• Business

    Bernard Tapie: Η ιστορία του Γάλλου μεγιστάνα στο Netflix- Τα σκάνδαλα, οι στημένοι αγώνες και η φυλακή

    O Laurent Lafitte υποδύεται τον Bernard Tapie στην σειρά του Netflix “Tapie”


    «Αν υπάρχει ένα πράγμα που ξέρω να κάνω, είναι να βγάζω λεφτά». Από τα προάστια της Γαλλίας, γιος μιας οικογένειας που ανήκε στην εργατική τάξη, ο Bernard Tapie ξεκίνησε ως τραγουδιστής για να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες στη Γαλλία, παράλληλα με την ενασχόλησή του με την πολιτική.

    Για κάποιους έφερε τον όρο του μεγιστάνα στα γαλλικά δρώμενα, καθώς κυριάρχησε στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας για δεκαετίες.

    Στην πολυτάραχη ζωή του βρέθηκε πολλές φορές στο εδώλιο ως κατηγορούμενος για διαφθορά, φορολογική απάτη και στήσιμο αγώνων, μπήκε για λίγους μήνες φυλακή, όμως ποτέ δεν σταμάτησε να ασκεί γοητεία στους Γάλλους.

    Κάντο όπως ο Μπερλουσκόνι;

    Η ιστορία του έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, ύστερα από τον θάνατό του το 2021, χάρη σε μία σειρά στο Netflix με τίτλο «Tapie» για τη ζωή του με τίτλο . «Λίγο βιογραφία, λίγο μυθοπλασία» περιγράφεται η μίνι σειρά της δημοφιλούς πλατφόρμας, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την οικογένειά του. «Το αποδοκιμάζω» ήταν η απάντησή τους προς τους δημιουργούς της σειράς κατηγορώντας τους για ασέβεια στη μνήμη του.

    O Bernard Tapie ξεκίνησε ως τραγουδιστής και εξελίχθηκε σε μεγιστάνα

    Ο Tapie είχε ενημερωθεί για τη σειρά λίγο πριν πεθάνει και είχε εκφράσει τις ενστάσεις του, κυρίως γιατί οι δημιουργοί δεν τον είχαν προσεγγίσει, ούτε είχαν ζητήσει την συγκατάθεσή του.

    Με επίκεντρο τον δραστήριο Γάλλο, η σειρά κάνει μια αναφορά στην πορεία ισχυρών ανδρών διεθνώς που έχτισαν μια αυτοκρατορία εκκινώντας από την δεκαετία του ’80, μέσα από σκοτεινές διαδρομές και την ανοχή της πολιτείας. «Με τον ίδιο τρόπο που υπήρξε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, υπήρξε ο Tapie στη Γαλλία», λέει ο Tristan Séguéla, ο οποίος σκηνοθέτησε και συνυπογράφει τη σειρά στον Independent.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Tapie παρομοιάστηκε με τον ισχυρό άνδρα της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς ήταν ένας επιχειρηματίας που απολάμβανε τα φώτα της δημοσιότητας και ζούσε μία υπερπολυτελή ζωή, την οποία δεν έκρυψε ποτέ από τους Γάλλους.

    Επιχειρηματικό δαιμόνιο

    Ο Tapie ξεκίνησε τη καριέρα του ως τραγουδιστής και μετά αποφάσισε να γίνει οδηγός σε αγώνες αυτοκινήτων. Στην πρώτη δουλειά η επιτυχία του ξεφούσκωσε γρήγορα και στη δεύτερη βρέθηκε κλινήρης για ένα μήνα μετά από ένα ατύχημα που είχε με αυτοκίνητο. Δεν το έβαλε κάτω όμως και για να ζήσει άρχισε να πουλάει τηλεοράσεις ενώ παράλληλα ανακάλυψε ένα ακόμα ταλέντο του: να αγοράζει χρεοκοπημένες ή στα πρόθυρα χρεοκοπίας επιχειρήσεις και να τις πουλάει.

    Μεταξύ αυτών ήταν και η Adidas την οποία είχε στη κατοχή του για τρία χρόνια, από το 1990 έως το 1993. Η πώλησή της δεν έληξε αναίμακτα για τον Γάλλο επιχειρηματία, ο οποίος έμπλεξε σε μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες της χώρας.

    To 1993 πούλησε το μερίδιό του σε μία ομάδα επενδυτών, την περίοδο που ήταν βουλευτής. Οι γαλλικές εφημερίδες ανέφεραν τότε ότι πάλευε να γλυτώσει από τη χρεοκοπία, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να χτίσει την πολιτική του καριέρα.

    Το σκάνδαλο με την Adidas

    Ένα χρόνο αργότερα, η Adidas πωλήθηκε σε διπλάσια τιμή, με τον Tapie να μηνύει τη γαλλική τράπεζα Credit Lyonnais για σκόπιμη υποτίμηση της εταιρείας κατά τη περίοδο της δικής του συναλλαγής. Έλαβε το 2008 αποζημίωση 403 εκατ. ευρώ, όμως βρέθηκε κατηγορούμενος για απάτη και του ζητήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα. Η διαμάχη κατέληξε σε διακανονισμό, με πρωτοβουλία της τότε Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

    Στα πρώτα του βήματα μπήκε στον  επιχειρηματικό χώρο ως τυχοδιώκτης αλλά σύντομα κατάφερε να επιβληθεί. Η πρώτη μεγάλη κίνησή του αφορούσε την αγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Olympique de Marseille το 1986, την οποία από μία ασήμαντη ομάδα την έφτασε μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος Champions League κατά την περίοδο της προεδρίας του.

    Ο Βernard Tapie φέρνει την πολυπόθητη νίκη στην ομάδα

    Τα προβλήματά του με τον νόμο και η καταδίκη του για στημένους αγώνες στέρησαν αργότερα τον τίτλο στην ομάδα, η οποία στη συνέχεια έπεσε κατηγορία.

    Η επιχειρηματική ενασχόλησή του με τον αθλητισμό επεκτάθηκε και στην αγορά μίας ομάδας ποδηλασίας, η οποία κέρδισε δύο φορές τον Γύρο της Γαλλίας.

    Τα προβλήματα με τον νόμο

    Τη δεκαετία του ’90, ο Tapie μπήκε στην πολιτική ως μέλος της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν. Για κάποιους θα μπορούσε να διεκδικήσει και τη διαδοχή, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές κατηγορίες, κάποιες εκ των οποίων κατέληξαν σε καταδίκη.  Το 1995 καταδικάστηκε σε οχτώ μήνες φυλάκισης για δωροδοκία αντίπαλης ομάδας, ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη της Marseille σε έναν τελικό αγώνα.

    Το 1996 καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης για φορολογική απάτη.

    Ο «Ζορό των επιχειρήσεων», όπως τον αποκαλούσαν οι γαλλικές εφημερίδες είδε τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην αυτοκρατορία που είχε χτίσει την δεκαετία του ’90. Η περιουσία του σταδιακά εξανεμίστηκε, οι καταδίκες πλήθυναν και το 1997 πέρασε έξι μήνες στη φυλακή.

    Από επιχειρηματίας… καλλιτέχνης

    Αν και ξεκίνησε ως τραγουδιστής, η επιτυχία του αποδείχθηκε βραχύβια, με τον πολυμήχανο Γάλλο να στρέφεται στην εξαγορά προβληματικών εταιρειών. Όταν την δεκαετία του ’90 έχασε ένα μεγάλο μέρος όσων είχε χτίσει, δεν έχασε το κουράγιο του και στράφηκε στον χώρο της ψυχαγωγίας.

    Έπαιξε σε ταινίες, παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και ηχογράφησε  να ντουέτο με τον Γάλλο χιπ-χοπ καλλιτέχνη Doc Gynéco που κυκλοφόρησε το 1998.

    Στη δεκαετία του 2010, έγινε ιδιοκτήτης μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017  διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου και απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2021, σε ηλικία 78 ετών.

    «Η κατάρρευση του Bernard Tapie αποτέλεσε ένα σύμβολο μιας τριπλής αποτυχίας: μιας κοινωνίας που γαλουχήθηκε σε tabloids, μιας εποχής εύκολου χρήματος και υστερικής χρηματοδότησης και της φιλοδοξίας ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου», είχε γράψει ο δημοσιογράφος Philippe Labarde της Le Monde για τον Γάλλο μεγιστάνα.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ίχνη» του μεγιστάνα της Evergrande στο αρχοντικό των $112 εκατ. με την πλούσια ιστορία

    John Paulson: Νέο επεισόδιο στη διαμάχη δισεκατομμυρίων του μεγαλοεπενδυτή με την πρώην σύζυγό του

    Ρούπερτ Μέρντοχ: Η επόμενη ημέρα για την αυτοκρατορία του μεγιστάνα των media



    ΣΧΟΛΙΑ