• Business

    Γιατί οι επόμενοι μήνες αναμένονται “εφιαλτικοί” για το ευρώ

    • NewsRoom
    ΕΥΡΩ


    Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Jan Hatzius, το δολάριο αναμένεται να αγγίξει την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ έως το τέλος του 2017. Όπως τονίζει, το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει τη δυναμική του πορεία και η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμένει η αγορά.

    Η δύναμη του αμερικανικού νομίσματος βασίζεται κυρίως στις διαφορές των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Hatzius, ο οποίος βλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με την ομαλοποίηση της πολιτικής της Fed, ενώ η ΕΚΤ θα κρατήσει τη χαλαρή νομισματικής της πολιτική για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

    Σύμφωνα με την Credit Agricole, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αρχίζει και φαίνεται αρκετά υπερτιμημένη σε σχέση με τους θεμελιώδεις οδηγούς, όπως οι διαφορές επιτοκίων. Το χάσμα της πολιτικής μεταξύ της επιθετικής Fed και της ήπιας ΕΚΤ υποδηλώνει περαιτέρω πίεση στο ευρώ, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη παραμένουν αμείωτοι ενόψει των εκλογών μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτά είναι πιθανό να κρατήσει τους επενδυτές αρκετά επιφυλακτικούς σχετικά με τις προοπτικές του ευρώ, όπως τονίζει.

    Έτσι, το περιθώριο για περαιτέρω ανατίμηση περιορίζεται πλέον, ενώ ο κίνδυνος νέας επιστροφής στα χαμηλά κάτω του 1,05 έχει αυξηθεί. Όπως επισημαίνει η C.A, οι short θέσεις στο ευρώ αρχίζουν να φαίνονται ελκυστικές.

    Όπως επισημαίνει η Capital Economics, ο Trump μπορεί να πιέσει για ένα ασθενέστερο δολάριο, ακόμα και αν δεν είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένο. Ωστόσο δεν θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει μεγάλη επιτυχία σε αυτό. Αντιθέτως, προβλέπει ότι το δολάριο θα επιστρέψει στην ανοδική του πορεία πολύ σύντομα, ειδικά τη στιγμή που η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια πιο έντονα από ό,τι οι αναμένει η αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Κοραχάης

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεν σταματάει τίποτα τον Τραμπ – Νέα επίθεση σε New York Times και Washington Post

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλόκα αγροτών: Ανοιχτό το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κλειστή η Λάρισας – Κοζάνης

    πηγή: capital



    ΣΧΟΛΙΑ