• Business

    BofA Merrill Lynch: Αυτές είναι οι καταιγιστικές προβλέψεις για την ισοτιμία δολαρίου με ευρώ


    stock dollarsTo 2016 ήταν μία χρονιά “τρενάκι του τρόμου” για τις αγορές, όπως σημειώνει σε νέο της report η BofA Merrill Lynch. Πριν από ένα χρόνο οι επενδυτές ήταν σε κατάσταση πανικού απέναντι στον αποπληθωρισμό, με την αμερικάνικη τράπεζα να προβλέπει τότε ότι ο πληθωρισμός θα ήταν αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να εκπλήξει τις αγορές. Και πράγματι, κατά τη διάρκεια του έτους, το σενάριο αύξησης του πληθωρισμού άρχισε να ξεδιπλώνεται. Πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, η BofA υποστήριζε ότι το σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομίας θα συνεχιστεί, παρά την ύπαρξη σημαντικών κινδύνων. Η αντίδραση της αγοράς μετά τις αμερικάνικες εκλογές ήταν πολύ ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν. Με αυτά τα δεδομένα, η BofA εξετάζει τι είναι αυτό που θα μπορούσε να εκπλήξει τις αγορές το τρέχον έτος και καταλήγει πως αυτό θα είναι το δολάριο ΗΠΑ.

    Όπως σημειώνει, οι αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωστές και το δολάριο να ενισχυθεί περαιτέρω. Σε πραγματικούς όρους, το αμερικάνικο νόμισμα είναι περίπου 8% πάνω από το μέσο όρο 20ετίας, αλλά 8% χαμηλότερα από υψηλό του 2002. Παρά το γεγονός ότι τα hedge funds έχουν long θέσεις στο νόμισμα, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα αμοιβαία κεφάλαια – είναι short.

    H ΒofA εκτιμά πως η ισοτιμία δολαρίου/γεν θα αγγίξει το 120 το 2017, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί στο 1,02 με την πιθανότητα για ακόμα πιο ενισχυμένο δολάριο να είναι μεγαλύτερη από την αποδυνάμωσή του.

    Ωστόσο, η BofA επισημαίνει πως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχουν ανησυχίες για τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, ειδικά στο α’ τρίμηνο. Οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν μακρές σε διάρκεια και πιο δύσκολες από ό, τι αναμένουν οι αγορές σήμερα. Επίσης, ο εμπορικός προστατευτισμός εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Αργότερα στο έτος, η αντικατάσταση της Yellen θα γίνει ένα βασικό θέμα της αγοράς.

    Πέρα από τις ΗΠΑ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά πολιτικών κινδύνων, με εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και, ενδεχομένως, την Ιταλία. Επίσης, οι αγορές δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως τους περιορισμούς της ΕΚΤ και τις μελλοντικές προκλήσεις, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ανάλογα με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είναι ένα άλλο “τυφλό σημείο”, με τις επιπτώσεις στην αγορά να είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

    Έτσι, όπως τονίζει η BofA, είναι bullish για τo δολάριο για το 2017 αλλά στο βραχυπρόθεσμο διάστημα υπάρχουν κίνδυνοι. Μετά το ισχυρό ράλι, η αμερικάνικη τράπεζα έκλεισε τις short θέσεις της στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με κέρδος και να παραμείνει long στην ισοτιμία δολαρίου/γεν. Αν δεν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι στην Ευρώπη, η BofA προτιμά την κορόνα Σουηδίας, ιδίως έναντι του ελβετικού φράγκου, ενώ επιμένει στην contrarian στάση της για short θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/στερλίνας.



    ΣΧΟΛΙΑ