• Business

    Μπερλουσκόνι: Η αυτοκρατορία του πληθωρικού Σίλβιο στα χέρια της αυστηρής Μαρίνας

    Μαρίνα Μπερλουσκόνι, η πρωτότοκη του


    Δυναμική αλλά μελαγχολική, σπάνια θα την απαθανάτιζε ο φωτογραφικός φακός να χαμογελάει. Η Μαρίνα Μπερλουσκόνι, 57 ετών, καλλιέργησε το ακριβώς αντίθετο προφίλ από τον πληθωρικό, χαλαρό και συχνά προκλητικό πατέρα της, Σίλβιο. Οι διαφορές στον χαρακτήρα τους δημιούργησαν μια δυνατή σχέση, με τον Μπερλουσκόνι να την ξεχωρίζει από νεαρή ηλικία ως διάδοχό του για την επιχειρηματική του αυτοκρατορία.

    Σκληρή μάνατζερ με «ανήσυχη» επαγγελματική συμπεριφορά και με ένα dress code που περιοριζόταν στα αυστηρά μαύρα ταγέρ, κρατάει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τις αποφάσεις της για την οικογενειακή επιχείρηση και απασχολεί τον ιταλικό Τύπο κυρίως για την έφεσή της στις πλαστικές επεμβάσεις, με πολλούς να θεωρούν ότι έχει ένα κοινό ακόμα με τον πατέρα της.

    Η εδραίωσή της στην εταιρεία

    Η 57χρονη Μαρίνα προεδρεύει στην εταιρεία συμμετοχών Fininvest, που δημιούργησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από μικρή ηλικία ακολουθούσε τον πατέρα της στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις του.

    Ο πατέρας της δεν αποτέλεσε την αγαπημένη προσωπικότητα των φεμινιστριών της Ιταλίας και διεθνώς, καθώς βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο για την στάση του απέναντι στις γυναίκες και για τον τρόπο που αναφερόταν σε αυτές, όμως στην δική του κόρη είδε έναν δυναμισμό που τον έκανε να την αναθέσει τα ηνία της αυτοκρατορίας του σε ηλικία μόλις 30 ετών.

    Η Μαρίνα αναδείχθηκε ως μάνατζερ σε μία περίοδο, που ήταν σπάνιο να δοθούν αυτές οι θέσεις ευθύνης σε γυναίκες στην Ιταλία. Ο πατέρας της τής άνοιξε μία πόρτα, η ίδια όμως μπήκε μέσα δυναμικά και διεκδίκησε τον σεβασμό και την αναγνώριση χάρη στη σκληρή δουλειά της.

    Ο θάνατος του πατέρα της αναμένεται να την εδραιώσει περαιτέρω στην εταιρεία συμμετοχών, αν και ήδη η πολύχρονη παρουσία της έχει πείσει πελάτες και επενδυτές για τις ικανότητές της.

    Κυρίαρχη η μητριαρχία στην οικογένεια του Καβαλιέρε

    Μετά τον θάνατο του «Καβαλιέρε» και ιδρυτή της, η Fininvest ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που θέλουν την Μαρίνα και τον αδελφό της, Πιερ Σίλβιο να συνεχίσουν να κατέχουν το πλειοψηφικό μερίδιο και τα άλλα τρία παιδιά του Μπερλουσκόνι από τον δεύτερο γάμο να μοιράζονται το 30%, έναντι του άλλου 30% το οποίο θα ανήκει στους δύο πρώτους.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά την άστατη ζωή του, προσπάθησε πολύ να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των παιδιών του. Με το βλέμμα του στραμμένο στη σταθερότητα της αυτοκρατορίας των 7 δις ευρώ που έχει χτίσει, πέτυχε να κρατήσει ενωμένη και αγαπημένη την οικογένεια.

    Αυτό που φοβόταν ήταν να καταλήξουν οι απόγονοί του όπως η δυναστεία των Ανιέλι, που κατέφευγε στα δικαστήρια σε κάθε διαφωνία τους. Οι κληρονόμοι της περιουσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Fiat, μία από τις πιο διάσημες ιταλικές επιχειρηματικές οικογένειες απασχολούν τακτικά μέχρι και σήμερα τα μέσα ενημέρωσης με τις δικαστικές διαμάχες τους.

    Αν και ο Μπερλουσκόνι έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως «φαλλοκράτης», επένδυσε στη μητριαρχία για την συνοχή στις επιχειρήσεις και την οικογένειά του, με επίκεντρο την κόρη του.

    Η σχέση με τον πατέρα της και τις συντρόφους του

    Σε μία συνέντευξή του το 2018, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Μαρίνα ήταν το παιδί με το οποίο ένιωθε πιο κοντά. Τον συμβουλευόταν καθημερινά και το ίδιο έκανε κι αυτός με την μητέρα του, πριν πεθάνει.

    Σύμφωνα με τους FT, τα τελευταία 30 χρόνια, η Μαρίνα μαζί με τον αδερφό της συναντιόντουσαν με τον πατέρα τους κάθε Δευτέρα για να συζητήσουν σχετικά με την πολιτική και τις επιχειρήσεις.

    Η Μαρίνα όμως ήταν αυτή που κέρδισε όχι μόνο τους επενδυτές της οικογενειακής επιχείρησης, αλλά  και την προσοχή του διεθνούς Τύπου, ως άξια συνεχιστής του πατέρα της, ακόμα και στην πολιτική.

    Τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την Ιταλία και οι καταδίκες ακόμα και για σεξουαλικές επαφές με ανήλικες που κυνηγούσαν τον Μπερλουσκόνι, κατάφεραν μόνο να ενισχύσουν την σχέση πατέρα-κόρης, με τη Μαρίνα να στέκεται στο πλευρό του και τα μέσα ενημέρωσης να θεωρούν ήδη από το 2013 ότι θα μπορούσε να μεταφέρει τη δυναμική της προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Κάτι τέτοιο δεν έγινε  ποτέ, με τη Μαρίνα να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή της με την πολιτική.

    Είχε πάντα όμως δεσπόζουσα θέση στην προσωπική και κοινωνική ζωή του πατέρα της. Το love story του Μπερλουσκόνι με την μητέρα της Ελβίρα Νταλ Όλιο, έληξε άδοξα ύστερα από ένα γάμο και δύο παιδιά, η Μαρίνα όμως πάντα έλεγε την τελευταία λέξη για τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του Καβαλιέρε.

    Είχε δηλώσει ανοιχτά ότι δεν συμπαθούσε την μετέπειτα σύζυγό του Βερόνικα Λάριο, πήρε όμως υπό την προστασία της την σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε, 18 χρόνια νεότερη από τον πατέρα της. Μία φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα μαζί με την σύντροφο του πατέρα της, επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Πασκάλε είχε γίνει αποδεκτή από την οικογένεια Μπερλουσκόνι, δηλαδή από την Μαρίνα.

    Στην κηδεία του πατέρα της, την περασμένη Τετάρτη, η Μαρίνα εμφανίστηκε να κρατάει στοργικά το χέρι της 33χρονης Μάρτα Φασίνα, της τελευταίας συντρόφου του πατέρα της και μέλος του κόμματος με ισχυρή επιρροή στα εσωκομματικά ζητήματα. Πριν ένα χρόνο είχε έρθει σε ρήξη μαζί του, ζητώντας του να μην την παντρευτεί.

    Η Μαρίνα μπορεί να μην θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, αλλά έχει μάθει από τον πατέρα της να εκμεταλλεύεται τις καλές σχέσεις με την πολιτική ζωή της χώρας. Έχει παρέμβει αρκετές φορές για να διαλύσει εσωτερικές κόντρες, απομακρύνοντας μέλη του κόμματος Forza Italia ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, παρά την ταραχώδη σχέση που είχε η δεύτερη με τον πατέρα της. Η επέκταση της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Μπερλουσκόνι είναι ο μοναδικός της στόχος και η Μαρίνα επιδιώκει ισχυρές συμμαχίες για να το πετύχει.

    Διαβάστε επίσης:

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Όλες οι φορές που ο Καβαλιέρε προκάλεσε με τις ατάκες του

    Space Hellas: Ο Ειρηναίος Θεοδώρου ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ

    Μάικλ Τζόρνταν: Συμφώνησε για την πώληση των Χόρνετς

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ