• Business

    Εφετείο Αθηνών: «Να μην εκδοθεί στη Κύπρο ο Κ. Μάγειρας για τη Focus»

    Κυριάκος Μάγειρας

    Το πρώην στέλεχος του Ομίλου Marfin Κυριάκος Μάγειρας


    Να μην εκδοθεί στην Κύπρο το πρώην στέλεχος του Ομίλου Marfin Κυριάκος Μάγειρας αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα των Κυπρίων. Ο άλλοτε συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου κατηγορείται από τις κυπριακές αρχές ότι συμμετείχε στο χρηματισμό του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, μέσω της εταιρείας Focus. Ηδη, ο 56χρονος οικονομολόγος είναι κατηγορούμενος και στην Ελλάδα για δάνειο περίπου 200 εκατομμυρίων, το οποίο φέρεται να δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις από την Marfin.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών δεν ανακοίνωσαν από έδρας σκεπτικό για την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης του κ.Μάγειρα. Ο ίδιος, ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου, είχε προβάλλει αντιρρήσεις για την έκδοσή του, υποστηρίζοντας:

    Α) Στο ένταλμα σύλληψής του, οι Κύπριοι αναφέρουν ότι τα αδικήματα που τον κατηγορούν τελέστηκαν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Συνεπώς –κατά τον εκζητούμενο- εφόσον έστω κι ένα αδίκημα έχει τελεστεί στη χώρα μας, πρέπει να δικαστεί από ελληνικό δικαστήριο.

    Β) Αδικήματα που του αποδίδονται (όπως η δωροδοκία με χρόνο τέλεσης το 2007), έχουν πλέον παραγραφεί καθώς τότε ήταν πλημμελήματα.

    Το ένταλμα και η σύλληψη του Κ.Μάγειρα

    Πριν από ένα μήνα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας προχώρησε στην έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Κυριάκου Μάγειρα. Ο 56χρονος, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, δεν είχε εμφανιστεί σε τέσσερις διαφορετικές συνεδριάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η διαδικασία της παραπομπής των εκεί κατηγορουμένων σε δίκη.

    Την 1η Φεβρουαρίου ο κ.Μάγειρας εμφανίστηκε αυτοβούλως στις ελληνικές αρχές και συνελήφθη. Αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη ημέρα με περιοριστικούς όρους. Μετά την απόφαση για τη μη έκδοσή του, το Συμβούλιο Εφετών προχώρησε στην άρση και αυτών των περιοριστικών όρων.

    Στο ένταλμα των Κυπρίων περιγράφονται επτά αδικήματα, τα οποία φέρονται να τελέστηκαν από τον Κ.Μάγειρα και άλλους εννέα συγκατηγορουμένους του, από τον Φεβρουάριο του 2006 έως το Δεκέμβριο του 2013:

    α)Συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά,

    β)δεκασμός δημόσιου λειτουργού,

    γ)ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων,

    δ)δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους,

    ε)κατάχρηση εξουσίας,

    στ)δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό,

    ζ) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ένταλμα για τη σύλληψή του «ο Κυριάκος Μάγειρας, από το Φεβρουάριο του 2006 έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, στη Λευκωσία και την Αθήνα, συνήργησε με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, ώστε ο πρώην διοικητής της Κεντρικής  Τράπεζας της Κύπρου να εισπράξει, μέσω τρίτου προσώπου, 1 εκατομμύριο ευρώ ως αμοιβή για να απέχει από συγκεκριμένες πράξεις που έπρεπε να κάνει ως επικεφαλής της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, να διενεργήσει έρευνα για τη δυνατότητα της MIG (πρώην MFG) να ασκήσει έλεγχο στη  Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα, με την αγορά ποσοστού 9,98% από την ΜFG και 8,18% από το επενδυτικό ταμείο TOSCA FUND, στις 6 Φεβρουαρίου του 2006, χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

    O εκζητούμενος φέρεται επίσης, «με τη συνέργεια τεσσάρων συγκατηγορουμένων του, από τον Ιούλιο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2009, να βοήθησε τους υπόλοιπους τέσσερις συγκατηγορουμένους του ώστε να αποκτήσουν το ποσό του 1 εκ ευρώ ενώ γνώριζε ότι θα αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη των αδικημάτων της διαφθοράς, του δεκασμού και της ενεργούς δωροληψίας οικείων αξιωματούχων».

    Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, για την ίδια υπόθεση χρηματισμού, οι Κύπριοι έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, του Μιχάλη Ζολώτα, του Μιχάλη Φόλε, της κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνάς Χριστοδούλου, του πρώην συζύγου της Ανδρέα Κιζουρίδη και των εταιρειών Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG(πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος έχει αποβιώσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: Το ευρώ ασπίδα προστασίας της οικονομίας – Να ολοκληρωθεί άμεσα η β’ αξιολόγηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι βλέπει ο Φίλης πίσω από τις ύποπτες κινήσεις Καμμένου για την αγορά του αιώνα με τα F35;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόλεμος Κυριάκου με τη διοίκηση της ΕΡΤ: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει κανάλι ας φτιάξει το “Αυγή TV”»

     



    ΣΧΟΛΙΑ