• Business

    Κώστας Σκρέκας: Επενδύσεις 200 εκατ. από τον ΔΕΔΔΗΕ στην Κρήτη- Στα 524 εκατ. το όφελος των διασυνδέσεων

    Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Το όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση δικαιωμάτων ρύπων και ΥΚΩ με την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων Κρήτης-Πελοποννήσου και Κρήτης-Αττικής, είπε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κρήτη.

    “Η διασύνδεσης Κρήτης-Πελοπονήσου τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες, μετά από ένα έκτακτο γεγονός που έβγαλε από το σύστημα 100 MW ηλεκτροπαραγωγής από ντίζελ. Εντός ολίγων ωρών η διασύνδεση μπήκε σε λειτουργία μετά από άψογη συνεργασία των στελεχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ” σημείωσε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Ενέργειας.

    Σήμερα εισρέουν στην Κρήτη από τη νέα διασύνδεση, 60-80MW   από το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 100.000 τόνους, είπε ο υπουργός. “Όταν θα ολοκληρωθεί και η μεγάλη διασύνδεση μέχρι το τέλος του 2023 θα μειωθούν κατά 450.000 τόνους οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα και με τιμή 60 ευρώ ο τόνος, το όφελος μόνο από τις εκπομπές ρύπων ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ” σημείωσε.

    Η μείωση κόστους από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας, όπως είπε, εκτιμάται μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ. “Το κόστος της ηλεκτρικής MWh είναι πολύ υψηλότερο όταν παράγεται ενέργεια από μαζούτ με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος των ΥΚΩ”.

    Σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου για την Κρήτη, ο κ. Σκρέκας, σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή για τα απόβλητα, περιλαμβάνεται διάταξη που απελευθερώνει χώρο για την εγκατάσταση 100 MW φωτοβολταϊκών πάρκων μέχρι 500 KW  και 40 MW για αυτοπαραγωγή.

    Έτσι, σημείωσε, 540 MW από φωτοβολταϊκά θα μπορούν να μπουν στο σύστημα της Κρήτης, από το Σεπτέμβριο. Οι αιτήσεις θα μπουν με προτεραιότητα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να είναι αδιάβλητη η διαδικασία για τις αιτήσεις χορήγησης προσφοράς.

    Με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Κρήτη μέχρι 2.500 MW ΑΠΕ, με δεδομένο ότι θα εγκριθούν από τη ΡΑΕ.

    Επενδύσεις αναβάθμισης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ της τάξης των 200 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση δικτύου, 73 εκ. ευρώ στο Ηράκλειο, 34 εκ. ευρώ στα Χανιά, 39 εκ. ευρώ στο Ρέθυμνο, 34 εκ. ευρώ στον Άγιο Νικόλαο.

    Οι επενδύσεις αυτές, σημείωσε ο υπουργός, θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και θα συμβάλουν στην ευστάθεια του συστήματος.

     



    ΣΧΟΛΙΑ