• Business

    Πώς άλλαξε η σχέση της Coca Cola με τη ζάχαρη τα τελευταία χρόνια

    Coca Cola

    Coca Cola


    Η Coca Cola πάει με όλα, ήταν το κλασικό σλόγκαν του θρυλικού αναψυκτικού πριν από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα – όμως τα τελευταία χρόνια φαίνεται όλο και πιο έντονα πως υπάρχει κάτι που δεν «πάει» με την Coca Cola: η ζάχαρη.

    Καθώς οι Αμερικανοί (και όχι μόνο) καταναλωτές αρχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τις βλαβερές επιπτώσεις της ζάχαρης και των ζαχαρούχων αναψυκτικών στον οργανισμό, και η υγιεινή διατροφή κερδίζει συνεχώς έδαφος, πολλοί κατηγορούν την Coca Cola ως συνυπεύθυνη για τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Η αντίδραση της Coca Cola ήταν κάπως μπερδεμένη: από τη μία έχει προσθέσει στο «μενού» της προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες των καταναλωτών, και από την άλλη έχει επιχειρήσει να πείσει το κοινό ότι η ζάχαρη δεν είναι και τόσο βλαβερή όσο υποστηρίζουν οι μελέτες – μάλιστα, κάποιες φορές το έκανε αυτό με αμφίβολης αξιοπιστίας έρευνες που η ίδια χρηματοδότησε.

    Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Marion Nestle παρομοιάζει την τακτική της Coca Cola με αυτήν των μεγάλων καπνοβιομηχανιών: «Πρώτα επιτίθενται στην επιστήμη. Μετά χρηματοδοτούν κοινότητες, προωθούν την άσκηση ως λύση και λένε ότι είναι αυτορρυθμιζόμενες και δε χρειάζονται κανονιστικό πλαίσιο από εξωτερική πηγή», δηλώνει στο Business Insider.

    Το Business Insider καταγράφει σε ένα διάγραμμα την «ταραγμένη» σχέση της Coca Cola με τη ζάχαρη τα τελευταία χρόνια:

    Ιανουάριος 2013: Διαφήμιση της Coca Cola απορρίπτει το ρόλο των αναψυκτικών της στην «επιδημία» παχυσαρκίας, ενθαρρύνοντας την άσκηση.

    Μάρτιος 2013: Δικαστήριο ακυρώνει το «μπλόκο» της Νέας Υόρκης στα αναψυκτικά μεγάλου μεγέθους, προκαλώντας δυσαρέσκεια στον δήμαρχο Bloomberg.

    Μάιος 2013: Η Coca Cola ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να παραθέτει θερμιδικά στοιχεία στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών των αναψυκτικών της.

    Σεπτέμβριος 2013: Η αλυσίδα McDonald’s ανακοινώνει ότι σταματά να προωθεί αναψυκτικά σαν μέρος των παιδικών γευμάτων της.

    Νοέμβριος 2013: Η Coca Cola αποκτά την εταιρεία Zico, που παράγει νερό καρύδας.

    Μάιος 2014: Η Coca Cola αυξάνει τη συμμετοχή της στην Keurig σε 16%, από 10%. Το κόστος της εξαγοράς ανέρχεται σε 2,4 δις δολάρια.

    Ιούνιος 2014: Η Coca Cola λανσάρει στις ΗΠΑ την Coke Life, με λιγότερες θερμίδες.

    Σεπτέμβριος 2014: Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών δεσμεύεται να περιορίσει τις θερμίδες στα αναψυκτικά που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ κατά 20% ως το 2025.

    Νοέμβριος: Το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ψηφίζει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ φόρο στα αναψυκτικά.

    Δεκέμβριος 2014: Η Coca Cola λανσάρει το Fairlife, ένα γάλα με 30% λιγότερη ζάχαρη και 50% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό γάλα.

    Μάρτιος 2015: Αντιδράσεις προκαλεί η δημοσίευση στο Διαδίκτυο αναρτήσεων από (πληρωμένους) ειδικούς της διατροφής, στις οποίες εμφανίζονταν μικρά κουτάκια αναψυκτικών.

    Ιούνιος 2015:  Το Σαν Φρανσίσκο ψηφίζει υπέρ της τοποθέτησης προειδοποιητικών μηνυμάτων σε όλες τις διαφημίσεις για ζαχαρούχα αναψυκτικά.

    Αύγουστος 2015: Οι New York Times αποκαλύπτουν σε άρθρο τους ότι η Coca Cola χρηματοδοτεί τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Διεθνές Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας.

    Αύγουστος 2015: Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Muhtar Kent υπόσχεται αυξημένη διαφάνεια γύρω από τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών.

    Αύγουστος 2015: Η Coca Cola δαπανά περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο περίπου 30% στην εταιρεία παραγωγής χυμών Suja.

    Σεπτέμβριος 2015: Μετά από ένα ντοκιμαντέρ που κατηγορεί την Coca Cola για την αύξηση της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, η εταιρεία βγάζει μία διαφήμιση με την οποία προωθεί τα προϊόντα της με λιγότερη ζάχαρη.

    Οκτώβριος 2015: Η Coca Cola προσθέτει τις λέξεις «με γλυκαντικά» στις συσκευασίες του VitaminWater, μετά από μήνυση κατά της εταιρείας.

    Οκτώβριος 2015: Ο παίκτης του αμερικάνικου φούτμπολ Tom Brady χαρακτηρίζει την Coca Cola «δηλητήριο για τα παιδιά».

    Νοέμβριος 2015: Το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο επιστρέφει ένα «δώρο» ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην Coca Cola, το οποίο προοριζόταν για την ενίσχυση  του Διεθνούς Δικτύου Ενεργειακής Ισορροπίας.

    Νοέμβριος 2015: Η αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική αρχή FDA ανακοινώνει ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να τρώνε ή να πίνουν πάνω από 50 γραμμάρια ζάχαρη τη μέρα.

    Νοέμβριος 2015: Η Coca Cola ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να αρχίσει να προωθεί μία ανθρακούχα εκδοχή του Smartwater.

    Νοέμβριος 2015: Αποκαλύπτεται από e-mail ότι η Coca Cola έχει επηρεάσει σημαντικά το Διεθνές Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας, που στο παρελθόν είχε ενισχυθεί με 1,5 εκατομμύριο δολάρια από την Coca Cola.

    Νοέμβριος 2015: Το Διεθνές Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας ανακοινώνει ότι αναστέλλει τις λειτουργίες του λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης, αφότου η Coca Cola είχε διακόψει κάθε σχέση μαζί της.

    Coca Cola



    ΣΧΟΛΙΑ