• Business

    Smart money: Δείτε ποιος είναι ο επενδυτής που κέρδισε 40% από τη μετοχή της Alpha Bank

    Wall Street


    Στη μετοχή της Alpha Bank επέλεξε να τοποθετηθεί το γνωστό, επιτυχημένο hedge fund Baupost Group Securities, τις προηγούμενες ημέρες, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί τη δραματική υποχώρηση των τιμών των ελληνικών μετοχών. Και όπως φαίνεται, αν η εύθραυστη οικονομικοπολιτική κατάσταση στη χώρα δεν οδηγήσει το ΧΑ ακόμη χαμηλότερα, η τοποθέτηση αυτή θα αποφέρει στο διαχειριστή της εταιρίας Baupost Group σημαντικές αποδόσεις.

    Ήδη από τις 8 Φεβρουαρίου 2016 που το fund προχώρησε σε αγορές μετοχών της Alpha Bank, ο τίτλος έκλεισε στη λήξη των συναλλαγών στα 1,12 ευρώ, ενώ μετά και τη χθεσινή ανοδική αντίδραση βρέθηκε στα 1,60 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο άνω του 40%. Η απόδοση βέβαια θα εξαρτηθεί από τη μέση τιμή στην οποία η Baupost έχει αποκτήσει τις 71.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές και την τιμή στην οποία θα αποφασίσει να ρευστοποιήσει. Γεγονός πάντως είναι ότι για το «έξυπνο χρήμα» η περίοδος που διανύουμε κρύβει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες.

    Εκτός από την Alpha Bank, στην οποία κατέχει συνολικά ποσοστό 5,22%, η Baupost διατηρεί ποσοστό 5,19% και στο ΟΠΑΠ.

    Seth Kalrman. Επικεφαλης Baupost
    Seth Kalrman. Επικεφαλης Baupost

     

    Ποιος είναι ο Seth Kalrman

    O δισεκατομμυριούχος Seth Kalrman αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως. Ιδρυτής του επενδυτικού fund Baupost Group, με έδρα τη Βοστόνη, ο 48χρονος διαχειριστής έχει αποφέρει στους πελάτες-επενδυτές του καθαρά κέρδη 22,6 δισ. δολάρια από το 1983, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του.

    Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Seth Kalrman, το Baupost εμφάνισε απώλειες μόνο κατά τη διάρκεια 3 χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της περυσινής. Το 2015 οι δημόσιες επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο του Baupost υποχώρησαν κατά 6,7%, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις σημείωσαν άνοδο 2,4%. Σημειώνεται ότι το fund ελέγχει και εταιρείες που διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Πρόσφατα ο ισχυρός άνδρας εξομολογήθηκε στους πελάτες του ότι το 2015 έχασε χρήματα κατά κύριο λόγο από τις τοποθετήσεις του σε εταιρίες του κλάδου ενέργειας, οι οποίες δεν απέδωσαν.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να δημιουργηθεί φούσκα στα venture capital, όπου οι επενδυτές πρόθυμα τοποθετούν δισεκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρίες τεχνολογίας.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Baupost ανέρχονταν σε 31 δισ. δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ