• Business

    Μπήτρος: Σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας στο 9μηνο

    • NewsRoom


    Σημαντική βελτίωση της μεικτής και λειτουργικής κερδοφορίας του εμφάνισε στο εννεάμηνο του έτους ο Όμιλος της Μπήτρος Συμμετοχική, με τα καθαρά αποτελέσματα ωστόσο να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη μειωμένη συνεισφορά των αποτελεσμάτων της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική.

    Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, στον οποίο περιλαμβάνεται η σιδηρεμπορική δραστηριότητα, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και οι πωλήσεις ακινήτων, διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο περυσινό, στα 6,96 εκατ. ευρώ έναντι 6,99 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2021.

    Το μεικτό κέρδος του Ομίλου, τόσο στο Γ΄ τρίμηνο όσο και στο σύνολο του εννεαμήνου, εμφανίζει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές περιόδους, η οποία οφείλετο κυρίως στη βελτίωση του μεικτού κέρδους του τομέα ακινήτων. Συγκεκριμένα, στο τρίμηνο το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 519 χιλ. ευρώ έναντι 352 χιλ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο έφτασε τις 910 χιλ. ευρώ έναντι 449 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε και στα EBITDA, τόσο σε επίπεδο εννεαμήνου όσο και σε επίπεδο Γ΄ τριμήνου. Ειδικότερα, τα EBITDA εννεαμήνου ανήλθαν σε 1,30 εκατ. ευρώ έναντι 556 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο τριμήνου έφτασαν τις 936 χιλ. ευρώ από 243 χιλ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2021.

    Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του εννεαμήνου, όπως προαναφέρθηκε έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη μειωμένη συνεισφορά των αποτελεσμάτων της ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,37 εακτ. ευρώ έναντι κερδών 998 χιλ. ευρώ στο εννεάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

    Κατά την 30/9/2022, δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη δανειακή θέση καθώς και στα λοιπά μεγέθη της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη κατά την 30/6/2022 και 31/12/2021.

    Οι επιπτώσεις από το μακροοικονομικό περιβάλλον

    Η εταιρεία σημειώνει ότι όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου και του εννεαμήνου δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιπτώσεις από την αρνητική εξέλιξη του διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

    Για το προβλεπτό μέλλον δεν αναμένεται η εμφάνιση κάποιου παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του κύκλου εργασιών. Οι τιμές πώλησης της παραγόμενης από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των εταιρειών του Ομίλου είναι σταθερές, ενώ ενδεχόμενη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στον τομέα των κατοικιών λόγω αύξησης των επιτοκίων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, προβλέπεται να αντισταθμιστεί από την ενίσχυση της δραστηριότητας των δομικών έργων και των έργων πολιτικού μηχανικού, ιδιωτικής και δημόσιας, που θα προκαλέσει η αύξηση των χρηματοδοτούμενων από το RRF και το ΕΣΠΑ επενδύσεων.

    Είναι εύλογο, όμως, να αναμένεται ότι η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων και η αυξητική τάση των επιτοκίων θα επιδράσουν αρνητικά στη διαμόρφωση του λειτουργικού και του χρηματοοικονομικού κόστους του Ομίλου.

    Διαβάστε επίσης

    Μάχη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Mytilineos και FRAPORT για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

    ΕΥΔΑΠ: Στα 261,7 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ