• Business

    Blue Origin, SpaceX, Virgin Galactic: Πώς η «μάχη του διαστήματος» επηρεάζει την ατμόσφαιρα

    • NewsRoom


    H διαστημική βιομηχανία απογειώνεται μετά από δεκαετίες στασιμότητας.

    Οδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από τα ραγδαία αναπτυσσόμενα διαστημικά προγράμματα της SpaceX του Elon Musk και της Κίνας, η βιομηχανία μέτρησε 114 διαστημικές εκτοξεύσεις το 2018 – τον πρώτο τριψήφιο αριθμόαπό το 1990. Φέτος, οι εκτοξεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 130 για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του 1970 – και αυτή η καταμέτρηση δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες πτήσεις της Blue Origin του Jeff Bezos και της Virgin Galactic του Richard Branson.

    Την ίδια ώρα, οι πολύ πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν περιπέτειες και επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ουρανούς. Οι μεγιστάνες της χώρας δεν έχουν στόχο τον διαστημικό τουρισμό και το είδος της εξερεύνησης που επιδιώκει ο Elon Musk, αλλά επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις όπως η κατασκευή δορυφόρων και η εκτόξευση πυραύλων που υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Κίνας στο διάστημα.

    Θα έχει ωστόσο αυτή η «διαστημική έκρηξη» επιπτώσεις στον πλανήτη μας;

    Σύμφωνα με το CNBC, oι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορεί να αντιδράσει η Γη σε περισσότερα καυσαέρια πυραύλων, μελετώντας το συνολικό μείγμα διοξειδίου του άνθρακα, αιθάλης, αλουμίνας και άλλων σωματιδίων που εκτοξεύονται συλλογικά από μια αυξανόμενη ποικιλία πυραύλων.

    Επιπτώσεις στο διοξείδιο του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή

    Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, η άνοδος μιας νέας βιομηχανίας – ειδικά μιας βιομηχανίας που περιλαμβάνει τεράστια σύννεφα που αναβλύζουν από ισχυρούς κινητήρες – μπορεί να φαίνεται ανησυχητική.

    Οι περισσότεροι πύραυλοι εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από ό,τι τα αεροπλάνα. Η εμπειρία λίγων λεπτών έλλειψης βαρύτητας στο διαστημικό αεροσκάφος της Virgin Galactic προκαλεί ανθρακικό  αποτύπωμα ίσο με μία πτήση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ η εκτόξευση του επερχόμενου Starship της SpaceX θα εκπέμπει τόσο διοξείδιο του άνθρακα, όσο μία συνεχή πτήση ενός αεροπλάνου για περίπου τρία χρόνια, σύμφωνα με τον  Ian Whittaker, λέκτορα διαστημικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τι αφήνουν οι πύραυλοι στην ατμόσφαιρα

    Οι λαμπερές φλόγες που εκτοξεύονται από τους κινητήρες ενός πυραύλου δείχνουν ότι η καύση του οχήματος παράγει αιθάλη, τεχνικά γνωστή ως “μαύρος άνθρακας”. Κάθε πύραυλος που καίει καύσιμα με βάση τον άνθρακα – όπως η κηροζίνη ή το μεθάνιο – εγχέει αυτά τα σωματίδια απευθείας στα ανώτερα άκρα της ατμόσφαιρας, όπου πιθανότατα κυκλοφορούν για τέσσερα έως πέντε χρόνια.

    Εκεί, το αυξανόμενο στρώμα αιθάλης λειτουργεί σαν μια λεπτή μαύρη ομπρέλα. Απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη. Λαμπερά σωματίδια αλουμίνας που εκπέμπονται από τους συμπαγείς κινητήρες πυραύλων, που χρησιμοποιούνται από το επερχόμενο Space Launch System της NASA και το όχημα Long March 11 της Κίνας, επιτείνουν το φαινόμενο, αντανακλώντας το φως του ήλιου.

    Άλλες εκπομπές και όζον

    Οι εκτοξεύσεις ανησυχούν επίσης ορισμένους ερευνητές, επειδή οι πύραυλοι διαχέουν τα καυσαέρια τους κατευθείαν στη στρατόσφαιρα, το προστατευτικό στρώμα του όζοντος που εμποδίζει το επιβλαβές υπεριώδες φως του ήλιου.

    Οι περισσότεροι κινητήρες πυραύλων εκπέμπουν σωματίδια αλουμίνας και αέριο χλώριο, τα οποία προκαλούν χημικές αντιδράσεις που διασπούν το όζον σε μοριακό οξυγόνο. Η SpaceX και η Blue Origin έχουν αλλάξει σε υγρά καύσιμα, τα οποία τείνουν να είναι λιγότερο επιβλαβή, αλλά εξακολουθούν να έχουν υποπροϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των υδρατμών και των οξειδίων του αζώτου που μπορούν να καταστρέψουν το όζον κατά τη διάρκεια των ετών που κυκλοφορούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Jeff Bezos: H Blue Origin πάει τη ΝASA στο δικαστήριο για τη συμφωνία με την SpaceX του Elon Musk

    Μετά τους Bezos και Branson, οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι παίρνουν τη σκυτάλη για το διάστημα

    Πού ζει ο Elon Musk αφότου πούλησε όλα του τα σπίτια;



    ΣΧΟΛΙΑ