• Business

    Axa: Επαναγορά μετοχών ύψους 1,1 δισ. ευρώ και διανομή μερίσματος 1,70 ευρώ

    • Bloomberg
    Thomas Buberl, CEO Axa

    Thomas Buberl, CEO Axa


    Η Axa SA σχεδιάζει την επαναγορών μετοχών ύψους έως και 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς τα κέρδη της για το 2022 κινήθηκαν στα επίπεδα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

    Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι σκοπεύει να πραγματοποιήσει αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών «το συντομότερο δυνατό», με στόχο να ολοκληρώσει τις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη.

    Επίσης, θα καταβάλει μέρισμα 1,70 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Η αύξηση της επιστροφής κεφαλαίου «είναι η συνέπεια του μετασχηματισμού της Axa, η οποία μπόρεσε να κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και να επικεντρωθεί εκ νέου σε κερδοφόρες αγορές και προϊόντα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Frederic de Courtois σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

    Από τότε που ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Axa το 2016, ο Thomas Buberl έχει μετατοπίσει την εστίαση της ασφαλιστικής στις καλύψεις επιχειρήσεων, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση της αντασφαλιστικής της μονάδας σε φυσικές καταστροφές. Αυτό επέτρεψε στην εταιρεία να πραγματοποιήσει πολλά προγράμματα επαναγοράς μετοχών συνολικού ύψους περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και να επικαιροποιήσει τις προοπτικές κερδοφορίας της.

     Η εταιρεία, η οποία είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει αύξηση κερδών ανά μετοχή στο εύρος 3%-7% από το 2020 έως το 2023, τώρα πιστεύει ότι μπορεί να υπερβεί αυτόν τον στόχο.

    Πέρυσι, τα υποκείμενα κέρδη της Axa αυξήθηκαν κατά 12% στα 3,08 ευρώ ανά μετοχή. Στα 7,26 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα συνολικά υποκείμενα κέρδη της εταιρείας και ήταν λίγο πάνω από την μέση εκτίμηση των αναλυτών για 7,23 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα της Axa μειώθηκαν κατά 8% στα 6,68 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, καθώς η αύξηση των επιτοκίων επιβάρυνε την αποτίμηση των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

    Τα έσοδα της Axa αυξήθηκαν κατά 2% στα 102,3 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο κάτω από την μέση εκτίμηση των 103 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα του Bloomberg.

    Η μονάδα περιουσίας και ατυχημάτων της εταιρείας, που έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα έσοδα, σημείωσε αύξηση πωλήσεων 2% στα 51,6 δισεκατομμύρια ευρώ, επίσης κοντά στις εκτιμήσεις.

    Η μονάδα υγείας, για την οποία η εταιρεία στοχεύει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5%, σημείωσε αύξηση πωλήσεων 16% στα 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας καλύτερη απόδοση από ό,τι αναμενόταν.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο δείκτης φερεγγυότητας της Axa διαμορφώθηκε στο 215%, μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κάτω από τη μέση εκτίμηση του 228,1%.

    Τα έσοδα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά 3% στα 1,6 δισ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων προμηθειών διαχείρισης και απόδοσης. Η μονάδα σημείωσε εισροές 18 δισ. ευρώ.

    Η ασφαλιστική εταιρεία σκοπεύει να ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο μαζί με τα κέρδη της για το 2023 στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, δήλωσε ο de Courtois.

    Διαβάστε ακόμη:

    Stellantis: Επαναγορά μετοχών ύψους 11,5 δισ. ευρώ μετά το ρεκόρ κερδών

    Jane Fraser (Citigroup): Γιατί είναι η μοναδική CEO μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που πήρε αύξηση του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ