• Business

    Με κρατικές “ενισχύσεις” σώζουν την Τράπεζα Αττικής. Όλο το παρασκήνιο

    Γαβρίλης Ιωάννης


    Ενώ, όλο το σύμπαν της επιχειρηματικής λογικής «συνομωτεί» εναντίον της αύξησης της Attica Bank, πολιτικοοικονομικές δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση επιμένουν ότι πρέπει και μπορεί να τα καταφέρει. Εν προκειμένω είναι το χρηματιστηριακό σύμπαν, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε κάθε επιχείρημα περί συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου των μηχανικών.

    Με τιμή συμμετοχής στην αύξηση τα 0,30 ευρώ, η τιμή των 0,222 ευρώ που είχε χθες η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό του ΧΑ, αν μη τι άλλο δείχνει, ότι αντιβαίνει στην επιχειρηματική λογική η συμμετοχή στην αύξηση. Και όμως πέραν από το ΤΣΜΕΔΕ, που έχει δεσμευτεί να επενδύσει από 225 ως 383 εκ.ευρώ, αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί εξετάζουν σοβαρά την απόκτηση αδιάθετων μετοχών της τράπεζας.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής

    ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ βρίσκονται μεταξύ των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που καλούνται να αποφασίσουν την επένδυση στην τράπεζα, ενώ οι πληροφορίες φέρουν και άλλες εταιρείες του δημοσίου, όπως ο ΟΛΠ, να έχουν δεχθεί ανάλογες κρούσεις. Στην ΕΥΔΑΠ, πάντως, αντίθετες φωνές έχουν εμποδίσει ως τώρα την λήψη της απόφασης, ενώ αντιδράσεις στελεχών καταγράφονται και σε άλλους οργανισμούς ακριβώς επειδή είναι δυσχερής η επιχειρηματική δικαιολόγηση μιας τέτοιας κίνησης.

    Η διοίκηση της Attica Bank θα πρέπει σήμερα, να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος, για το αποτέλεσμα της αύξησης ως τώρα, δηλαδή το μέρος της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και για τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για την κάλυψη των αδιάθετων. Η ώρα της κρίσης είναι την επόμενη Παρασκευή, όταν θα γίνει η τελική αξιολόγηση της ανακεφαλαιοποίησης και θα αποφασιστεί αν χρειάζεται εξυγίανση, το λεγόμενο resolution.

    H διάρθρωση των επενδυτών και συγκεκριμένα, αν σχετίζονται με το δημόσιο, είναι κρίσιμη, καθώς η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι πέραν του ΤΣΜΕΔΕ που θεωρείται ότι ως ασφαλιστικό ταμείο ανήκει στον δημόσιο τομέα, οι υπόλοιποι μέτοχοι θα πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο ιδιώτες. Αν η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ είναι δημόσιο, θα αξιολογηθεί από την DG Comp, η οποία θα κρίνει και την βιωσιμότητα της τράπεζας.

    Ακόμη όμως και αν η συμμετοχή τους γίνει αποδεκτή, το ερώτημα που προηγείται είναι αν οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών κατανοούν τα μεγέθη της τράπεζας και τα χαρακτηριστικά της αύξησης, όπως προφανώς η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ,  η οποία διατηρεί τη δέσμευση συμμετοχής σταθερά από το 2014, όταν έγινε η προηγούμενη προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης χωρίς επιτυχία, έχοντας ήδη επενδύσει 440 εκ.ευρώ στην τράπεζα.

    Αυτό που άλλαξε επί τα χείρω από το 2014 είναι, ότι η τράπεζα στο βασικό σενάριο παρουσίασε ανάγκες 548 εκ.ευρώ, τις διπλάσιες από την Alpha Bank και σχεδόν διπλάσιες από την Eurobank. Επίσης, παράδοξο είναι, ότι η τιμή προς λογιστική αξία των δύο αυτών τραπεζών κινείται στο 0,35 ενώ της Attica Bank στο 0,70 και αποτιμάται πολύ ακριβότερα.

    Στα σενάρια, για το μέλλον της Attica Bank, περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο, οι εποπτικές αρχές να αποφασίσουν ότι η αύξηση δεν είναι επιτυχής και ότι θα πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα εξυγίανσης, αν δεν κριθεί βιώσιμη η τράπεζα, ενώ το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την DG Comp είναι ενδεικτικό, όπως και τα ρίσκα που παίρνει ο βασικός μέτοχος, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών.

    Αν δηλαδή η τράπεζα καλύψει τουλάχιστον τα 584 εκατ. ευρώ του βασικού σεναρίου, μπορεί να αποφασιστεί είτε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συμμετάσχει για το υπόλοιπο, είτε ότι η αύξηση είναι επαρκές προληπτικό εποπτικό μέτρο επί του παρόντος. Εξίσου πιθανόν είναι όμως η εποπτική αρχή να αποφασίσει την εξυγίανση.

    Ακόμη και το αίτημα για κεφαλαιακή ενίσχυση προς το ΤΧΣ δεν έχει απαντηθεί, καθώς εκκρεμεί η έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόρριψη του σχεδίου καθιστά αδυνατή την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση και συνεπώς ενδέχεται να επιφέρει την εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων μέτρων εξυγίανσης και να οδηγήσει στην απώλεια της αξίας της επένδυσης των μετόχων.



    ΣΧΟΛΙΑ