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως αναγκαστεί να αποσύρει τα νέα χαρτονομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ