Η Broadcom ξεκίνησε τη διανομή μιας νέας έκδοσης των λεγόμενων switch τσιπ στα κέντρα δεδομένων, με το hardware να αναμένεται να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επιταχυντών, παραχωρώντας στον τεχνολογικό κολοσσό ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην ακμάζουσα αγορά υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα, η εταιρεία ξεκίνησε την παράδοση των τσιπ Tomahawk 6 στους πελάτες της το Σαββατοκύριακο, ενώ το προϊόν θα είναι ευρέως διαθέσιμο τον Ιούλιο, δήλωσε ο Ram Velaga, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Core Switching Group της Broadcom.

1

Τα συγκεκριμένα τσιπ, ένα βασικό κομμάτι του εξοπλισμού δικτύωσης, επιτρέπουν στους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένα μόνο νέο Tomahawk 6 μπορεί να κάνει τη δουλειά έξι των προηγούμενων εκδόσεων, ανέφερε η Broadcom.

Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολογιστών με τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται σε accelerators της Nvidia.

Τα τσιπ γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών ή GPU, έχουν υψηλό κόστος, ενώ παραμένουν σε περιορισμένη προσφορά.

Η ιδέα είναι αυτά τα στοιχεία να δικτυώνονται μεταξύ τους, για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Καθώς οι εργασίες στην τεχνητή νοημοσύνη γίνονται πιο περίπλοκες και τα μοντέλα διευρύνονται, οι πάροχοι κέντρων δεδομένων και οι ερευνητές συνδέουν δεκάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες GPU σε υπερυπολογιστές που βασίζονται σε εξοπλισμό δικτύωσης για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ των τσιπ.

Αυτές οι GPU συνήθως λειτουργούν με ποσοστό αξιοποίησης μόνο 30% έως 40% επειδή «περιμένουν το δίκτυο να μπορέσει να επικοινωνήσει τα δεδομένα μεταξύ τους», δήλωσε ο Velaga.

Με το Tomahawk 6, η Broadcom προβλέπει ότι οι πελάτες θα μπορούν να ολοκληρώνουν εργασίες πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας τις GPU που ήδη διαθέτουν.

Ο Velaga αρνήθηκε να κατονομάσει τους αρχικούς πελάτες για το Tomahawk 6, όμως δήλωσε ότι συμπεριλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud, καθώς και εταιρείες δικτύωσης που ενσωματώνουν την τεχνολογία Broadcom στα προϊόντα τους.

Ωστόσο, ο Velaga επεσήμανε ότι το κόστος κατασκευής του νέου τσιπ είναι υπερδιπλάσιο από το κόστος του παλιού, ενώ οι πελάτες αναμένεται να πληρώσουν περίπου το διπλάσιο ποσό.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο το ακριβές κόστος, καθώς ορισμένοι αγοραστές διαπραγματεύονται εκπτώσεις ανάλογα με την ποσότητα, αλλά διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι κάτω από 20.000 δολάρια ανά τεμάχιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Broadcom διαθέτει πελάτες που βιάζονται να χρησιμοποιήσουν το Tomahawk 6, προκειμένου να συνδέσουν συστήματα που χρησιμοποιούν περισσότερες από 100.000 GPU, όπως ανέφερε ο Velaga.

Γενικά, χρειάζεται περίπου 1 switch τσιπ ανά 10 GPU, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: 

Ford: Αύξηση πωλήσεων 16% τον Μάιο εν μέσω τιμολόγησης εργαζομένων και δασμών

Volkswagen: 20.000 εργαζόμενοι συμφωνούν σε πρόωρες αποχωρήσεις

Adani: Πράσινο φως για νέες δραστηριότητες στα αεροδρόμια μετά το «μπλόκο» στην τουρκική Celebi