• Business

    Brian Chesky (Airbnb): Θα επενδύσω 1 δισ. δολ. στο Fund Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών

    Brian Joseph Chesky, CEO και ιδρυτής της Airbnb


    Με επιστολή στους εκατομμύρια οικοδεσπότες της Airbnb, ο Brian Chesky, ιδρυτής και CEO της διεθνούς πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις με τους οικοδεσπότες και υπόσχεται να χρηματοδοτήσει υπηρεσίες και δράσεις που θα υποστηρίξουν την κοινότητα των οικοδεσποτών. Γι αυτό δημιουργεί το Ταμείο Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών, στο οποία θα παραχωρήσει 9,2 εκατ. μετοχές της εταιρείας, οι οποίες όταν η αξία τους φτάσει το 1 δισ. δολάρια, θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε δράσεις για τους οικοδεσπότες.

    Όπως εξηγεί, ο Brian Chesky, εν μέσω πανδημίας έλαβε την απόφαση για πλήρη επιστροφή χρημάτων στους επισκέπτες, μια απόφαση που είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κρατήσεις με αποτέλεσμα πολλοί οικοδεσπότες να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη τoυς, πριν. Με στόχο να γεφυρώσει την απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Airbnb και των ιδιοκτητών- οικοδεσποτών, αυτή τη δύσκολη περίοδο δημιουργήθηκε τον Ιούλιο, η Κοινότητα  Οικοδεσποτών  που ενισχύει την ανταλλαγή απόψεων και την επικοινωνία. Τώρα όπως ανακοινώνει προχωρά ένα βήμα ακόμη με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών της Airbnb.

    Ειδικότερα, το Ταμείο Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών έχει ως σκοπό την παροχή υποστήριξης στην κοινότητα οικοδεσποτών, τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Αρχική χρηματοδότηση του Ταμείου, θα είναι  9,2 εκατομμύρια μετοχές της Airbnb, ενώ η εταιρεία θα ξεκινήσει να επενδύει τα χρήματα του Fund  στην κοινότητα οικοδεσποτών όταν η αξία των μετοχών του ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Τα κεφάλαια του fund θα χρησιμοποιηθούν για υποστήριξη σε διάφορους τομείς, όπως στην εκπαίδευση, σε οικονομικούς πόρους και σε πολλά άλλα. Στόχος της Airbnb είναι μέσω του Fund  Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών, είναι και οι οικοδεσπότες να έχουν μερίδιο στην επιτυχία της επιχείρησης, όχι για μία φορά, αλλά για όσο υπάρχει η Airbnb. Τα κεφάλαια του κονδυλίου θα κατανέμονται από την Airbnb, με βάση τις απόψεις των οικοδεσποτών όπως αυτές θα εκφράζονται  από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικοδεσποτών της Airbnb.

    Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που απέστειλε Brian Chesky στα email των οικοδεσποτών της Airbnb σε όλο τον κόσμο:

    “Πριν γίνω επιχειρηματίας, ήμουν οικοδεσπότης. Όλα ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2007, σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ράους 19, στο Σαν Φρανσίσκο.

    Ο συγκάτοικός μου, Joe, και εγώ προσπαθούσαμε να πληρώσουμε το νοίκι και φιλοξενήσαμε στο σπίτι μας τρεις επισκέπτες που θα συμμετείχαν σε ένα συνέδριο για σχέδιο. Με αυτόν τον τρόπο, γίναμε οι πρώτοι οικοδεσπότες στην Airbnb. Μετά από λίγο, ο Nate, συνιδρυτής της Airbnb, έγινε μέλος της ομάδας και δημιουργήσαμε έναν τρόπο ώστε όλοι και όλες μπορούν να γίνουν οικοδεσπότες.

    Η φιλοξενία επισκεπτών ήταν εξαρχής και παραμένει στο επίκεντρο της Airbnb. Μιλήσαμε με οικοδεσπότες στα καταλύματά τους, φωτογραφίσαμε προσωπικά τους χώρους τους, διοργανώσαμε συναντήσεις και απαντήσαμε τηλεφωνικές κλήσεις της υποστήριξης πελατών από τα κινητά μας. Η κοινότητα οικοδεσποτών ξεκίνησε με δύο οικοδεσπότες στην οδό Ράους και μέσα στα τελευταία 13 χρόνια έφτασε τα 4 εκατομμύρια οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο.

    Μέχρι που έφτασε η πανδημία. Όταν τα ταξίδια σταμάτησαν, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να προσφέρουμε πλήρη επιστροφή χρημάτων στους επισκέπτες. Παρόλο που πιστεύω ότι πράξαμε σωστά, αυτή η απόφαση είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κρατήσεις σας. Ορισμένοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επειδή δεν ζητήσαμε τη γνώμη σας πριν πάρουμε αυτήν την απόφαση. Μέσα από τα σχόλιά σας, ανακάλυψα ότι είχε δημιουργηθεί ένα κενό ανάμεσά μας και ότι έπρεπε να το γεφυρώσουμε μέσα από τη σχέση μας.

    Τον Ιούλιο, δημιουργήσαμε μια ομάδα Κοινότητας Οικοδεσποτών για να μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα και να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας μαζί σας. Το πρώτο βήμα μας ήταν να σας ακούσουμε. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με περισσότερους από 3.000 οικοδεσπότες σε όλο τον κόσμο και διαβάσαμε αμέτρητα email και σχόλια στο Κέντρο Κοινότητας.

    Μας επισημάνατε ότι θέλετε τρία πράγματα: Να σας αντιμετωπίζουμε ως συνεργάτες.

    Περισσότερο έλεγχο στον τρόπο που φιλοξενείτε επισκέπτες.

    Εργαλεία για να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε ως οικοδεσπότες.

    Μέσα από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε μια σειρά δράσεων.

    Πρώτον, για να σας αντιμετωπίσουμε ως συνεργάτες, παρατείναμε την ισχύ της ιδιότητας Superhost για όσους οικοδεσπότες δεν πληρούσαν τα κριτήρια ακύρωσης ή κράτησης.

    Επιπλέον, ενημερώσαμε την πολιτική ειδικών περιστάσεων για να περιορίσουμε τις περιπτώσεις όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακυρώσουν μια κράτηση με εσάς και να λάβουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

    Δεύτερον, για να σας δώσουμε περισσότερο έλεγχο στον τρόπο που φιλοξενείτε επισκέπτες, εμπλουτίσαμε τα πρότυπα για επισκέπτες, επισημάναμε τους κανόνες σπιτιού σας και θα ξεκινήσουμε να καθιστούμε υπεύθυνους τους επισκέπτες για την τήρησή τους.

    Τρίτον, ξεκινήσαμε να σας προσφέρουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με αυτά που αναζητούν οι επισκέπτες, με σκοπό να σας παρέχουμε εργαλεία για να εξελιχθείτε. Έχετε προσαρμοστεί στις συνθήκες. Για παράδειγμα, εκατομμύρια από εσάς έχετε δεσμευτεί στο πρωτόκολλο αυστηρού καθαρισμού.

    Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποιήσαμε, με βάση τα σχόλιά σας. Δεν σταματάμε εδώ. Σήμερα, θέλω να κοιτάξω στο μέλλον μας, και να σας πω πού θα θέλαμε να οδηγήσει η συνεργασία μας.

    Έχετε καταφέρει η φιλοξενία επισκεπτών να σημαίνει πολλά περισσότερα από έναν τρόπο για να νοικιάσετε τον επιπλέον χώρο σας. Έχετε αναγάγει τη φιλοξενία σε τέχνη και επιστήμη, με επίκεντρο τις μικρές, προσωπικές πινελιές, που κάνουν τους επισκέπτες σας να αισθάνονται ξεχωριστοί.

    Φροντίζετε τους επισκέπτες με τον ίδιο τρόπο που φροντίζετε την οικογένειά σας, και αναπτύσσετε μαζί τους δεσμούς που διαρκούν πολύ καιρό μετά την αναχώρησή τους.

    “Έχω αναπτύξει δεσμούς φιλίας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο”, μου είπε η Dolly, μια οικοδεσπότης στην Κομητεία Μπράουαρντ, στη Φλόριντα. Καθώς προετοιμαζόμαστε για να μπει η Airbnb στο χρηματιστήριο, θέλουμε να καθιερώσουμε τη δέσμευσή μας προς τους οικοδεσπότες και την επένδυσή μας στην κοινότητα οικοδεσποτών. Πριν από μερικά χρόνια, αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι οικοδεσπότες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μερίδιο από την επιτυχία της Airbnb, όσο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η επιχείρηση.

    Το Fund Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών της Airbnb

    Έκτοτε, καταβάλαμε προσπάθειες για να υλοποιήσουμε μια συναρπαστική ιδέα, την οποία θα μοιραστώ μαζί σας. Σας παρουσιάζουμε το Ταμείο Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών της Airbnb,

    Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνω τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών της Airbnb.

    Το Ταμείο Χρηματοδότησης Οικοδεσποτών έχει ως σκοπό την παροχή υποστήριξης στην κοινότητα οικοδεσποτών μας, τώρα αλλά και για τις επόμενες γενιές. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε τη χρηματοδότηση με 9,2 εκατομμύρια μετοχές της Airbnb. Θα ξεκινήσουμε να επενδύουμε τα χρήματα του κονδυλίου στην κοινότητα οικοδεσποτών όταν η αξία του κονδυλίου ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Το κονδύλιο χρηματοδότησης θα παρέχει υποστήριξη σε διάφορους τομείς, όπως στην εκπαίδευση, σε οικονομικούς πόρους και σε πολλά άλλα. Με το Κονδύλιο Χρηματοδότησης της Airbnb, θέλουμε να έχετε μερίδιο στην επιτυχία της επιχείρησης, όχι για μία φορά, αλλά για όσο υπάρχει η Airbnb.Τα κεφάλαια του κονδυλίου θα κατανέμονται από την Airbnb, με βάση τη γνώμη σας. Για να σιγουρευτούμε ότι η γνώμη σας εισακούγεται σχετικά με τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων του Κονδυλίου Χρηματοδότησης, δημιουργούμε τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικοδεσποτών της Airbnb.

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάζει ιδέες από την κοινότητα οικοδεσποτών σχετικά με τον τρόπο επένδυσης της χρηματοδότησης στην κοινότητα οικοδεσποτών, και θα προτείνει τρόπους βελτίωσης της Airbnb. Χάρη στην Επιτροπή, τα σχόλιά σας θα μεταφέρονται απευθείας στην ομάδα ηγετικών στελεχών μας, όταν λαμβάνουν αποφάσεις χρηματοδότησης. Επιπλέον, η Συμβουλευτική Επιτροπή θα διοργανώνει συναντήσεις με την Airbnb κάθε μήνα και θα σας ενημερώνει τακτικά για αυτές τις συναντήσεις.

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Οικοδεσποτών θα είναι ποικιλόμορφη, όπως άλλωστε και η κοινότητα οικοδεσποτών: Το 85% των οικοδεσποτών διαμένουν εκτός ΗΠΑ και το 55% είναι γυναίκες. Θα παρουσιάσουμε μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής πριν από το τέλος του έτους.

    Με αυτές τις δεσμεύσεις, είμαι σίγουρος ότι οι οικοδεσπότες θα είναι πάντα στο επίκεντρο της Airbnb, και ότι η κοινότητα οικοδεσποτών θα έχει μερίδιο στην επιτυχία μας.

    Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά με έχει συνεπάρει η δύναμή σας και πόσο γρήγορα προσαρμόζεστε στις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες των επισκεπτών. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Με συγκίνησε η συμπόνοια σας. Είστε από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Εμπιστεύεστε τους άλλους ανθρώπους αρκετά ώστε να τους φιλοξενήσετε στον προσωπικό χώρο σας, στο σπίτι σας.

    Αυτήν την περίοδο, που βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες μοναξιάς και απομόνωσης, ο ρόλος του οικοδεσπότη είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Τον περασμένο μήνα, συναντήθηκα με την Dorian, μια οικοδεσπότη από το Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η Dorian είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων. Αυτή και ο σύζυγός της φιλοξενούν επισκέπτες στα ελεύθερα υπνοδωμάτια στο σπίτι τους. Το αγαπημένο τους κομμάτι στη φιλοξενία είναι να γνωρίζουν τους επισκέπτες τους και να ανακαλύπτουν κοινά σημεία.

    Η Dorian μου είπε: “Μου αρέσει να αισθάνομαι ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο μεγάλος τελικά.

    “Ευχαριστώ την Dorian, και τα 4 εκατομμύρια οικοδεσποτών που κάνουν αυτόν τον κόσμο να φαίνεται πιο μικρός. Είμαι περήφανος που είμαι οικοδεσπότης, μαζί με όλους και όλες εσάς.

    Brian”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ