• Business

    Γ. Χατζηπατέρας: Εκτόξευση για τη μετοχή της Dorian LPG

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Εντυπωσιακή άνοδο άνω του 10% κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι μετοχές της ναυτιλιακής εταιρείας Dorian LPG, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, κλείνοντας τελικά στα 10,50 δολάρια.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας διακινήθηκαν πάνω από 330.000 μετοχές της εταιρείας, όταν ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τις 220.000 μετοχές ημερησίως.

    Σημειωτέον ότι πριν από την έναρξη των συναλλαγών την Τετάρτη, η νορβηγική DNB Bank επιβεβαίωσε τη σύσταση buy για τη μετοχή της Dorian LPG, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο της μετοχής στα 11,4 δολάρια, από 8,4 δολάρια, σημειώνοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας λαμβάνει υπόψη τιμές πλοίων τύπου VLGC που είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις εκτιμώμενες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία της μετοχής της Dorian LPG, που στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα επόμενα αποτελέσματα τριμήνου της, έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλό έτους των 5,07 δολαρίων.

    Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ναυτιλιακή εταιρεία ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα ότι αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σχέδιο προστασίας των μετόχων της σε περίπτωση που κάποιος επενδυτής ή μια άλλη εταιρεία προσπαθήσει να εξαγοράσει ποσοστό στη Dorian της τάξεως του 15%, αποφασίζοντας έτσι την καταβολή μερίσματος με τη μορφή ενός δικαιώματος αγοράς μίας προνομιούχας μετοχής για κάθε μια κοινή ονομαστική μετοχή της Dorian. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πλάνο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ανάλογο πλάνο που λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2016.

    Όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της Dorian, αυτά τα μέτρα δεν έχουν σκοπό να αποτρέψουν σε καμία περίπτωση πιθανή πρόταση εξαγοράς ποσοστού της εταιρείας από κάποιον τρίτο επενδυτή, αλλά στοχεύουν στο να κατανοήσουν όλοι οι μέτοχοι το πόση αξία έχει η επένδυσή τους σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και να επωφεληθούν από αυτή ανάλογα.

    Επιπλέον, η διοίκηση με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, θέλει να ενθαρρύνει όποιον επενδυτή επιθυμήσει στο μέλλον να εξαγοράσει ποσοστό της Dorian, να διαπραγματευτεί τους όρους της πιθανής εξαγοράς πρώτα με το διοικητικό συμβούλιο προτού κάνει πράξη την όποια πρόθεση.

    Η Dorian LPG διαθέτει σήμερα στόλο αποτελούμενο από 22 πλοία VLGC, εκ των οποίων 19 χωρητικότητας 84.000 cbm και τρία χωρητικότητας 82.000 cbm.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι τελευταίες τάσεις στην αγορά των τάνκερ. Ποιες κατηγορίες ξεχωρίζουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Πίττας: Πήρε το πλοίο και κέρδισε τους Κινέζους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παληός: Πώς οι 2 νέες συμφωνίες του εφοπλιστή μαρτυρούν ανάκαμψη στο ξηρό φορτίο



    ΣΧΟΛΙΑ