• Business

    ΑΒΑΞ: Το εξωτερικό έφερε τα περισσότερα κέρδη EBITDA – Η μεγαλύτερη αύξηση στις παραχωρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γεράσιμος Σεραφειμίδης
    ΑΒΑΞ

    (Από αριστερά προς δεξιά): Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ και Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ


    Σημαντική ήταν η συμβολή των έργων του εξωτερικού και των παραχωρήσεων στην κερδοφορία του Ομίλου ΑΒΑΞ, όπως συμπεραίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο του 2021, στα οποία τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση παρά την κρίση της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις τόσο σε διαγωνισμούς όσο και την ολοκλήρωση έργων.

    Το εξωτερικό απέφερε τα περισσότερα κέρδη EBITDA, καθώς απέδωσε στην εταιρία 24,7 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά EBITDA που ήταν  32,1 εκατομμύρια.  Έτσι το ποσοστό συμβολής των δραστηριοτήτων εξωτερικού στα EBITDA εξαμήνουν ήταν 76,95%, ενώ η αύξηση των εσόδων εξωτερικού σε ετήσια βάση κινήθηκε στο 49,9%.

    Φυσικά και οι κατασκευές απέφεραν το μεγαλύτερο μέρος των EBITDA του Ομίλου, τα οποία ήταν 17,8 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας έτσι τη δεύτερη καλύτερη θέση σε ετήσια βάση με το 2019 να κρατάει τα ηνία με μικρή διαφορά (20,5 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσοστό της συμβολής των κατασκευών επί του συνόλου να ανέρχεται στο 55%, ενώ σε ετήσια βάση η μεταβολή κινήθηκε στο 18,6% από το 2020 καθώς τότε είχε διαμορφωθεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Στη δεύτερη θέση και με εκπληκτική άνοδο παρατηρούμε τον τομέα των παραχωρήσεων, ο οποίος συνεισέφερε 14,9 εκατομμύρια ευρώ  στα συνολικά EBITDA με το σχετικό ποσοστό να κυμαίνεται στο 46%.

    Συγκριτικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των εξαμήνων οι παραχωρήσεις έχουν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά το 2019, όπου και ο Όμιλος κατέγραψε ελάχιστα αυξημένα έσοδα (15,8 εκατομμύρια ευρώ).  Όσον αφορά τη διαφορά από την ίδια περίοδο το Α’ Εξάμηνο για το 2020, οι παραχωρήσεις κινήθηκαν αυξητικά κατά 63,5% σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη αύξηση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

    Ποιοι δύο τομείς ξεχωρίζουν στον κύκλο εργασιών

    Από τον κύκλο εργασιών του Ομίλου συμπεραίνουμε πως οι δύο τομείς που απέφεραν τα περισσότερα έσοδα ήταν οι κατασκευές και η ενέργεια, ενώ οι παραχωρήσεις έρχονται στην τρίτη θέση. Συγκεκριμένα, από τον  τομέα των κατασκευών για το Α΄Εξάμηνο του 2021 ο Όμιλος  έλαβε  254 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ανέρχονται στο 78,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 324 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για την ίδια περίοδο σε ετήσια βάση ανήλθε στα 200 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγω για αύξηση της τάξης του 26,9%.

    Ο Όμιλος ΑΒΑΞ προχώρησε, επίσης, και σε ένα σημαντικό άνοιγμα στον τομέα της ενέργειας καθώς έλαβε 62,7 εκατομμύρια ευρώ με το ποσοστό επί του συνόλου του τζίρου να ανέρχεται στο 19%. Επιπλέον,  το ποσοστό της αύξησης των εσόδων από την ενέργεια σε ετήσια βάση κινήθηκε στο 19,9% καθώς ο Όμιλος εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας είχε επενδύσει 52,3 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    ΑΒΑΞ: Κερδοφορία παρά την πανδημία με όχημα τις κατασκευές και την ενέργεια-Στα 1,7 δισ. το ανεκτέλεστο

     



    ΣΧΟΛΙΑ