ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εξομολόγηση του Αβραμόπουλου και η μ@@@@ια, η καταδίκη της Μισέλ, τα… χόρτα του Τουρνά και ποιος θα παραλάβει τα F-35;
Η τουρκική λίρα πρόκειται να υποστεί σήμερα το τεστ της πραγματικότητας με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που πιθανότατα θα εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό άνω του 17%, μεταδίδει το Bloomberg.
Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας μέτρα για την ρευστότητα.
Αν όμως η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί. Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Capital Economics: Η Τουρκική λίρα θα συντριβεί σε 72 ώρες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «ηχηρή» χρεωκοπία στην Τουρκία – Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε μεγάλη εταιρεία υπόδησης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «χέρια» τριών τουρκικών τραπεζών το 55% της Turk Telekom-Μέτρα για την στήριξη της λίρας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα νέα asset του Αλέξη Τσίπρα – Η «επτάδα» της ΕΛΑΣ για την οικονομία
- Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο Mononews: Τι σηματοδοτεί η νέα επένδυση της ΒΙΑΝΕΞ στην Πάτρα
- Μίδας του NBA o Αντετοκούνμπο! 58 εκατ. δολάρια τον χρόνο και βλέπει τα 275 εκατ.
- Οδυσσέας Αθανασίου: Μέρισμα το 2029 από τη Lamda Development
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.