• Business

    Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης: Με νέο “πρόσωπο” θα υποδεχθεί το 2017!

    astir palace


    Με νέο ιδιοκτήτη, τη Apollo Investment HoldCo, θα λειτουργήσει το 2017 το ξενοδοχειακό συγκρότημα του “Αστέρα Βουλιαγμένης” καθώς, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησής του και για τον λόγο αυτό δεν θα δεχθεί κρατήσεις πέραν της 10ης Νοεμβρίου 2016.

    Ειδικότερα, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΑΞΕ Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, ενεκρίθη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των μετόχων της εταιρίας με εισφορά σε είδος κατά 51,7 εκατ.ευρώ και παράλληλα αποφασίσθηκε και το κλείσιμο του συστήματος κρατήσεων λόγω του προγράμματος εκσυγχρονισμού που έχουν προγραμματίσει οι νέοι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος.

    Οπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση η αύξηση θα γίνει με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, τις οποίες θα αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ έναντι της εισφοράς ακινήτων που έχει εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετοχών της Αστήρ.

    Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην Αστήρ θα περιορισθεί από 85,4% σε 67,2%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει ποσοστό 21,3% στην ξενοδοχειακή εταιρεία. Στη συνέχεια το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβασθεί στην Apollo Investment HoldCo, θυγατρική της πλειοδότριας εταιρείας του διαγωνισμού Jermyn Street Real Estate Fund IV. Από το συνολικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία, τα 2/3 του ποσού θα λάβει η Εθνική Τράπεζα και το 1/3 το ΤΑΙΠΕΔ. Να σημειωθεί, βάσει των σημερινών δεδομένων, ότι η αναστολή λειτουργίας του συστήματος κρατήσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κλείσει στο σύνολό του το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν απο μερικές εβδομάδες το ΣτΕ ενέκρινε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου για τον Αστέρα, που αποτελούσε το πιο σημαντικό βήμα στον δρόμο για την ολοκλήρωση της πώλησης του συγκροτήματος στην αραβοτουρκικών συμφερόντων πλειοδότρια εταιρεία.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, η ανάδοχος εταιρία έχει προγραμματίσει, εκτός από την πλήρη ανακαίνιση του συγκροτήματος, και την κατασκευή 15 υπερπολυτελών τουριστικών κατοικιών (βιλών) τις οποίες στόχος είναι η πώλησή τους, έναντι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ περίπου.

    w astir

    Τα 14 στρ. επιπλέον του ξενοδοχείου

    Η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, που καλύπτει τις νέες επενδύσεις αναβάθμισης του τουριστικού συγκροτήματος, αποτελούσε, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το αραβό-τουρκικό επενδυτικό σχήμα που έχει προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 90% της εισηγμένης. Το επενδυτικό σχήμα “Apollo Investment HoldCo”, μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συμφώνησε να παραμείνει υπό την προϋπόθεση πως το ΣτΕ θα εγκρίνει νέο χωροταξικό σχέδιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπεβλήθη πρόσφατα στο ανώτατο δικαστήριο και ενεκρίθη πρόσφατα.

    Στο χωροταξικό σχέδιο, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αξιοποίησης που είχε συμφωνήσει η Εθνική Τράπεζα με το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται ότι ο ΕΟΤ, στον οποίο ανήκε η ψιλή κυριότητα του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ πρόσθετη έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 14 στρεμμάτων. Η Εθνική Τράπεζα θα παραιτηθεί από την επικαρπία επί του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ και έτσι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα επί του ακινήτου αυτού. Η παραίτηση αυτή “θα λάβει χώρα αμέσως πριν από τη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία μας”. Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει την κυριότητα ακινήτου στην “Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης” προς κάλυψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της με εισφορά σε είδος. Ως αντάλλαγμα το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει μετοχές της εισηγμένης.

    Ηδη, το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ, ψηφίστηκε δε διάταξη νόμου, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η κυριότητα και των υπολοίπων 14 στρεμμάτων.

    Για τα τρία αυτά ακίνητα (το ακίνητο της εταιρίας, ακίνητο ΤΑΙΠΕΔ και την πρόσθετη έκταση των 14 στρεμμάτων που θα αποκτήσει το Ταμείο) συντάχθηκε και θα “εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα κοινό ΕΣΧΑΔΑ, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του ενιαίου πλέον ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό, θα πραγματοποιηθεί η ορθολογικότερη αξιοποίηση του ενιαίου ακινήτου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ δεν θα ήταν δυνατή, αν αυτό αφορούσε αποκλειστικά τα ακίνητα της εταιρείας, καθώς η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται μόνο για ακίνητα του Δημοσίου”. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών τους της “Αστηρ Παλλάς Βουλιαγμένης” στο νέο επενδυτικό σχήμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/exelixis-stin-ipothesi-jetoil-iparchi-ependitis-120-ek-evro/59932



    ΣΧΟΛΙΑ