• Business

    Σ. Παληός: «Θαύμα» ναύλωσης εν μέσω κρίσης

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, εφοπλιστής Diana Shipping


    Ο Έλληνας εφοπλιστής Συμεών Παληός κατόρθωσε να εξασφαλίσει χρονοναύλωση για ένα πλοίο της ναυτιλιακής του Diana Containerships το οποίο είχε παροπλισμένο εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που πλήττει την αγορά εμπορευματοκιβωτίων.

    Όπως ανακοίνωσε η Diana Containerships, μέσω μιας θυγατρικής της, προχώρησε σε συμφωνία ναύλωσης του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τύπου post-panamax Great (χωρητικότητας 5.576-teu και κατασκευής 2004) στην εταιρεία Orient Overseas Container Line Ltd. (OOCL) από το Χονγκ Κονγκ, για μια περίοδο που θα έχει διάρκεια από 9 έως 12 μήνες.

    Η νέα χρονοναύλωση που εξασφάλισε η διοίκηση της εισηγμένης στο NASDAQ ναυτιλιακής προβλέπει ημερήσιους ναύλους που θα κυμαίνονται στο ποσό των 7.300 δολαρίων, μείον προμήθεια προς τρίτους της τάξεως του 3,75%, ενώ ως ημερομηνία εκκίνησης του ναυλοσυμφώνου έχει οριστεί η 8η Απριλίου του 2017.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Diana Containerships, τα ακαθάριστα έσοδα που αναμένονται από αυτή τη συμφωνία υπολογίζονται στο ποσό των 1,97 εκατ. δολαρίων για την ελάχιστη διάρκειά της, που είναι οι 9 μήνες.

    Παληός

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Παληός είχε επιλέξει να παροπλίσει το Great στη Μαλαισία από το Σεπτέμβριο του 2016, με το που εξέπνευσε το ναυλοσύμφωνο που είχε με τη γαλλικών συμφερόντων ναυτιλιακή CMA CGM. Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, έναν κλάδο που έχει δεχτεί πολλές πιέσεις από τη συνεχιζόμενη κρίση.

    Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι και το επίπεδο των ναύλων της νέας χρονοναύλωσης του πλοίου, οι οποίοι (στα 7.300 δολ. την ημέρα) είναι κατά 7.450 δολάρια λιγότεροι, σε σύγκριση με το προηγούμενο ναυλοσύμφωνο με τη γαλλική εταιρεία, που οι ναύλοι είχαν διαμορφωθεί στο ποσό των 14.750 δολ. ημερησίως.

    Ωστόσο, ο εφοπλιστής συνεχίζει να κλείνει όσο το δυνατό επικερδείς συμφωνίες όπως εκείνη που εξασφάλισε πρόσφατα για το πλοίο τύπου post-panamax Rotterdam (χωρητικότητας 6.494-teu και κατασκευής 2008) που ναυλώθηκε για 8-11 μήνες από τη CMA CGM για 6.890 δολ./ημέρα.

    Το ναυλοσύμφωνο αυτό – που θα ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου – αναμένεται να αποφέρει ακαθάριστα έσοδα ύψους 1,65 εκατ. δολ. για την ελάχιστη διάρκειά του, δηλαδή τους 8 μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Η Deutsche Bank αναβαθμίζει σε buy τη μετοχή της Star Bulk

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Γεωργιόπουλος: Αυξήθηκαν τα κέρδη της Aegean Marine στο δ’ τρίμηνο του 2016



    ΣΧΟΛΙΑ