• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις: Ποιοι αναλυτές λένε ότι πάμε σε πολιτική λύση στο επόμενο Eurogroup

    Eurogroup


    Όσο κι αν ο στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όπως τον διατύπωσε χθες σε συνέντευξή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι μία “συμφωνία-πακέτο” για το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank Eurasia Group, το οποίο θεωρεί πιο ρεαλιστική προοπτική μία πολιτική λύση” στο επικείμενο Eurogroup.

    Ειδικότερα, αυτό που αναφέρει σε ανάλυσή του το Eurasia Group είναι ότι οι διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ των δανειστών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για μία συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών, ενώ ακόμα και για να δικαιωθεί το λιγότερο φιλόδοξο (και πιο πιθανό) σενάριο της “πολιτικής λύσης”, που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τις εκλογές στην Ολλανδία τον ερχόμενο μήνα, θα πρέπει να επιδείξουν μία μεγαλύτερη ευελιξία η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που μέχρι τώρα τηρούν αδιάλλακτη στάση ο καθένας στις θέσεις του.

    Ένα άλλο, λιγότερο πιθανό σενάριο στο οποίο αναφέρεται η ανάλυση του think tank είναι μία “κακή συμφωνία”, που συνίσταται στο να αναγκαστεί η Ελλάδα να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα λιτότητας, χωρίς να κερδίσει σε αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους ή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Μία τέτοια “κακή συμφωνία” θα έβρισκε σίγουρα αντίθετο το ΔΝΤ, το οποίο και δεν θα συμμετείχε με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, μία εξέλιξη που το Eurasia Group θεωρεί πιο πιθανή από την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από τη χώρα μας.

    Όσο για το τι θα γίνει αν ούτε το αισιόδοξο σενάριο προχωρήσει στις 20 Φεβρουαρίου και η αβεβαιότητα συνεχιστεί; Το Eurasia Group εμφανίζεται καθησυχαστικό, εκτιμώντας πως ακόμα κι αν οι συζητήσεις συνεχιστούν μέχρι τον Μάιο, βάσει των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει ζήτημα απειλής χρεοκοπίας, όμως η ελληνική οικονομία θα δεχθεί πιθανόν ισχυρό πλήγμα λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές, καθυστερώντας την ανάκαμψή της που βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

    Πάντως, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από το Eurasia Group, που επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στο “ένστικτο επιβίωσης” που έχει επιδείξει ο Αλέξης Τσίπρας, με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί σημαντικά σε ποσοστά έναντι της ΝΔ. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, για να περάσει η όποια συμφωνία από τη Βουλή θα πρέπει αυτή να περιλαμβάνει και κάποια ανταλλάγματα εν είδει “καρότου”, αλλιώς η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κινδυνεύει με κατάρρευση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περίεργη έκθεση αμερικανικής τράπεζας: καλεί λόγο για πολιτικά σύννεφα στις τράπεζες αλλά αυξάνει τις τιμές τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορολογικές δηλώσεις: Δείτε τι θα πληρώσετε φέτος στην εφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: FT: Η συμφωνία Αθήνας-Rothschild για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ