• Business

    Εκθείασε την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt στη γιορτή του Propeller Club

    Pyatt

    Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt (αριστερά) και ο πρόεδρος του Propeller Club Γιώργος Ξηραδάκης (δεξιά)


    «Τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μας και οι δικές σας επιτυχίες είναι και δικές μας». Με αυτά τα λόγια, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, δήλωσε τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ομιλία του που σήμανε την έναρξη της γιορτής που διοργάνωσε την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου) το International Propeller Club, Port of Piraeus σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Hellas Liberty για να τιμήσει την ελληνοαμερικανική φιλία, στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 190 χρόνων από τότε που κατέπλευσε στην Ελλάδα η φρεγάτα Hope (Hellas) και των 70 χρόνων από το Δόγμα Τρούμαν, η οποία φιλοξενήθηκε πάνω στο πλωτό μουσείο “SS Hellas Liberty” στον Πειραιά.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ τόνισε με νόημα πως «Όταν υπογράψαμε τα πρώτα δάνεια για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, δεν υπογράψαμε μνημόνια», ενώ επεσήμανε πως ήταν απόφαση του ίδιου του Τρούμαν να βοηθήσει στην αναστύλωση της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, είπε ότι «Βοηθήσαμε την Ελλάδα και τους πολίτες της να επιστρέψουν στην καθημερινότητα μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και καθιερώσαμε τη θέση της Ελλάδας στη δύση».

    Pyatt

    Ο Pyatt ακόμη εξέφρασε στην ομιλία του τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την αρχή της κρίσης, τονίζοντας και τα κοινά σημεία που ενώνουν τις δύο χώρες. Είπε χαρακτηριστικά ότι «Τα δικά σας προβλήματα είναι και δικά μας και οι δικές σας επιτυχίες είναι και δικές μας. Σας συμπαραστεκόμαστε γιατί έχουμε κοινά σημεία οι δύο χώρες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Είμαστε ταγμένοι να στηρίζουμε τους Έλληνες συμμάχους μας. Εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον».

    Ο Αμερικανός πρέσβης επίσης δήλωσε στο mononews.gr ότι «Η σημασία του ότι η εκδήλωση γίνεται στο Hellas Liberty είναι μεγάλη καθώς το πλοίο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ναυτιλιακής ιστορίας τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ».

    Ξηραδάκης Liberty
    Ο πρόεδρος του Propeller Club Γιώργος Ξηραδάκης (αριστερά) με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt (δεξιά)

    Ο πρόεδρος του Propeller Club Γιώργος Ξηραδάκης στη δική του ομιλία δήλωσε πως οι 2 επέτειοι «τιμούν την ελληνοαμερικανική φιλία, μια φιλία την οποία επίσης τιμούμε στο Propeller Club χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών ναυτιλιακών κοινοτήτων».

    Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε ότι αμφότερες ΗΠΑ και Ελλάδα συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν ως βάση τους την κοινή δυτική κληρονομιά και μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «Από το προσχέδιο του Δόγματος Μονρόε το 1823 στο οποίο συμπεριλαμβανόταν εγκώμιο για τον Απελευθερωτικό Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων, στο Δόγμα Τρούμαν το 1947 και από τη μεταφορά από τις ΗΠΑ της ναυαρχίδας του Ελληνικού Ναυτικού φρεγάτας “Hope” το 1826, στη δωρεά του “Hellas Liberty” πάνω στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, οι δύο χώρες επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό».

    Liberty
    Ο πρόεδρος Γιώργος Ξηραδάκης (τέταρτος από αριστερά) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και μέλη του Propeller Club στο Hellas Liberty

    Ο πρόεδρος του Propeller Club ακόμη δήλωσε πως «Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα ως κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού, μέσω της μακρόχρονης ιστορίας της, δημιουργούσε ισχυρούς δεσμούς με πολυεθνικές χώρες όπως οι ΗΠΑ. Αναπόφευκτα η ενασχόληση των Ελλήνων με τη ναυτιλία για 10.000 χρόνια τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς λαούς σε μια προσπάθεια να μοιραστούν τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες».

    Στην εκδήλωση λόγο εκφώνησε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι «Η βοήθεια με το σχέδιο Μάρσαλ ήταν χωρίς μνημόνια. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ συμμάχων και φίλων. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι βαθιά, είναι σχέση εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι περήφανη για την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλία και για τον πολιτισμό της», ενώ κάλεσε την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα να συνεχίσει να δείχνει τη στήριξή της στην ελληνική οικονομία ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει η χώρα την κρίση που βιώνει.

    Ο κ. Καμμένος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταφοράς του Hellas Liberty από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας με υπουργό τον Γιώργο Βουλγαράκη, εξιστόρησε ένα περιστατικό καταλυτικής σημασίας για το ξεκίνημα του πολυέξοδου εγχειρήματος, στο οποίο καίριο ρόλο είχε και ο αείμνηστος εφοπλιστής καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

    Καμμένος
    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος (αριστερά) με τον πρόεδρο του Propeller Club Γιώργο Ξηραδάκη (δεξιά)

    Το περιστατικό είχε ως εξής: «Το θέμα εκκρεμούσε για χρόνια. Όταν βρεθήκαμε στο υπουργείο το ενημέρωσα τον Γιώργο Βουλγαράκη. Μου είπε ότι αν η ελληνική κοινότητα συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, το προχωράμε. Ένα βράδυ βρεθήκαμε στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη. Εκεί ήταν και 4 εφοπλιστές μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Πριν πούμε το τελικό ΟΚ στον πρέσβη για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ήθελα να είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινότητα είχε εξασφαλίσει το ποσό που χρειαζόταν. “Τι ανησυχείς” μου είπε ο καπετάν Βασίλης. “Έχω μία ευθύνη” του απάντησα. “Πρέπει να είμαστε σίγουροι πριν προχωρήσουμε”. Τότε, ο καπετάν Βασίλης έβγαλε έναν φάκελο από την τσέπη του και μου είπε “Άκου υπουργέ. Εδώ είναι όλα τα λεφτά που χρειάζονται. Κράτησέ τα εσύ για να είσαι σίγουρος. Θα τα καταφέρουμε».

    Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε μάλιστα ότι το ποσό (για το εγχείρημα της μεταφοράς του Hellas Liberty στην Ελλάδα) που του παραχώρησε ο αείμνηστος καπετάν Κωνσταντακόπουλος ανερχόταν στο 1 εκατ. δολάρια.

    Σημειώνεται ότι το πλοίο “SS Hellas Liberty” (πρώην SS Arthur M. Huddell) σηματοδότησε την αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας στη σύγχρονη Ελλάδα και με την σημερινή παρουσία του ως πλωτό μουσείο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, συμβολίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής ιστορίας, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Propeller Club τιμά την φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ στο ιστορικό πλοίο Hellas Liberty

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ