• Business

    BP: Πτώση στα κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων

    • NewsRoom
    Bernard Looney, CEO BP

    Bernard Looney, CEO BP


    Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την Τρίτη ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου, αλλά μειωμένα σε σχέση με τα εξαιρετικά επίπεδα που εμφάνισε έναν χρόνο πριν, όταν οι τιμές των καυσίμων είχαν εκτιναχθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 4,96 δισ. δολαρίων έναντι 6,25 δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν, καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 4,28 δισ. δολάρια.

    Η BP είπε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την «εξαιρετική» απόδοση στο μάρκετινγκ φυσικού αερίου και τα «πολύ ισχυρά» αποτελέσματα από το trading πετρελαίου. Ωστόσο, αυτά αντισταθμίστηκαν από τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών ενέργειας και των περιθωρίων διύλισης.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω αγορά μετοχών ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία αναμένει να ολοκληρώσει πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του 2023 στις αρχές Αυγούστου. Ο όμιλος είπε ότι ολοκλήρωσε το προηγούμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 28 Απριλίου.

    «Συνεχίζουμε να αποδίδουμε για τους μετόχους, μέσω πειθαρχημένων επενδύσεων, μείωσης του καθαρού χρέους και αυξανόμενων διανομών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney σε δήλωση την Τρίτη.

    Το μέρισμα της BP παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο στα 6,61 σεντ ανά κοινή μετοχή, μετά από αύξηση 10% τον Φεβρουάριο.

    Η BP εφαρμόζει μια στρατηγική που καθορίστηκε νωρίτερα φέτος για την άντληση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι είχε προβλεφθεί στο εγγύς μέλλον, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

    Τον Απρίλιο, η εταιρεία παρουσίασε μια μεγάλη νέα πλατφόρμα πετρελαίου online στον Κόλπο του Μεξικού και δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμφωνιών για την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

    Αυτό εξοργίζει τους ακτιβιστές και ορισμένους επενδυτές, αλλά ικανοποιεί άλλους μετόχους που θέλουν να δουν υψηλότερες αποδόσεις μετρητών από έναν κλάδο που είχε δυσκολευτεί για αρκετά χρόνια, αναφέρει το Βloomberg.

    Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν κατά περίπου 30% το περασμένο έτος.

    Η εταιρεία είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την αύξηση των αποδόσεων στους επενδυτές αγοράζοντας μετοχές αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυξάνοντας το μέρισμα κατά 4% ετησίως, με την προϋπόθεση ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα κρατηθούν στο χαμηλότερο άκρο του εύρους των 14 έως 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    BP: Η αξία της ξεπερνά τα 100 δισ. στερλίνες για πρώτη φορά σε τρία χρόνια

    Βρετανία: Έκτακτο μπόνους 13 εκατ. ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλο της BP μετά τα κέρδη ρεκόρ του ενεργειακού κολοσσού



    ΣΧΟΛΙΑ