• Business

    Μπλε Κέδρος: Μελέτες για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου στο Κουκάκι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μάικ Ευμορφίδης, Μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ

    Μάικ Ευμορφίδης, Μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ


    Την πρόθεση να κατεδαφιστεί τμήμα του ξενοδοχείου στο Κουκάκι, που έχει γίνει μήλον της έριδος μεταξύ υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης έκανε γνωστή, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης της ιδιοκτήτριας Μπλε Κέδρος, ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ, Μιχάλης Ευμορφίδης.

    «Θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με όλα τα πιθανά μέσα αμύνης και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και μια πιο δυσάρεστη εξέλιξη από τη σημερινή, αν και κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται.

    Ξεκινάμε μια διαδικασία συμμόρφωσης με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, που σε πρώτο στάδιο αφορά σε μελέτες, κάτι πολυεπίπεδο και εξαιρετικά σύνθετο», είπε συγκεκριμένα και έφερε ως παράδειγμα την εκκίνηση της κατεδάφισης κτιρίου επί της Φαλήρου, όπου θα χτιστεί νέο ξενοδοχείο, διαδικασία που απαίτησε πέντε χρόνια έως ότου να αρχίσουν οι εργασίες.

    «Παράλληλα κινούμε κι άλλες διαδικασίες ακύρωσης κάποιων διοικητικών πράξεων», είπε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία θα εγείρει αποζημιώσεις.

    Σε επίπεδο εσόδων, το ξενοδοχείο στο Κουκάκι δεν έχει πληγεί, κάτι που ωστόσο, δεν ισχύει για τη φήμη και τη μετοχή της Μπλε Κέδρος.

    Οι μελέτες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εισηγμένης εκπονούνται, ώστε να γίνει σαφές το αν η απόφαση αυτή (περί κατεδάφισης ορισμένων τμημάτων) μπορεί να υλοποιηθεί και με ποιον τρόπο, «όχι μόνο ως προς την κατεδάφιση, αλλά και ως προς τη λειτουργικότητα του εναπομείναντος κτιρίου», εξήγησε.

    «Γίνονται μελέτες που περιλαμβάνουν τη διαδικασία της κατεδάφισης ή και της ανακατασκευής σε μία λειτουργική μονάδα», τόνισε και ερωτηθείς αν αυτές εκπονούνται με σκοπό την αποζημίωση της εταιρείας, απάντησε με νόημα ότι «αυτό είναι εκ των ουκ άνευ».

    Επικαλέστηκε μάλιστα παλιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «τεράστιων αξιώσεων» που θα έχει «ένας καλόπιστος διοικούμενος πολίτης».

    Επανέλαβε ότι η εταιρεία έχτισε αυτό το κτίριο αφού πρώτα είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της άδειας και του καθορισμού του ύψους από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, «το μοναδικό αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της οικοδομικής άδειας το 2018».

    Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι για να ληφθεί η απόφαση της κατεδάφισης χρειάζονται πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η πρόθεσή μου είναι να συνταχθώ με αυτό που ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.»

    Το Athens Cocomat BC

    «Η εταιρεία δε θα γίνει βορά κανενός»

    «Η κατάσταση έχει πάρει μια τροπή που δεν περιμέναμε ούτε εμείς ούτε οι νομικοί μας παραστάτες. Το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, έχουμε δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στο υπουργείο Τουρισμού.

    Το μόνο πράγμα που δε μπορούμε να πούμε είναι το τι περιμένουμε να γίνει πότε, καθώς υπάρχουν πολλές νομικές ενέργειες σε διοικητικά δικαστήρια τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαδικασιών που έχει κινήσει και η ίδια η ΑΕΕΑΠ, κάτι που αποτυπώνεται και στην αξία του ακινήτου, η οποία έχει απομειωθεί κατά περίπου 20 εκατομμύρια.

    Όσον αφορά την καταβολή των προστίμων, ο Μιχάλης Ευμορφίδης διασαφήνισε ότι πληρώθηκε η πρώτη δόση στις 30 Απριλίου, επειδή δεν είχε ανασταλεί η επιβολή μέχρι τότε.

    Θυμίζουμε ότι από τον δήμο Αθηναίων έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου και ένα ακόμη ύψους 2,3 εκατ. για τη διατήρηση.

    Σημειωτέον ότι η εισηγμένη έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης οικοδομικών αδειών για το κτίριο ίσου ύψους με το Athens CocomatBC επί της Τσάμη Καρατάσου 5-7 (όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της νορβηγικής πρεσβείας) και άλλων 22 κτιρίων.

    «Δε θα αφήσω την εταιρεία να γίνει βορά κανενός, επειδή ό,τι έχει κάνει το έχει κάνει 100% νόμιμα και δε θα πληρώσει η εταιρεία και οι μέτοχοι την ασυνεννοησία του δημοσίου.

    Η οικοδομική άδεια έχει τη σφραγίδα της εφορείας αρχαιοτήτων, της οποίας η διευθύντρια ήταν και ex officio μέλος του ΚΑΣ.

    Η Επιτροπή Συμμόρφωσης ορίζει ότι ανεξάρτητα από το πότε χτίστηκε κάτι και τη λειτουργική του κατάσταση, μπορεί και πρέπει να κατεδαφιστεί», κατέληξε ο πρόεδρος της Μπλε Κέδρος, μιλώντας στους μετόχους.

    Οι νέες επενδύσεις

    Αναφερόμενος στα λοιπά σχέδια της Μπλε Κέδρος, ο Μιχάλης Ευμορφίδης είπε ότι η διοίκηση μελετά την ανάπτυξη στην αγορά οικιστικών ακινήτων.

    «Το οικιστικό κομμάτι δεν το αφορίζουμε και θέλουμε αν παρουσιαστούν ευκαιρίες να τις εκμεταλλευτούμε». Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει στα σκαριά οικιστικό πρότζεκτ στο κέντρο της Αθήνας, κτίριο επτά διαμερισμάτων επί της Ασκληπιού και ένα κτίριο διαμερισμάτων σε ακίνητο 1.600 τ.μ. στην Πεύκη.

    «Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε μεγάλη υπεραξία σε υποβαθμισμένα κτίρια».

    Πέραν αυτών, η Μπλε Κέδρος ετοιμάζει ξενοδοχείο 40 δωματίων στη Φειδίου, καθώς βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης των πρώτων σχεδίων προκειμένου να κατατεθούν στις αρχιτεκτονικές επιτροπές.

    Επίσης, στη συμβολή Φαλήρου και Δημητρακοπούλου θα ανεγερθεί και το ξενοδοχείο Φ (Phi), δυναμικότητας 113 δωματίων. «Έχει περάσει τρεις φορές από ΚΑΣ και το ύψος του φτάνει τα 24 μέτρα, όπως ορίστηκε από το Προεδρικό Διάταγμα του Μαρτίου του 2022», είπε ο κ. Ευμορφίδης. Θα είναι το πρώτο πιστοποιημένο κατά LEED στη βαθμίδα Gold της Μπλε Κέδρος.

    Το κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε 12,4 εκατ. ευρώ με σκοπό να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκίνησε πριν από 15 μέρες και το χρονοδιάγραμμα θέλει το Φ (Phi) να ξεκινά τη λειτουργία του το πρώτο τρίμηνο του 2025.

    Στα σημαντικότερα μελλοντικά έργα της είναι η ανάπτυξη τουριστικής μονάδας με 59 παραθεριστικές κατοικίας 70 έως 195 τ.μ. στη Μονεμβασιά, το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά LEED και θα αποτελέσει επένδυση 20 εκατομμυρίων.

    Όσον αφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής μονάδας που έχει αγοράσει η ΑΕΕΑΠ στο Ρίο, έχει ασκηθεί από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες ανακοπή κατά του πλειστηριασμού, που θα εκδικαστεί τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να έχουν μπει στον πάγο οι αδειοδοτικές διαδικασίες.

    Σήμερα, η Μπλε Κέδρος διαθέτει 35 ακίνητα αξίας 108,2 εκατ. (με την απομείωση του Athens Cocomat BC) και λαμβάνει ετησιοποιημένα έσοδα 7 εκατομμυρίων.

    Η κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται στα 112,3 εκατομμύρια, ενώ όσον αφορά στη μετοχή η τιμή της έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% από την ημέρα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 7,14 εκατ. και τα δάνειά της τα 1,2 εκατ. με αποτέλεσμα ο δείκτης μόχλευσης να διαμορφώνεται σε 1,1 εκατ.

    «Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εισαγωγή, η συνολική απόδοση για τους μετόχους φτάνει στο 25%» σχολίασε ο κ. Ευμορφίδης, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά στον δανεισμό η Μπλε Κέδρος σημειώνει την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των ΑΕΕΑΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπλε Κέδρος: Απόφαση Γ.Σ. για αύξηση/μείωση του μ.κ. με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους

    Raytheon Technologies: Βουτιά 15% για τη μετοχή μετά την ανακοίνωση για απόσυρση κινητήρων από αεροπλάνα

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ο χάρτης της κατάστασης του ανταγωνισμού των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ