• Business

    Credit Agricole: Ετοιμάζει συμφωνία-μαμούθ 2,4 δισ. δολαρίων;


    Η διοίκηση της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού συμμετοχής της τάξεως του 31% που κατέχει στην τράπεζα Banque Saudi Fransi (με έδρα τo Ριάντ) της Σαουδικής Αραβίας, μια συμφωνία που, αν πραγματοποιηθεί, μπορεί να αγγίξει το ποσό-μαμούθ των 2,4 δισ. δολαρίων.

    Η γαλλική τράπεζα – η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας σε χρηματιστηριακή αξία – βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με συμβούλους που θα την καθοδηγήσουν στη διαδικασία να βρει πιθανούς αγοραστές για το ποσοστό της. Μάλιστα, οι σύμβουλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να προσελκύσει τόσο διεθνείς όσο και τοπικές τράπεζες που ψάχνουν τρόπους εισόδου στη Σαουδική Αραβία.

    Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει επίσημα και η τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να μην προχωρήσει με την πώληση, ενώ εκπρόσωποι τόσο της Credit Agricole όσο και της Banque Saudi Fransi, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

    Η γαλλική τράπεζα εδώ και καιρό βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού στα κόστη και επανεστιάζει στις κύριες αγορές της για να φέρει ανάπτυξη. Ο διευθύνων σύμβουλος Philippe Brassac ολοκλήρωσε την περασμένη χρονιά μια συμφωνία 19,6 δισ. δολαρίων, με την οποία πούλησε εκμεταλλεύσεις σε πάνω από 12 περιφερειακές τράπεζες, απλοποιώντας τη δομή και αυξάνοντας τα κεφαλαιακά μαξιλάρια.

    Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες διεθνώς προχωρούν στην πώληση των δραστηιοτήτων που κατέχουν στη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα, με σκοπό για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και για να εστιάσουν στις εγχώριες αγορές τους. Για παράδειγμα, η Barclays συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει τις αιγυπτιακές δραστηριότητες στην μαροκινή Attijariwafa Bank, ενώ η RBS συνεργάζεται με την Credit Suisse για να πουλήσει μερίδιο 40% που έχει στη σαουδική Alawwal Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Eurobank η δεύτερη άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιες μεγάλες εταιρίες αναδιάρθρωσαν οι τράπεζες. Όλα τα ονόματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η τεχνική συμφωνία πλησιάζει, αλλά η συνολική συμφωνία πάει για Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ