• Business

    Αυτές είναι οι μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν το 2016

    • Contributor

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Σε πιο “βαθιά νερά” ελπίζει να κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο το 2017. Οι αξίες των συναλλαγών στις τελευταίες προεορταστικές συνεδριάσεις προσέγγισαν ή και ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αποτελεί καλό οιωνό για φέτος. Η ενασχόληση των hedge funds το 2016 δεν είχε την ένταση προηγούμενων περιόδων, όμως οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές, ειδικά αν η μάκρο εικόνα της χώρας κινηθεί βάσει των προβλέψεων για το 2017.

    Ταυτόχρονα, η πολύ μικρή θέση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην αγορά -η Ελλάδα είναι η πιο underweight χώρα από τις 21 που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Emerging Markets, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR-, είναι ο πρώτος κρίσιμος καταλύτης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Με τόσο μικρή έκθεση, το downside risk στην αγορά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί με το upside risk, αν οι ξένοι επενδυτές αρχίσουν να μεταστρέφουν την underweight προσέγγισή τους.

    Κείμενο: Γιώργος Σαββάκης Δημοσιογραφος 

    Euro2day.gr

    Την ίδια στιγμή, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές (GEMs – Global Emerging Funds) να εξετάσουν με διαφορετικό μάτι την εγχώρια αγορά μετοχών.

    Ωστόσο, το πολιτικό ρίσκο φαίνεται ότι “θαμπώνει” τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και περιπλέκει την εικόνα. Η ελληνική αγορά είναι δεμένη στις εξελίξεις της αξιολόγησης και της κόντρας που έχει ξεσπάσει με το ΔΝΤ.

    Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου έγινε με αφορμή τις προσδοκίες και τα γεγονότα που αφορούσαν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο τον Ιανουάριο του 2017, την ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο ελληνικό χρέος έως και το 2018 από τον ESM και τέλος, τη βελτίωση του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος, με το ΑΕΠ στο εννεάμηνο να περνά σε οριακά θετικό έδαφος.

    Οι εταιρείες

    Η πολεμική με το ΔΝΤ διατηρεί την αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, με τους φόβους ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του 2017 και θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για το χρηματιστήριο, με αποδέκτη πρωτίστως τις τραπεζικές μετοχές. Αν τα πράγματα κυλήσουν πιο ομαλά και η αρνητική πλευρά του νομίσματος έχει μόνο βραχυπρόθεσμη διάρκεια, τότε η μεσοπρόθεσμη εικόνα των ελληνικών μετοχών μπορεί να είναι πιο “λαμπερή” από αυτό που δείχνει τώρα.

    Η εξάδα που ξεχώρισε το 2016 και βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να πρωταγωνιστήσει και το επόμενο έτος είναι οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Tιτάν και Σαράντης. Οι εταιρείες που ξεχωρίζουν διαθέτουν χαμηλές αποτιμήσεις, παρά την άνοδο που έχουν σημειώσει, θετικές ταμειακές ροές, εξαγωγικό προσανατολισμό ή και ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά.

    • Μυτιληναίος: Με άνοδο 68% το 2016 ξεπερνά σε απόδοση σχεδόν όλες τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Για την περίοδο του τριμήνου, η απόδοσή της διαμορφώνεται σε +50% έναντι 14% για τον Γενικό Δείκτη. Αποτιμάται με 14 φορές τα κέρδη του 2016 και 1,1 φορά την καθαρή εσωτερική αξία, έναντι 16 φορών τα κέρδη και 1,6 φοράς την εσωτερική αξία για τον δείκτη Euro Stoxx. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ είναι επίσης ιδιαίτερα θετική για τα αποτελέσματα του Ομίλου και του Αλουμινίου ειδικότερα, ενώ ο μετασχηματισμός του Ομίλου θα αποκαλύψει «κρυμμένες» υπεραξίες για τους μετόχους. Πλέον η μέση τιμή-στόχος έχει ανέλθει στα 8,10 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό στο 30%.

    • Jumbo: Θετική η πορεία της μετοχής σε όλα τα χρονικά διαστήματα, με τα μεγέθη της εταιρείας να ακολουθούν αντίθετη πορεία από την ελληνική οικονομία. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 55% πέρυσι, ξεπερνώντας όλες τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλην του Μυτιληναίου. Η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 14,70 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου πλέον είναι μηδενικό, ωστόσο με δείκτες αποτίμησης χαμηλότερα από την αγορά, η θετική αναθεώρηση της τιμής-στόχου είναι εξαιρετικά πιθανή.

    Για το 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 16,5 φορές και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount σε σχέση με τους δείκτες Euro Stoxx Personal & Household Goods και Stoxx Retail, με EV/EBITDA λίγο πάνω από τις 9 φορές. Εκτός από τα κέρδη στο ταμπλό, η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μεγαλύτερου μερίσματος από αυτό που είχε προαναγγείλει (0,36 ευρώ έναντι 0,27 ευρώ ανά μετοχή) ενώ οι μέτοχοί της έχουν ήδη εισπράξει στις 4 Αυγούστου άλλα 0,27 ευρώ ανά μετοχή, με τη μορφή έκτακτου μερίσματος.

    • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με κέρδη 26% στο διάστημα των 90 ημερών και +50% το 2016, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πέτυχε από τις καλύτερες επιδόσεις πέρυσι. Η μέση τιμή-στόχος, παρά την άνοδο, εμφανίζεται αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στα 3,40 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο 55%. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της τάξεως 10 φορών το 2017, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών εταιριών του κλάδου Euro Stoxx Constructions & Materials κινείται πέριξ των 17 φορών. Σε όρους EV/EBITDA, το discount είναι ακόμα υψηλότερο, με τον τίτλο να αποτιμάται χαμηλότερα από 5 φορές. Ο όμιλος, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, σημείωσε αυξημένα EBITDA φέτος λόγω των πρόσφατων συμφωνιών ολοκλήρωσης των έργων παραχώρησης, με την ταυτόχρονη αύξηση του εργολαβικού τιμήματος.

    • Motor Oil: Η μετοχή της Motor Oil δικαίωσε τους αναλυτές που την επέλεξαν στα top picks της περυσινής χρήσης, ενώ θέτει ισχυρή υποψηφιότητα υπεραπόδοσης και για το 2017. Η μετοχή της Motor Oil έχει αποτίμηση 7 φορές τα κέρδη του 2017 και 4 φορές τα EBITDA του 2017 και εμφανίζεται αρκετά χαμηλή, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 12 φορές τα κέρδη και 7 φορές τα EBITDA. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 15 ευρώ ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους ανοδικά. Η μερισματική απόδοση της εταιρείας παραμένει από τις υψηλότερες ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου πανευρωπαϊκά.

    • Tιτάν: Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των επόμενων τριών ετών είναι ιδιαίτερα υψηλές, ενώ οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος θα οδηγήσουν την ανάπτυξη το 2016 και το 2017, αν και υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες για την αιγυπτιακή οικονομία, ενώ και η ζήτηση στην Ελλάδα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, ο όμιλος είναι διαπραγματεύσιμος με 8,5 φορές τα EBITDA του 2017, έκπτωση 12% έναντι του 10ετούς ιστορικού μέσου όρου. Για τον τίτλο της Τιτάν προβλέπεται ότι το 2016 τα κέρδη ανά μετοχή θα διπλασιαστούν στο 1,18 ευρώ και το 2017 επίσης θα αυξηθούν στο 1,34 ευρώ.

    • Σαράντης: Για τη εταιρεία, η είσοδός της στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήρθε ως επιβράβευση της εξαιρετικής πορείας της σε όλη την περίοδο κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Η εταιρεία προσφέρει υψηλή διεθνή έκθεση, πάνω από το 60% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι ελκυστική, με discount 35%, σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις. Η μέση τιμή-στόχος που προκύπτει είναι τα 10,7 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η απόδοση της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α. στο προηγούμενο δωδεκάμηνο ήταν 44%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση τα κέρδη του 2017 τοποθετούν την αποτίμηση της μετοχής στις 14 φορές τα καθαρά κέρδη, αρκετά χαμηλότερα από τους δείκτες Stoxx Europe Personal & Household Goods.



    ΣΧΟΛΙΑ