• Business

    Ρούπερτ Μέρντοχ: Η επόμενη ημέρα για την αυτοκρατορία του μεγιστάνα των media

    Ρούπερτ και Λόκχαν Μέρντοχ

    Ρούπερτ και Λόκχαν Μέρντοχ


    «Είμαι πλέον πεπεισμένος για την αθανασία μου» είχε πει το 1999 ο Ρούπερτ Μέρντοχ, όταν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη σε ηλικία 69 ετών.

    Ο ίδιος απέφευγε να κάνει δημόσιες συζητήσεις για το μέλλον της αυτοκρατορίας που έχει χτίσει με επίκεντρο την Fox και την News Corp. αν και άτυπα είχε βάλει τα παιδιά του σε μια κούρσα, η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των αδερφών.

    Στα 92 του χρόνια, ο άνθρωπος που έφερε επανάσταση στα media, τόσο στις ειδήσεις όσο και στην ψυχαγωγία, εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Fox και της News Corp.

    Ο εκλεκτός υιός

    Στη θέση του θα βρεθεί ο μεγαλύτερος γιος του, o 52χρονος Λόκχαν Μέρντοχ. Ο πατέρας του το 2019 είχε υποσχεθεί να τον κάνει κληρονόμο της επιχείρησής του, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει από πολλές αναταραχές.

    Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στις ΗΠΑ και ήδη στα 22 του διηύθυνε την πρώτη του εφημερίδα στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Περίπου στην ίδια ηλικία, ο Ρούπερτ το 1952 είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του για να αναλάβει την χρεοκοπημένη εφημερίδα του πατέρα του, όταν αυτός πέθανε.

    Ο Λόκχαν σίγουρα δεν είναι αυτοδημιούργητος όπως ο πατέρας του, όμως από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στον χώρο των media και στα 34 του χρόνια ήταν το Νο. 3 στη News Corp.

    Σε μία διένεξη με τον τότε επικεφαλής του Fox News Ρότζερ Άιλις, ο Ρούπερτ Μέρντοχ δεν πήρε το μέρος του γιού του, με αποτέλεσμα ο δεύτερος μα εγκαταλείψει την εταιρεία το 2005.

    Μέχρι και το 2014 ο Λόκχαν δραστηριοποιούνταν στην Αυστραλία, μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση. Επέστρεψε όμως ως άλλος άσωτος υιός, ύστερα από πιέσεις του πατέρα του.

    Το 2019 ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox Corporation.

    Για τους καλά γνωρίζοντες, η μάχη για τη διαδοχή παιζόταν μεταξύ του Λόκχαν και του Τζέιμς, του δεύτερου γιου του Μέρντοχ, μιας και ο μεγιστάνας θεωρείται πολύ παλιομοδίτης για να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην κόρη του, Ελίζαμπεθ.

    Ο Λόκχαν ξεχώρισε και γιατί οι πολιτικές του πεποιθήσεις και επαφές είναι πιο κοντά σε αυτές του πατέρα του, με τα άλλα δύο αδέρφια να χαρακτηρίζονται πιο «κεντρώα» στις θέσεις τους.

    Ενδεικτικό των θέσεων του αλλά και της μαχητικότητάς του είναι ότι υπερασπίστηκε τον σχολιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον όταν αυτός αναφέρθηκε στους μετανάστες, ως αυτοί που κάνουν την Αμερική πιο βρώμικη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

    Η κληρονομιά του πατέρα του

    Ο Μέρντοχ μπορεί να βρήκε τον διάδοχό του, όμως του κληροδοτεί μία αυτοκρατορία σε περίοδο μεγάλης κρίσης και σε εποχές υψηλού ανταγωνισμού και τεράστιων αλλαγών.

    Η Fox παλεύει για την επιβίωσή της εν μέσω της επέλασης του streaming  και η Νews Corp. αναζητεί διεξόδους κερδοφορίας εν μέσω ψηφιακής ανάπτυξης.

    Ο χαρακτήρας του Λόκχαν μπορεί να θυμίζει στον Ρούπερτ τον εαυτό του, όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολύ πιο αυστηροί από την περίοδο που ο 92χρονος πλέον μεγιστάνας έχτιζε με θάρρος, θράσος και απειλές την αυτοκρατορία του.

    «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να γίνω ο καταλύτης της αλλαγής», είχε πει ο Ρούπερτ σε μια ομιλία του το 1996 στο National Press Club στην Ουάσιγκτον. «Αυτό μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα να σου φέρονται σαν να είσαι ένα κουνάβι σε ένα πάρτι τσαγιού. Αλλά αυτή είναι η μοίρα οποιουδήποτε αμφισβητεί το status quo».

    Ο Λόκχαν δείχνει να ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, όμως η επόμενη ημέρα κρύβει γι’ αυτόν πολλές παγίδες. Η Fox ήδη αντιμετώπισε μία μήνυση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Dominion Voting Systems, η οποία ισχυρίζεται ότι οι παρουσιαστές και οι καλεσμένοι του Fox ενίσχυσαν ψευδείς ισχυρισμούς ότι βοήθησε στη νοθεία των εκλογών υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

    Αυτό έχει κοστίσει ήδη 786 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για το τηλεοπτικό δίκτυο, με τη Dominion να έχει στοχοποιήσει στη μήνυση τον Λόκχαν για την προτροπή του στους παρουσιαστές τους να αμφισβητήσουν τα στοιχεία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία αλλά και στοιχεία που αποδείκνυαν τις πιέσεις που δέχονταν οι παρουσιαστές  και ο Λόκχαν κατηγορήθηκε για υποκίνηση σε διάδοση ψευδών ειδήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ αποχωρεί από το τιμόνι της Fox και της News Corp

    Ντέιβιντ Μπέκαμ: Έρχεται στο Netflix ντοκιμαντέρ για τον θρύλο του ποδοσφαίρου

    Ζούλας: Οι μπίζνες με τις απευθείας αναθέσεις στην ΕΡΤ – Γιατί δίνει τριπλάσια λεφτά στον Γεράκη της MARC



    ΣΧΟΛΙΑ