• Business

    Ένωση Τραπεζών: Τα ηνία στην (κομψή) Ελένη Λουρή

    Λουρή


    Ο κοσμοπολίτικος αέρας και το εκλεπτυσμένο ντύσιμο της καθηγήτριας Ελένης Λουρή άφησαν εποχή στο δαιδαλώδες κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στα χρόνια που θήτευσε ως υποδιοικητής, αν και όχι το έργο της την ίδια περίοδο.

    Κάποιοι αποδίδουν την πενιχρή δραστηριότητα στην έλλειψη χημείας με τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γιώργο Προβόπουλο. Σε κάθε περίπτωση η Ελένη Λουρή έχει μια ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που τη φέρουν επικρατέστερη να αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αντικαθιστώντας τον Χρήστο Γκόρτσο.

    Υπό την προεδρία του Νίκου Καραμούζη, η ΕΕΤ λαμβάνει νέο ρόλο, πιο αναβαθμισμένο, με πρόθεση παρέμβασης στα κέντρα αποφάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο επόμενος Γενικός Γραμματέας θα είναι ο spokesperson του συστήματος και οι απαιτήσεις μεγάλες.

    Οι πληροφορίες φέρουν τους άλλους υποψηφίους: τον Αρη Ξενόφο πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ, την Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πρώην πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς και τον Γιάννη Πεχλιβανίδη, γνωστό τραπεζίτη να μην έχουν την ψήφο της μίας ή της άλλης τράπεζας και ως πιο πιθανή για τη θέση την Ελένη Λουρή.

    Η 62χρονη Ελένη Λουρή, καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε μακρά θητεία στην ακαδημαική κοινότητα ενώ την περίοδο 2004 – 2008 ήταν Διευθύντρια του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με έδρα στο Μέγαρο Σταθάτου και ήταν εξ απορρήτων του Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Μπορεί στην εξαετία 2008 – 2014 να «μην τα βρήκε» με τον Γιώργο Προβόπουλου κατά τη συνύπαρξή τους στον Τράπεζα της Ελλάδος αλλά πάντοτε είχε καλές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Μετά την ΤτΕ, η Ελένη Λουρή συνέχισε την καριέρα της στο London School of Economics όπου είχε σπουδάσει και είχε συμπέσει με τον νυν διοικητή της ΤτΕ.

    Γνωστή για τις ενδυματολογικές της επιλογές από γνωστούς οίκους μόδας, με καθημερινή περιποίηση των μαλλιών της στο κομμωτήριο, η σύζυγος του ορθοπεδικού Γιώργου Δενδρινού έχει δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο, που ασχολείται με την αρχιτεκτονική και το μάρκετινγκ, και τη Βικτωρία.

    Δεν παραμελεί ποτέ – και φαίνεται στη σιλουέτα της – τα αγαπημένα της χόμπι: την κολύμβηση, τη γυμναστική ακόμη και το καράτε το οποίο πιστεύει πως βοηθά σημαντικά στην αυτοσυγκέντρωση. Βλέπει πολύ κινηματογράφο και θέατρο, ενώ αγαπημένες αποδράσεις είναι στο εξοχικό της στο Σούνιο, στην Πάρο και στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς, απ’ όπου κατάγεται ο σύζυγός της και στη Μάνη.

    Βέρα Αθηναία, τελείωσε το σχολείο στο «St. Joseph», σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στο London School of Economics και στην Οξφόρδη, παρέα και με τον Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, τη διδακτορική της διατριβή στην Οξφόρδη επέβλεψε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζέιμς Μίρλις, που έγινε γνωστός διεθνώς με τη «συνταγή» του για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο κύμα κακοκαιρίας με επιστροφή στο τσουχτερό κρύο – Πού θα χιονίσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Συνάντηση με τραπεζίτες στην Μιχαλακοπούλου είχε εκπρόσωπος του Σαββίδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ: Mπροστά του το «newspeak” του «1984» του Orwell ωχριά



    ΣΧΟΛΙΑ