• Business

    Απίστευτες δηλώσεις της Έλενας Κουντουρά: Δεν είναι φτηνός προορισμός η Ελλάδα για να δικαιολογεί μείωση εσόδων!


    Ευοίωνη και χωρίς προβληματισμούς παρουσιάσθηκε, ακόμα μια φορά, η πορεία της τουριστικής οικονομίας, από την υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “με βάση έρευνες, την Ελλάδα επισκέφτηκαν υψηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες και την ίδια στιγμή η χώρα μας δεν συγκαταλέγονταν στους “φτηνούς” προορισμούς, ώστε να δικαιολογείται έτσι τυχόν πτώση στα έσοδα συνολικά”.  Παράλληλα αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης που θα επιβληθεί από το 2018, εκτιμώντας ότι “δεν θα εφαρμοστεί “χάρη στην πολύ καλή πορεία της οικονομίας”.

    Παράλληλα όμως εξέφρασε και τον προβληματισμό της για τη μεθοδολογία των στοιχείων που εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση των εσόδων (στοιχεία τα οποία βγαίνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος) σε σχέση με τις αφίξεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι το “θέμα των εσόδων είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών” και πρόσθεσε ότι “θα περιμένουμε τα τελικά στοιχεία προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα”.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες το ερευνητικό κέντρο του ΣΕΤΕ το SETE Intelligence είχε προχωρήσει σε ειδική μελέτη με αφορμή το “θόρυβο”, που προκλήθηκε φέτος για τη σημαντική απόκλιση μεταξύ αφίξεων και εσόδων και επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “δεν άλλαξε ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων εσόδων και αφίξεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, οπότε η απόκλιση των τάσεων δεν μπορεί να οφείλεται σε σφάλμα ή αλλαγή στον τρόπο μέτρησης. Τα αίτια συνεπώς της παρατηρούμενης απόκλισης θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού”.

    Από την πλευρά της η κα. Κουντουρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς. Όπως τόνισε, η χρονιά θα κλείσει με 1,5 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες (27,5 εκατομμύρια συνολικά) σε σχέση με πέρυσι και μένει να συλλεχθούν και τα τελευταία στοιχεία, για να γίνει σαφές που θα “κάτσει” η μπίλια των εσόδων.

    Η κα. Κουντουρά επεσήμανε, ότι “χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης πως με 1,5 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες τα έσοδα μπορεί να είναι οριακά αρνητικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συλλογή των στοιχείων για να δοθεί σαφής απάντηση πώς θα κλείσουν τα έσοδα”.  Η υπουργός τόνισε ότι φέτος, με βάση έρευνες, την Ελλάδα επισκέφτηκαν υψηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες και την ίδια στιγμή η χώρα μας δεν συγκαταλέγονταν στους “φτηνούς” προορισμούς, ώστε να δικαιολογείται έτσι τυχόν πτώση στα έσοδα συνολικά. “Ζήτημα ωστόσο παραμένει σε τι επίπεδα μετράται η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών. Άλλο να υπολογίζεται στα 565 ευρώ ανά τουρίστα και άλλο στα 545 ευρώ”, υποστήριξε η κα. Κουντουρά.

    Σε έναν απολογισμό που έκανε η υπουργός, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά επέκτεινε την τουριστική της περίοδο, από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, με πληρότητες που άγγιξαν το 100% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έμφαση δόθηκε στο θεματικό τουρισμό, ενώ οι αγορές που “άνοιξε” το υπουργείο, όπως είπε η υπουργός, έφεραν τουρισμό υψηλής οικονομικής στάθμης.

    Το υπουργείο, όπως είπε η υπουργός, έδωσε απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως αυτό της αδειοδότησης των τουριστικών γραφείων, της εκμίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων με οδηγό, της υιοθέτησης της καρτέλας του πελάτη στα καταλύματα και της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών κλπ. Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία είναι η υλοποίηση του δορυφόρου λογαριασμού, η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, όπως και η ενεργοποίηση εκ νέου της επιτροπής για το παρατηρητήριο του τουρισμού, με στόχο την αξιοποίηση των τουριστικών οικονομικών μεγεθών.

    Αναφορικά με τις επενδύσεις η υπουργός ανέφερε ότι θα διατεθούν περί τα 220 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης 2ετίας, εκτιμώντας ότι “ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι επενδύσεις στον τουρισμό τη διετία 2015-2016 με 140 και πλέον επενδύσεις αποδεικνύοντας κάτι “έχει αλλάξει στις επενδύσεις” όπως δήλωσε η υπουργός. “Πρόκειται για οργασμό επενδύσεων”, πάντα στον τομέα του τουρισμού όπως τόνισε η Ελενα Κουντουρά, καθώς οι επενδυτές που έρχονται στην ειδική υπηρεσία του υπουργείου τουρισμού διακρίνουν ένα φιλικό περιβάλλον και για το λόγο αυτό επενδύουν στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις 140 νέες επενδύσεις, 50 αφορούν ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, 50 επεκτάσεις υφιστάμενων και οι υπόλοιπες εκσυγχρονισμό υπαρχόντων.

    Πολλές εξ’ αυτών έχουν ήδη πάρει αδειοδοτήσεις με τις υπόλοιπες να έχουν καταθέσει το φάκελο για την αδειοδότηση. Ξεχωρίζουν οι επενδύσεις για 4 σύνθετα τουριστικά καταλύματα εκ των οποίων τα 2 είναι στην Κρήτη (Ελούντα και Χερσόνησο) το ένα στην Λήμνο και το άλλο στην περιοχή του Αιγίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (και η Αθήνα). Στο χάος οι ιταλικές τράπεζες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Θετικές εξελίξεις για το χρέος – Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα



    ΣΧΟΛΙΑ