• Business

    Γιατί ο Καρέλιας τινάζει κάθε χρόνο την μπάνκα στο αέρα. Στα 6 εκ ευρώ οι παροχές που έδωσε

    Ανδρέας Καρέλιας

    Ο Ανδρέας Καρέλιας, μέτοχος της Καρέλιας Α.Ε.


    Ακόμα και σε δύσκολες οικονομικά εποχές όπως η σημερινή, με βαριά φορολογία, capital controls και μειωμένη καταναλωτική ισχύ, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας βρίσκει πάντα τον τρόπο να δείχνει την ευγνωμοσύνη της στους δικούς της ανθρώπους για την καλή τους δουλειά. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες διαβάζουμε για τα “δώρα” που προσφέρει στους εργαζομένους της η εταιρεία, μία πρακτική πραγματικά σπάνια για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα, η οποία καθιστά την Καρέλιας παράδειγμα προς μίμηση για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται μία επιχείρηση απέναντι στους ανθρώπους που την υπηρετούν πιστά.

    Και φέτος (2016)  ο διευθύνων σύμβουλος της ιστορικής ελληνικής καπνοβιομηχανίας, Ανδρέας Καρέλιας, τήρησε την εταιρική παράδοση και μοίρασε bonus και παροχές προς τους εργαζομένους της συνολικής αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμιζεται ότι και το 2015 είχε μοιράσει στους εργαζόμενούς της το ποσό των τριών εκατ. ευρώ! Οι παροχές του 2015 -οι υψηλότερες στην ιστορία της εταιρείας- ήλθαν  να επισφραγίσουν μια επιτυχημένη χρονιά κατά την οποία η «Καρέλια Α.Ε.» σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 17%, «μέσα σ’ έναν έντονο ανταγωνισμό και σ’ αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, με φόντο τις φήμες περί Grexit, capital controls κ.λπ.» είχε επισημάνει πέρυσι τέτοια εποχή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας. Ο επιχειρηματίας μέσα σε δυο χρονιές έδωσε 6 εκατ. ευρώ σε bonuses  στους εργαζόμενους του.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Καρέλιας για το 2016:

    • H ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι θα είναι φέτος €200,00 καθαρά για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.
    • Το επίδομα παρουσίας θα είναι και φέτος €800,00 καθαρά. Το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους. Πέρσι το ποσό αυτό το έλαβε το 84% των εργαζομένων.
    • Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.500,00 καθαρά.
    • Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2016, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση €500,00 καθαρά.
    • Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2016.
    • Από 1ης Ιανουαρίου 2017, όλοι οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ θα πάρουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά 100 ευρώ μικτά.
    • Πέραν όμως αυτού, οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από €2.501 και πάνω, θα λάβουν πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.000,00 καθαρά.
    • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές €1.701 έως €2.500, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €500 ευρώ καθαρά.
    • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.201 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.000 καθαρά.
    • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές από 1.200 ευρώ και κάτω, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.700 καθαρά
    • Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως και €1.200 και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον €450,00 καθαρά για κάθε ανήλικο παιδί.Όπως κάθε χρόνο, όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, με εξαίρεση την αύξηση των €100,00 η οποία είναι μικτή. Δηλαδή, για τις υπόλοιπες παροχές, η Εταιρεία θα καλύψει με δικά της χρήματα, όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που αναλογούν στους εργαζομένους.

    Το μυστικό του Ανδρέα Καρέλια 

    Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Ανδρέας Καρέλιας είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς, παραδίδοντας σε όλους μαθήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

    Όμως όλα αυτά δεν θα ήταν φυσικά εφικτά αν η Καρέλιας δεν ήταν μία υγιής επιχείρηση με ισχυρά οικονομικά στοιχεία, ακόμα και σε περιόδους κρίσης: στο πρώτο εξάμηνο του 2016 η εταιρεία εμφάνισε κέρδη αυξημένα κατά 30,5% σε ετήσια βάση, με αυξημένο κύκλο εργασιών και άνοδο του μεριδίου αγοράς των σημάτων της σε αρκετές αγορές, και είναι αυτά τα κέρδη που της επιτρέπουν να φανεί τόσο γενναιόδωρη με τους ανθρώπους της – αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως και άλλες πολλές εταιρείες εμφανίζουν μεγάλα κέρδη κάθε χρόνο, αλλά δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρες…

    Αυτό είναι τελικά που κάνει την περίπτωση της Καρέλιας τόσο ξεχωριστή: η σταθερότητά της και η διάθεση ανταμοιβής απέναντι στους ανθρώπους που τη βοήθησαν με τη δουλειά τους να αναπτυχθεί και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των καιρών.

    Και φυσικά, αυτή η στάση της επιχείρησης δεν περνά απαρατήρητη στην ελληνική κοινωνία, που έχει μάθει να εκτιμά τις εταιρείες οι οποίες φροντίζουν τους εργαζομένους τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με 260 ευρώ, η οικογένεια Καρέλια κέρδισε 16,7 εκατ. ευρώ

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Καρέλιας: Τίναξε τη μπάνκα στον αέρα με τα bonus στους εργαζόμενους!

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παγκόσμιο φαινόμενο. Υπερκέρδη 27 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Καρέλιας στο ΧΑ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Φως» από τη ΔΕΗ για νέους διακανονισμούς οφειλών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσιγάρα, καφέδες, καύσιμα… Οι νέοι φόροι «φωτιά» στην τσέπη μας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν οι δωροκάρτες χαρίζουν σε startup εταιρείες κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων



    ΣΧΟΛΙΑ