• Business

    Άρθρο του P. Kazarian της Japonica για την Ελλάδα. Έτσι θα προσληφθούν 200.000 άτομα

    • Contributor


    Η αλλαγή είναι δύσκολη. Ειδικά όταν προσπαθείς να αλλάξεις μια ολόκληρη χώρα και τον δημόσιο τομέα της, που αποτελείται από περισσότερους από 650.000 υπαλλήλους και έχει ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης χώρας της ευρωζώνης, η οποία έχει βιώσει την ολέθρια καταστροφή αξιών τα τελευταία επτά χρόνια, λόγω κακής διαχείρισης.

    Έχουμε προσπαθήσει και οι δύο να αλλάξουμε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο Paul είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και ως μακροπρόθεσμος επενδυτής έχει δεσμεύσει ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίου με μια βαθιά πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει με την παρουσία της επαγγελματικής διαχείρισης, και ο George είναι καθηγητής στο Harvard που ειδικεύεται στην μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και ο νικητής του εναρκτήριου «Pericles Leadership Award» που ιδρύθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και παρουσιάστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη δημιουργία αξίας στην Ελληνική Δημοκρατία μέσω των διαδικασιών επαγγελματικής διαχείρισης.

    paul kazarian

    Είναι σαφές και για τους δυο μας ότι η χώρα χρειάζεται επαγγελματική διαχείριση και το διορισμό ενός Διευθυντικού Στελέχους Ανάκαμψης για να κινήσει τη διαδικασία της αλλαγής. Αυτό το πρόσωπο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα πολιτικά κόμματα και να δίνει αναφορά απευθείας στον πρωθυπουργό.

    Ποια είναι η εντολή του ή της; Διπλή: μια βραχυπρόθεσμη και μια μακροπρόθεσμη. Βραχυπρόθεσμα, να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα διετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εξακολουθούν να είναι της τάξης του 8-9 τοις εκατό, όταν εκείνα της Πορτογαλίας είναι κοντά στο 2 τοις εκατό. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αν αυτή η διαφορά δεν κλείσει. Οι τρέχουσες αποδόσεις πνίγουν την ελληνική οικονομία, περιορίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μη χρηματοοικονομικών εταιριών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και, τελικά, των νοικοκυριών και της συμπίεσης των τιμών των ακινήτων.

    Πώς θα το κάνει αυτός ή αυτή; Το πρώτο βήμα είναι η παραγωγή ενός ισολογισμού για το δημόσιο τομέα σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα. Πιστεύουμε ότι η παραγωγή του ισολογισμού θα έχει τεράστια επίδραση στην οικονομία. Ο ισολογισμός θα δείξει ότι η παρούσα αξία του καθαρού χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι της μελλοντικής ονομαστικής αξίας, αναδεικνύοντας ότι το πραγματικό επίπεδο του χρέους της χώρας είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλες χώρες του προγράμματος της ΕΕ (δηλαδή, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία). Θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και θα βοηθήσει στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Επιπλέον, θα προωθήσει την καλή διαχείριση να συνάδει με τη γνωστή φράση «Ό,τι υπολογίζεται, διαχειρίζεται».

    -kazarian-paul

    Το δεύτερο βήμα είναι να ασχολείται αδιάκοπα και να επικοινωνεί με το οικοσύστημα της κεφαλαιαγοράς. Κατ’ αρχάς, να ενημερώνει τους οργανισμούς αξιολόγησης φερεγγυότητας σχετικά με το πραγματικό επίπεδο του χρέους, προκειμένου να λάβει μια καλύτερη αξιολόγηση φερεγγυότητας. Δεύτερον, να εκπαιδεύσει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, προκειμένου να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα με ένα μακρύ ορίζοντα. Προς το παρόν, οι περισσότερες οικονομικές επενδύσεις στην Ελλάδα κυριαρχούνται από υποβαθμισμένα κεφάλαια με βραχυπρόθεσμους ορίζοντες. Ενώ έχουν έναν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας ρευστότητα, δεν μπορούν να είναι οι μόνοι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

    Η δημοσίευση του προκαταρκτικού ισολογισμού για την Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτευχθεί σε 60 ημέρες και θα είχε μια τεράστια θετική επίδραση στην οικονομία, μία οικονομική «υπερ-ώθηση». Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά 300 μονάδες βάσης, το οποίο θα οδηγούσε στη δημιουργία περίπου 200.000 θέσεων εργασίας μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυσή μας.

    Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προωθήσουμε και να καθιερώσουμε την αξία της αξιοκρατίας στη χώρα. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να παρατηρούμε τον νεποτισμό που κυριαρχεί στον δημόσιο τομέα. Οι άνθρωποι διορίζονται σε θέσεις κλειδιά με μικρό ενδιαφέρον στις ικανότητες και τις δυνατότητες του διορισθέντα για τη δημιουργία αξίας. Ως αποτέλεσμα, η αξία καταστρέφεται.

    Δεδομένου ότι κάθε επιτυχημένη ανάκαμψη ξεκινά με, και εξαρτάται από το ανθρώπινο κεφάλαιο, συνιστούμε να ξεκινήσει αμέσως μια οικονομική «υπερ-ώθηση» και ο πρωθυπουργός να διορίσει Εκτελεστικό Διευθυντή Ανάκαμψης (Εxecutive Τurnaround Μanager – «ΕΤΜ»). Ο διορισμός του «ΕΤΜ» θα δείξει στον κόσμο μια δέσμευση για ένα σύστημα αξιοκρατικών διορισμών σε θέσεις κλειδιά του δημόσιου τομέα, όπως γενικοί γραμματείς σε διάφορα υπουργεία.

    kazarian_paul

    Η προώθηση της αξιοκρατίας θα πάρει χρόνο και, πράγματι, είναι πολύ πιο δύσκολη εργασία από όλα αυτά που περιγράφονται παραπάνω. Πιστεύουμε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προωθηθεί η αξιοκρατία και τελικά να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον αξίας, ξεκινά με τους νέους στην Ελλάδα. Με αυτή τη δυνατότητα, θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για να εκπαιδευτούν οι νέοι σχετικά με τη σημασία της υπευθυνότητας και της διαφάνειας και πώς αυτά μπορούν να προωθήσουν την αξιοκρατία.

    Οι προκλήσεις της Ελλάδας δεν είναι οι μοναδικές. Στην πραγματικότητα, υποθέτουμε ότι οι ίδιες προκλήσεις υπάρχουν και σε άλλες ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Απλά ρίξτε μια ματιά στη Βραζιλία ή την Τουρκία. Θα χρειαστούν κι αυτές, μια ανάκαμψη και έναν «ΕΤΜ».

    Των PAUL B. KAZARIAN & GEORGE SERAFEIM

     



    ΣΧΟΛΙΑ