• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Τα κόκκινα δάνεια και το μυστικό της επιτυχίας της πώλησης της UBB

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Ο επικεφαλής της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης γνωρίζει ότι το  2017 θα είναι ένα έτος ορόσημο για τον ίδιο και την  Τράπεζα. Η ΕΤΕ ξεκινάει με μείον μία από τις θυγατρικές της τράπεζες στην Βαλκανική Χερσόνησο ενώ έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να μειώσει έως 40% τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ. Το μείον ένα των συμμετοχών είναι η UBB – η United Bulgarian Bank. Μια ξεχωριστή περίπτωση για τα δεδομένα της γειτονικής χώρας. Και αυτό γιατί η UBB που ιδρύθηκε το 1992 ήταν το αποτέλεσμα μιας μεγάλης συγχώνευσης στην μετα- κομμουνιστική Βουλγαρία: 22 περιφερειακές εμπορικές τράπεζες της χώρας ενώθηκαν εις σάρκαν μία.

    Η ολοκλήρωση της πώλησης ήταν μια επιτυχία της διοίκησης της Εθνικής. Ο διευθύνων σύμβουλος της την πιστώνεται. Η δήλωση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη με αφορμή την ολοκλήρωση της πώλησης αξίζει να επισημανθεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Φραγκιαδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές.

    H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά».

    Μια συμμετοχή μείον λοιπόν αλλά η Εθνική ενισχύεται περαιτέρω από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, γεγονός που θα της δώσει την δυνατότητα να κατευθύνει τους πόρους της στην υπόθεση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    Για την ιστορία και μόνο, η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση με τη Βελγική τράπεζα KBC για την πώληση του 99.91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρίας Interlease E.A.D. Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 610 εκατομμύρια ευρώ.

    Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η UBB θα προβεί σε διανομή μερίσματος προς την ΕΤΕ ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε πολλαπλασιαστή 1.1x P/BV(1) περίπου και επιφέρει αύξηση του pro forma δείκτη ιδίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET1) της ΕΤΕ για το 3ο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

    Με λίγα λόγια, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θα έχει το δικαίωμα να διακηρύξει προς πάσα κατεύθυνση πως η πώληση της UBB επιβεβαιώνει τη δέσμευση της διοίκησης της τράπεζας να εφαρμόσει με συνέπεια το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της.

    Ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στη Βουλγαρία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη UBB και την Interlease ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. H συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω την ΕΤΕ από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, επιτρέποντάς της να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της UBB, η KBC, ένας ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος, θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να κατακτήσει ισχυρή θέση στη Βουλγαρική αγορά».

    Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής υπόκειται στις εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας και της Εποπτικής Χρηματοπιστωτικής Αρχής της Βουλγαρίας, της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου / της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού.

    Η Credit Suisse International ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος της ΕΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ