• Business

    Προχωρά στην εξαγορά τράπεζας ο Σπύρος Λάτσης, παρά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο

    Σπύρος Λάτσης ναυτιλία

    Σπύρος Λάτσης


    Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Ελβετός τραπεζίτης Joachim Strähle, διευθύνων σύμβουλος της EFG International (που ελέγχεται από τον Σπύρο Λάτση), κινείτο για την εξαγορά της ανταγωνίστριας BSI, φιλοδοξώντας να συνδυάσει δύο διαφορετικές τραπεζικές κουλτούρες σε μία νέα κορυφαία ελβετική τράπεζα ικανή να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής. Μόνο που το deal αυτό δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, όταν ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη ποινικής διαδικασίας σε βάρος της BSI, καθώς η ελβετική τράπεζα κατηγορείται για «σοβαρές παραβιάσεις» των κανονισμών που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος, σχετιζόμενες με το σκάνδαλο διαφθοράς στο κρατικό fund της Μαλαισίας 1MDB.

    Ωστόσο, τα νέα αυτά δεν ήταν και τόσο… νέα για τον Strähle. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο 57χρονος τραπεζίτης είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, αφού η EFG International είχε αναθέσει σε δικηγόρους και ελεγκτές να εξετάσουν το τι μπορεί να σημαίνει η εμπλοκή της BSI στην υπόθεση του 1MDB, αν και κανείς δεν περίμενε ότι οι ελβετικές αρχές θα κινούσαν ποινική διαδικασία σε βάρος της.

    Και πάλι, όμως, ο Strähle εξακολουθεί να κυνηγά την εξαγορά της BSI, καθώς η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών, ύψους 1,33 δις ελβετικών φράγκων (1,2 δις ευρώ), περιελάμβανε αποζημιώσεις για την υπόθεση και άλλους κινδύνους, ενώ ένα πιθανό θετικό (για την EFG) όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι ενδέχεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις των τραπεζιτών της BSI ως προς την εξαγορά της ιστορικής τράπεζας, που ιδρύθηκε το 1873, απευθυνόμενη αρχικά σε ιταλόφωνους πελάτες (αντίθετα, η EFG International ιδρύθηκε μόλις το 1995 στη γερμανόφωνη Ζυρίχη).

    Ο Strähle ξεκίνησε την καριέρα του στα 17 του χρόνια ως μαθητευόμενος σε μία τράπεζα της Ζυρίχης, και μετά από πολλά χρόνια σε τράπεζες όπως οι Julius Baer, Credit Suisse και Bank Sarasin & Co, από τον Απρίλιο του 2015 είναι διευθύνων σύμβουλος της EFG International.

    Οι Ελβετοί τραπεζίτες περιγράφουν τον Strähle ως άνθρωπο με πολλές διασυνδέσεις, άμεσο και προσιτό. «Δεν είναι ο τύπος που παρουσιάζεται ως ‘σκληρός’. Δεν απολαμβάνει μία τέτοια εικόνα», λέει στους Financial Times άνθρωπος που τον έχει παρακολουθήσει στενά. Στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει για ιστιοπλοϊα στην Κροατία ή για πεζοπορία.

    Πλέον, ο άμεσος στόχος του είναι να «σκοτώσει» την BSI, καθώς η ελβετική ελεγκτική αρχή Finma ενέκρινε την εξαγορά της από την EFG International, υπό τον όρο η BSI να ενσωματωθεί πλήρως και να έχει διαλυθεί νομικά μέσα σε 12 μήνες. Ο Strähle αρχικά σκόπευε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το brand της BSI, όμως αυτή πλέον δεν φαίνεται καθόλου καλή ιδέα…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-i-pente-idisis-pou-prepi-na-xerete-prin-anixoun-i-agores-6/49608



    ΣΧΟΛΙΑ