• Business

    Ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία: Οι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα σε περίοδο αστάθειας

    ναυτιλία 3ο συνέδριο Ναυτεμπορικής

    Το πρώτο panel συζήτησης συντόνισε Ευθύμιος Ηλ. Μητρόπουλος ( Επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ, Πρόεδρος Ιδρύματος «Maria Tsakos») και συμμετείχαν οι Emanuele Grimaldi, Πάνος Λασκαρίδης, Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος και Γεώργιος Α. Τσαβλίρης


    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, που είχε ως τίτλο «Ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία – Ανταγωνιστικότητα και προοπτικές σε καιρούς αβεβαιότητας» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, από τις 08.00 ως τις 18.30 μ.μ.

    Philippe Louis-Dreyfus
    O Philippe Louis-Dreyfus, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της BIMCO και επικεφαλής της Louis Dreyfus Armateurs S.A.S.

    Οι συμμετοχές στο Συνέδριο ξεπέρασαν για μια ακόμα φορά τις προβλέψεις, παρακολουθώντας αναλύσεις για την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλία, οι οποίες βρίσκονται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του επικείμενου Brexit, καθώς επίσης και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και της κινεζικής οικονομίας και άλλων ακόμα συγκυρίων.

    Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», Γιάννης Περλεπές, ο οποίος σημείωσε ότι «η λειτουργία της ναυτιλιακής αγοράς αντανακλά σε μεγάλο βαθμό και τις διεθνείς εξελίξεις», ενώ τόνισε και ότι «ο κλάδος της ναυτιλίας λειτουργεί σήμερα σε συνθήκες περιδίνησης, που κάνουν σχεδόν αδύνατες τις οποιεσδήποτε προβλέψεις για το μέλλον».

    Θεόδωρος Βενιάμης
    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης, στην κεντρική ομιλία του συνεδρίου, τόνισε ότι η ναυτιλία δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσδίδει παγκοσμίως κύρος στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, όπως και αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ήδη παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι το 2017 είναι έτος ναυτιλίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή εβδομάδα. Τέλος υπογράμμισε ότι ο ανταγωνισμός προς την ευρωπαϊκή ναυτιλία προέρχεται κυρίως από χώρες της άπω Ανατολής και τα ναυτιλιακά clusters.

    ναυτιλία 3ο συνέδριο Ναυτεμπορικής
    Το πρώτο panel συζήτησης συντόνισε Ευθύμιος Ηλ. Μητρόπουλος ( Επίτιμος Γενικός Γραμματέας ΙΜΟ, Πρόεδρος Ιδρύματος «Maria Tsakos») και συμμετείχαν οι Emanuele Grimaldi, Πάνος Λασκαρίδης, Αναστάσιος Παπαγιαννόπουλος και Γεώργιος Α. Τσαβλίρης

    Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μίλησε για τους 8 στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων είναι ο διάλογος Πολιτείας και ναυτιλιακού κλάδου για τη ναυτική εκπαίδευση και η αξιοποίηση των 400 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμενικού σώματος.

    Ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Ναυτιλίας του κόμματος, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο δικό του χαιρετισμό σημείωσε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, και παρουσίασε περιληπτικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική στο ναυτιλιακό κλάδο, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των νηολογίων και των ναυπηγείων.

    Κούστας Ναυτεμπορική
    Το τρίτο panel συζήτησης συντόνισε ο Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της Ναυτεμπορικής και συμμετείχαν οι Χάρης Βαφειάς, Γιώργος Δ. Γουρδομιχάλης, Joseph Cipolla, Δρ. Γιάννης Κούστας, Χριστίνα Μαργέλου, Γιάννης Πλατσιδάκης και Δημήτρης Φαφαλιός

    Το 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής χωρίστηκε σε 4 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες συνοδεύονταν από panels συζήτησης, όπου έλαβαν μέρος μεγάλες προσωπικότητες της ποντοπόρου ναυτιλίας, ανάμεσα στους οποίους οι Philippe Louis-Dreyfus, Emanuele GrimaldiΓεώργιος Α. ΤσαβλίρηςΘεόδωρος Κόντες, Δρ. Γιάννης Κούστας και Γιάννης Δράγνης.

    Στις 4 θεματικές ενότητες απασχόλησαν και συζητήθηκαν ο ρόλος της ναυτιλίας στην προσπάθεια της Ευρώπης να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο εμπόριο, η θέσπιση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster και η συμβολή του στην ελληνική οικονομία, το μέλλον και η πορεία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων σε ένα σύνθετο οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, όπως επίσης και το αύριο της ελληνικής ναυτιλίας με όλες τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

    Παναγιώτης Τσάκος
    Η στιγμή της βράβευσης του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου από την πρόεδρο της Ναυτεμπορικής, Ειρήνη Αθανασιάδου

    Ξεχωριστή και ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή της βράβευσης του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος παρέλαβε από την Ειρήνη Αθανασιάδου, πρόεδρο της Ναυτεμπορικής, το πρώτο Βραβείο Ναυτιλίας της Ναυτεμπορικής, ένα βραβείο που στοχεύει να γίνει θεσμός καθώς, από φέτος και σε κάθε επόμενο ναυτιλιακό συνέδριο, η εφημερίδα αποφάσισε να τιμά και μία προσωπικότητα της ναυτιλίας.

    Στο πλαίσιο της βράβευσής του ο Παναγιώτης Τσάκος σημείωσε ότι δεν έχουμε πολλούς Έλληνες ναυτικούς «γιατί ο Έλληνας θέλει να γίνει κρατικοδίαιτος», ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στον Έλληνα για να πάει στη θάλασσα. «Να μεταχειριστούμε τους Έλληνες ναυτικούς όπως θα τους μεταχειρίζονταν οι ανταγωνιστές μας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Μαρινάκης: Σύσταση buy από την Evercore ISI για τη μετοχή της Capital Product Partners

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Grimaldi ετοιμάζεται να σαρώσει την ακτοπλοΐα! Δεκαεπτά εταιρείες στο στόχαστρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Ρέστης: Φήμες θέλουν την EST να απέκτησε πλοίο για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια

     



    ΣΧΟΛΙΑ