• Business

    Οι κροίσοι που “εξαφάνισε” η κρίση


    Κάθε τους εμφάνιση συζητιόταν για μέρες στα κοσμικά στέκια της Αθήνας. Πολυτελή αυτοκίνητα, λαμπερά χαμόγελα, ντύσιμο χιλιάδων ευρώ και τα φλας των φωτογράφων να αστράφτουν. Έντονη κοινωνική ζωή, “χλιδάτες” διακοπές, σκάφη, σαμπάνιες και πανάκριβα πούρα. Από επιχειρηματίες μετατρέπονταν σε celebrity και πολλές φορές αντί να προβάλουν το επιχειρηματικό τους έργο, τα media εστίαζαν στα πανάκριβα ρολόγια τους ή στα κοσμήματα των συζύγων τους.

    Απαραιτήτως Μύκονο το καλοκαίρι, σκι στην Ελβετία το χειμώνα. Χρήμα ατελείωτο σε λογαριασμούς για τα λουλούδια στα μπουζούκια. “Μάχη” για το ποιος θα κάτσει στο πρώτο τραπέζι από την πίστα. Η παρέα τους αποτελούσε “πόλο έλξης” . Και ποιός δεν θα ήθελε να ζήσει το όνειρό του δίπλα σε έναν επιχειρηματία που απολάμβανε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αναψυχής με συντροφιά πάντα καλλονές με γυμνασμένα σώματα που αποτελούσαν την “επιτομή” του γυναικείου στυλ.

    Αυτή ήταν μέσες άκρες η ζωή πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών που διοικούσαν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες. Και βέβαια , το πρόγραμμά τους περιελάμβανε και πολλές ώρες στο γραφείο, με ατελείωτα meetings και πολλαπλούς espresso.

    Στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπάρχει διάκριση στο πώς κάποιοι άνθρωποι κατέβηκαν πολλά σκαλιά στην κοινωνική πυραμίδα. Ισχυροί επιχειρηματίες, που πριν από μερικά χρόνια διέθεταν πολλά χρήματα για φιλανθρωπίες, σήμερα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να απολύσουν δεκάδες εργαζομένους. Η βίαιη κατάρρευση δεν χτύπησε μόνο τη μεσαία τάξη, αλλά και τις οικογένειες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απρόσβλητες από οποιονδήποτε οικονομικό κίνδυνο.

    Ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου έφτασαν μέχρι και να περάσουν τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού. Επιχειρηματίες που ελέγχονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως παράνομες δανειοδοτήσεις, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη.

    Ιστορίες πρώην πλούσιων που είδαν επί των ημερών τους να καταρρέουν μπροστά στα μάτια τους οι επιχειρήσεις τους. Γνωστά ονόματα της βιομηχανίας, των media και του εμπορίου δεν κατάφεραν να βρουν λύση στα οικονομικά τους αδιέξοδα και πτώχευσαν. Με τις τράπεζες να έχουν κλείσει την στρόφιγγα των δανείων, σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό που μετέφεραν από τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες ιστορικές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν.

    liakounakos thomas
    Θωμάς Λιακουνάκος, Επιχειρηματίας

    Θωμάς Λιακουνάκος: Από το ζενίθ … στο ναδίρ

    Υπεραισιόδοξος, παρορμητικός και ριψοκίνδυνος επιχειρηματίας. Όνειρό του ήταν να γίνει ο νέος Ωνάσης. Τώρα αντιμετωπίζει μια περιπέτεια που ίσως ποτέ δεν περνούσε από το μυαλό του. Η ζωή σαν παραμύθι που έζησε για 40 χρόνια με λεφτά και δύναμη, μοιάζει να μην έχει happy end. Πιτσιρικάς πουλούσε σύνεργα για σκάφη στο μαγαζί του θείου του στο Πασαλιμάνι και κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Ένα όμιλο επιχειρήσεων με δραστηριότητες σε media, κατασκευές, τουρισμό, υγεία, άμυνα κ.τ.λ..

    Το βράδυ της Δευτέρας 28/9/2015 θα το θυμάται για πάντα ο κάποτε πανίσχυρος Θωμάς Λιακουνάκος. Τα πλάνα στις τηλεοράσεις που τον έδειχναν δεμένο πισθάγκωνα να τον τρέχουν αστυνομικοί με κουκούλες από τον ανακριτή στο αυτοκίνητο είναι μια εικόνα που σόκαρε όλους όσους τον γνωρίζουν. Η σύλληψη αφορούσε την υπόθεση καταβολής μίζας ύψους 1,6 εκατ. ευρώ προς τους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο από offshore εταιρεία (Interaction) η οποία φέρεται να του ανήκει.

    Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, έχει σχέση με την αγορά ειδικών πολεμικών αεροσκαφών από την εταιρεία Ericsson, την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία AXON, συμφερόντων του κ. Λιακουνάκου. Αρχές Οκτωβρίου κρίθηκε προφυλακιστέος μετά  την εξάωρη απολογία του.

    Mπάμπης Βωβός, Επιχειρηματίας
    Mπάμπης Βωβός, Επιχειρηματίας

    Ράγισε η “Βωβόπολη”

    Κατάφεραν και μετέτρεψαν την Λεωφόρο Κηφισίας σε «βωβοστάν» με γυάλινα κτήρια τύπου Ντουμπάι. Ο γιος, Άρης, έκανε πρωταθλητισμό στα αυτοκίνητα, και με την γοητεία και την τσέπη του άναβε φωτιές στις γυναικείες καρδιές Η κόρη, Άντα, εκπροσωπούσε απόλυτα τη χρυσή Ελλάδα της αυταπάτης. Το απόλυτο fashion icon της δεκαετίας του ’90, με τους φωτογράφους να δίνουν μάχη για ένα ενσταντανέ σε κάθε της εμφάνιση. Ημίγυμνη, προκλητική, με βίλες, πούρα και ξενύχτια.

    Ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός συνελήφθη  για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία άνω των δύο εκατομμύριων ευρώ.

    Πολλά τα λάθη, αλλά μία βασική αιτία της κατάρρευσης ήταν η μη κατασκευή του σταδίου στον Βοτανικό, για το οποίο η επιχείρηση είχε δαπανήσει 150 εκατομμύρια ευρώ.
    Η εταιρεία είχε ζημία 80,3 εκατ. ευρώ για το έτος 2011, αρνητικά ίδια κεφάλαια 21,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δανεισμό (όλος ληξιπρόθεσμος) 729,2 εκατ. ευρώ. Οι δε πελάτες της Babis Vovos έχουν 46,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Ιλιγγιώδη ποσά που είναι προφανές ότι δεν αντιστοιχούν στην ελληνική πραγματικότητα. Εκτός από τα ακίνητα ο όμιλός του είχε επεκταθεί και σε άλλες business, όπως για παράδειγμα στο franchise των γνωστών «Costa Coffee».

    Χαράλαμπος Βάρδης, Επιχειρηματίς
    Χαράλαμπος Βάρδης, Επιχειρηματίας

    Πεντελικόν: Ο Βάρδης μεταναστεύει στην Αυστραλία

    Παρελθόν αποτελούν οι λαμπερές στιγμές, με ιστορικούς γάμους, εκδηλώσεις χλιδής, αστέρια Michelin, μυστικές συναντήσεις και κλεισίματα μεγάλων συμφωνιών που έχουν όλοι να θυμούνται στο Ξενοδοχείο Πεντελικόν.

    Λένε πως μια γυναίκα μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει έναν άντρα. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι τα όσα έφτιαξε με πολύ κόπο ο σκληρός ξενοδόχος Χάρης Βάρδης, τα χάλαγε η κυρία Π.

    Η πτώση του πάλαι ποτέ κραταιού ξενοδοχείου, στο Κεφαλάρι, ήρθε νομοτελειακά. Το Πεντελικό άρχισε στην ουσία να καταρρέει από το 2009. Το λουκέτο του περασμένου Μαΐου και η πώληση (;) της επιχείρησης – μετά από δύο συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο – ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Λίγους μήνες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η οικογένεια Βάρδη μετανάστευσε ξανά στην Αυστραλία.

    Πρώτα, πέταξε ο Γιώργος, το ένα εκ των δύο παιδιών. Ο άνθρωπος, που κατάφερε να κλείσει τα Eric Kayser,  τη δημοφιλέστατη αλυσίδα αρτοποιείων, τα οποία είχε φέρει στην Ελλάδα ο πατέρας του. Στη συνέχεια, ακολούθησε η κυρία Πιπίτσα. Η μαμά. Και, στο τέλος, η Ιωάννα, το άλλο παιδί, που έτρεχε το PierOne στη μαρίνα του Φλοίσβου. Μαζί της και ο μπαμπάς της οικογένειας, ο Χάρης Βάρδης. Ταξίδεψε για εκεί, όπου είχε μεταναστεύσει για πρώτη φορά στα 16 του.

    Σταύρος Τζιούφας, Επιχειρηματίας
    Σταύρος Τζιούφας, Επιχειρηματίας

    Σταύρος Τζιούφας: Μετά το κανόνι της Connection πήρε … τα βουνά

    Πρόκειται για ένα κλασικό δείγμα τού πώς αναπτύχθηκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά: Πλήθος επιχειρήσεων μπήκαν στο Χρηματιστήριο χωρίς να διαθέτουν ούτε πάγια ούτε παραγωγική βάση. Με τα πρώτα σημάδια της κρίσης άρχισαν να λυγίζουν. Έτσι και η Connection, η μετοχή της οποίας ξεκίνησε από τα 0,87 ευρώ για να φθάσει στα 11,70 ευρώ την εποχή της χρηματιστηριακής ευφορίας παγιδεύοντας χιλιάδες επενδυτές. Ύστερα από 16 χρόνια ζωής η Connection, το όνομα της οποίας ήταν ταυτισμένο  με γνωστές επωνυμίες ενδυμάτων και υποδημάτων, όπως Kenzo, Trussardi, Cerruti, Sebago, Henry Cottons, Ferre κ.ά., οδηγήθηκε στο λουκέτο.

    Ο επιχειρηματίας που τάραξε τα νερά στον χώρο του επώνυμου ενδύματος τα χρυσά χρόνια του Χρηματιστηρίου, αφήνοντας τελικά πίσω του χρέη εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε να κυνηγήσει και πάλι την τύχη του. Ο ροκ επιχειρηματίας άνοιξε ένα ξενοδοχείο στους πρόποδες της Οίτης, ανάμεσα σε δύο εθνικούς δρυμούς.

    Απόστολος Αλλαμανής. Ετών 65. Τέως μέτοχος ΑΛΤΕ και νυν συγγραφέας
    Απόστολος Αλλαμανής. Ετών 65. Τέως μέτοχος ΑΛΤΕ και νυν συγγραφέας

    Α. Αλλαμανής: «Χρέωσε» την ΑΤΕ με 190 εκ και έγινε συγγραφέας!

    Ο κ. Αλλαμανής μαζί με πολλούς άλλους επιχειρηματίες ήταν οι άρχοντες μιας άλλης εποχής που με θλίψη πια θυμούνται οι Έλληνες. Επικεφαλής ενός ομίλου με πολλές βλέψεις στην αγορά της ενέργειας, των κατασκευών και της χημικής βιομηχανίας, εδώ και τέσσερα χρόνια είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, στις σελίδες των οποίων εντοπίζει κανείς πολλά προσωπικά βιώματα. Η πορεία του, εξάλλου, είναι εξίσου μυθιστορηματική. Ο φιλόδοξος πολιτικός μηχανικός δημιουργεί την ΑΛΤΕ, εκ των πρωταγωνιστριών του κατασκευαστικού κλάδου προ δεκαετίας, εκμεταλλεύεται τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα του ΄99, πραγματοποιεί μεγάλες και δαπανηρές εξαγορές που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και μετά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Alfa Alfa Holdings, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση.

    Σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος υπό τον Γιώργο Παντελή ο επιχειρηματίας φαίνεται να καταχράστηκε από την πρώην ΑΤΕ ένα ποσό που σύμφωνα με το πόρισμα φτάνει τα 190 εκ ευρώ.

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας
    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιαδης

    Πριν από λίγες ημέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έκρινε ότι θα δικαστούν 35 κατηγορούμενοι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μεταξύ αυτών είναι και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Πλέον ο ίδιος είναι μια«σκιά» που ελάχιστα βγαίνει από το σπίτι, ένας άνθρωπος που δεν θυμίζει σε τίποτε πλέον τον πανίσχυρο επιχειρηματία, που θέλησε να γίνει ισχυρότερος ακόμη και από τον κ. Θόδωρο Αγγελόπουλο.

    Η επιβλητική έπαυλη της Βούλας, εκεί όπου οι αστυνομικοί βρήκαν τακτοποιημένα σε κουτιά, κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ημέρα που συνελήφθη, είναι πλέον έρημη και χωρίς σημάδια ζωής. Μετά την αποφυλάκιση του το περσινό καλοκαίρι, ο κ. Λαυρεντιάδης κυριολεκτικά εξαφανίστηκε, επιλέγοντας την μετεγκατάστασή του σε ένα άλλο σπίτι και όχι στην έπαυλη όπου διέμενε.

    Επέλεξε αυτό που είχε αγοράσει για την μητέρα του στο Πανόραμα της Βούλας, η οποία είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που τον στηρίζουν. Το σπίτι δέχθηκε κάποιες μετατροπές, προκειμένου να τακτοποιηθεί κάπως καλύτερα, ο επιχειρηματίας που ανέβηκε στην κορυφή, τόσο απότομα ώστε η πτώση του να αποδειχθεί ακόμη πιο ηχηρή.

    Η νέα του ζωή σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει τον τελευταίο χρόνο, ατέλειωτες συναντήσεις κυρίως με τους δικηγόρους του λόγω των δικών που εκκρεμούν, αλλά και με κάποιους συμβούλους του από τα παλιά.

    Καθημερινά υποβάλλεται σε ασκήσεις κινησιοθεραπείας λόγω της ασθένειάς του, ακολουθώντας και συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Αυτοί που τον συνάντησαν τυχαία μιλούν πλέον για έναν άλλο Λαυρεντιάδη, ο οποίος άλλαξε μετά την φυλακή όχι στον χαρακτήρα αλλά στην εμφάνιση.

    Τους πρώτους μήνες ήταν η σκιά του παλιού του εαυτού, έχοντας χάσει κιλά και με μια γενειάδα την οποία φρόντισε να ξεφορτωθεί μόλις αποφυλακίστηκε. Δεν έχει συνέλθει εντελώς από την κατάθλιψη που βίωσε μέσα στον Κορυδαλλό, η οποία έγινε ακόμη πιο βαριά με το διαζύγιό του από την σύζυγό του Κατερίνα.

    Η τελευταία μετακόμισε σε μια εξαιρετικής αισθητικής έπαυλη στην Εκάλη μαζί με τα παιδιά τους και απολαμβάνει την νέα της ζωή, κυκλοφορώντας πάντα με την συνοδεία σωματοφυλάκων στα Βόρεια προάστια.

    Οι σχέσεις του κ. Λαυρεντιάδη με την πρώην γυναίκα του είναι πλέον τυπικές, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι παραμένουν ακόμη καλές.

    Η τελευταία τον επισκέφθηκε ελάχιστες φορές από την ημέρα που αποφυλακίσθηκε, φροντίζει όμως να βλέπει τακτικά τα παιδιά τους. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες και ακόμη και κάποιοι γείτονες στην Βούλα, είναι ζήτημα να τον έχουν πετύχει μια η δύο φορές. Δείγμα και αυτό της επιλεκτικής απομόνωσης του επιχειρηματία, από τα κοινωνικά δρώμενα, αυτά που τόσο λάτρευε την εποχή της παντοδυναμίας του, η οποία παρήλθε ανεπιστρεπτί.

    Το θέμα δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Down Town



    ΣΧΟΛΙΑ