• Business

    ΧΑ: Απογοήτευση μετά το Eurogroup. Βουτιά 7,82% στις τράπεζες. Sell off και στα ομόλογα

    ριο XA


    Χρειάστηκε μία μόλις συνεδρίαση για να εξανεμιστούν τα κέρδη που κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών (XA) κατά τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Σοκ προκάλεσε στην αγορά και στους επενδυτές το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα αθρόες ρευστοποιήσεις να πλήξουν τις μετοχές οδηγώντας και πάλι το γενικός δείκτη τιμών κάτω από τις 640 μονάδες. Να υπενθυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης εν μέσω προσδοκιών -που τελικά διαψεύστηκαν- ο γ.δ. βρέθηκε στις 660,59 μονάδες.

    Ανάλογη είναι η εικόνα και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 7,25%, υψηλότερα κατά 6,7 μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας.

    Ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 3,87%, στις 635,03 μονάδες, ενώ σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 633,43 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,73%.

    Μεγάλος χαμένος της συνεδρίασης ήταν οι τράπεζες, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη να υποχωρεί κατά 7,82%. Ο δείκτης Large Cap της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 3,80%, στις 1.705,81 μονάδες, ενώ ο Mid Cap σημείωσε πτώση 3,19%.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, το χειρότερο είναι ότι πλέον οι προσδοκίες δεν ακουµπάνε σε κάποια ηµεροµηνία ορόσηµο, καθώς ακόµα και το ενδεχόµενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο επόµενο Eurogroup (20 Φεβρουαρίου) φαίνεται να αποµακρύνεται.

    Η χρυσή τοµή µεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσµών για τα «προληπτικά µέτρα» και το ύψος και την διάρκεια των πρωτογενών πλεονασµάτων µετά το 2018 φαίνεται να απέχει πολύ αυξάνοντας έτσι το βαθµό αβεβαιότητας των επενδυτών.

    Εντείνεται η αβεβαιότητα

    Η µη ύπαρξη χρονοδιαγράµµατος σε συνάρτηση µε τα πολιτικά γεγονότα που ακολουθούν στην Ευρώπη καθιστούν όχι µόνο επείγουσα αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη την διαδικασία του κλεισίµατος της αξιολόγησης έχοντας παράλληλα και µια ανεπίσηµη δυσµενή αξιολόγηση βιωσιµότητας του ελληνικού χρέους, επισημαίνει η Beta Securities. Η διατύπωση των προβληµατισµών του ∆ΝΤ εφόσον αποκτήσει επίσηµη έκφραση ουσιαστικά θέτει εκτός την συµµετοχή του από το πρόγραµµα βάζοντας ένα ακόµα εµπόδιο στην πορεία της διαπραγµάτευσης µε τους Ευρωπαίους. Μοιραία η Αγορά πλέον συζητά σενάρια τα οποία αφορούν και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Η καθυστέρηση ωστόσο έχει ηµεροµηνία λήξης η οποία δεν µπορεί να επεκταθεί πέραν του Απριλίου. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,5 δις ευρώ σε διάφορες λήξεις οµολόγων ως τις 20 Απριλίου σε περίοδο όπου οι τουριστικές εισροές και τα έσοδα από την φορολογία δεν είναι ικανά να υποστηρίξουν ολοσχερώς τις δανειακές ανάγκες του κράτους.

    Εποµένως οδεύοντας προς το Μάρτιο χωρίς την 2η αξιολόγηση τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες θα αρχίσουν να αποκτούν πιο ρεαλιστικές πιθανότητες. Από την άλλη πλευρά στο πρόσφατο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος µπορεί να συµπιεστεί σηµαντικά αν χρειαστεί να περάσει κάποιο κοµβικό νοµοσχέδιο διατηρώντας έτσι κάποιες ελπίδες για µια λύση που θα οδηγούσε στο «οκ» των δανειστών. Είτε µε τον ένα είτε µε τον άλλο τρόπο η χρηµατιστηριακή αγορά δεν έχει στην παρούσα φάση λόγους να κινηθεί ανοδικά, θα χρειαστεί πλέον ένα νέο σινιάλο από νέα που θα διαµορφώσουν ένα οδικό χάρτη προγραµµατισµένων και κυρίως χρονικά προσδιορισµένων γεγονότων.

    Οι μετοχές

    Η Alpha Bank έκλεισε με πτώση 7,29%, η Εθνική υποχώρησε κατά 7,72%, απώλειες 7,11% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Eurobank έχασε ποσοστό 7,39%.

    Ακολούθησε η ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με απώλειες 5,65%, ενώ οι ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή κατέγραψαν απώλειες 4,17% και 4,71% αντίστοιχα.

    Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Jumbo, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Σαράντης, ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ. Μόνο η ΕΕΕ σημείωσε μικρότερη πτώση κατά 0,56%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: “Μην κλείσεις την αξιολόγηση, πάμε σε εκλογές” (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρινόπουλος: Στο σφυρί 22 καταστήματα του μετά το deal με τον Σκλαβενίτη- Ποια είναι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ερχεται…νέος πλειστηριασμός για το Athens Ledra από την Alpha Bank – Ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα



    ΣΧΟΛΙΑ