• Business

    H Kρυφή Ιστορία της ΝΙΚΑΣ. To κούρεμα του χρέους , ο Στουρνάρας , η Eurobank , ο Πλακόπητας και ο Θεοδωρόπουλος 

    • Contributor


    Άφεση σε “τραπεζικές αμαρτίες πολλών ετών” οι οποίες  οδηγήσαν στην υπερχρέωση της ΝΙΚΑΣ έρχεται να δώσει η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του Χρέους των 72 εκατ. ευρώ της εταιρείας, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα. H  συμφωνία η οποία προβλέπει γενναίο κούρεμα των δανείων της τάξεως του 50%, προέκυψε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, παραμονές της έκδοσης από την Τράπεζα της Ελλάδος της Πράξης με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες για την πώληση των κόκκινων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

    Η σπουδή που επιδείχθη για τη ρύθμιση του Χρέους της ΝΙΚΑΣ προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο πώλησης των δανείων της  στα περίφημα funds , με ότι αυτό συνεπάγεται, ίσως να μην είναι διόλου  συμπτωματική και άσχετη με τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν την ίδια την εταιρεία στην υπερχρέωση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    Βασικός πιστωτής της εταιρείας  είναι η Eurobank, ενώ ένα σαφώς μικρότερο μερίδιο στα δάνεια της κατέχει και η Alpha Bank.

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Όπως προκύπτει από αναφορά που έχει καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα,  ομάδα μετόχων της Eurobank, η Τράπεζα μέσω ανώτατων στελεχών ευθύνεται καθοριστικά για την τροπή που πήρε το χρέος της ΝΙΚΑΣ αλλά και για τη ζημιά που θα υποστεί η ίδια από το κούρεμα των δανείων.

    Τι δουλειά όμως μπορεί να έχουν προβεβλημένοι τραπεζίτες και χρηματιστές  με σαλάμια και μορταδέλες; Η απάντηση κρύβεται στις ευφάνταστες χρηματιστηριακές μεθόδους που επιχείρησαν να αντιγράψουν όλοι αυτοί  από τη Wall Street προκειμένου να αποκομίσουν τεράστια κέρδη με ξένα χρήματα και μηδενικό ρίσκο. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με του αρχικούς υπολογισμούς τη ζημιά την υφίσταται η Τράπεζα.

    Πως έγινε το leverage buy out 

    Η ΝΙΚΑΣ ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα μοχλευμένης εξαγοράς (leverage buy out) η οποία εν μέρει χρηματοδοτήθηκε με δανεικά από την Εurobank.

    Στην πορεία η  Τράπεζα συνέχισε το δανεισμό της προκειμένου η ΝΙΚΑΣ να είναι σε θέση  να επιστρέψει ένα μέρος του κεφαλαίου στους νέους μετόχους, τους οποίους μάλιστα για πολλά χρόνια τους χορηγούσε γενναιόδωρα μερίσματα.

    Μέχρι που η κρίση του 2010 σάρωσε τα πάντα αφήνοντας στην εταιρεία ένα τεράστιο χρέος το οποίο δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει. Μετά από έξι χρόνια έφθασε πλέον η ώρα για την αποτίμηση της επένδυσης αυτής η οποία μεταφράζεται σε ζημιά κάποιων εκατομμυρίων η οποία θα βαρύνει την Τράπεζα.

    H ιστορία θα αποτελούσε έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που σήμερα ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, αν η Εurobank δεν είχε ιδιαίτερους δεσμούς με την εταιρεία που εξαγόρασε τον ΝΙΚΑ το 2003.

    Πρόκειται για την  Global Finance  οποία είναι θυγατρική της Τράπεζας. Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Αγγ. Πλακόπητας. Για την εξαγορά η Eurobank (μέσω της EFG Telesis – Eurobank Finance)  χορήγησε δάνειο 35 εκατ. ευρώ.

    Άγγελος Πλακόπητας. Επικεφαλής Global Finance
    Άγγελος Πλακόπητας. Επικεφαλής Global Finance

    Τραπεζικός δανεισμός

    Από το σημείο αυτό αρχίζει να δημιουργείται μία δαιδαλώδης ροή χρήματος μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και του φορολογικού παραδείσου στα Channel Islands όπου έχει την έδρα του μία off shore εταιρεία (GCI Foods) που είναι  νέος μεγαλομέτοχος της NIKAΣ αλλά και του Fund (Fund Global Capital Investors) που ελέγχει την εταιρεία αυτή.

    Όλες αυτές οι offshore εταιρείες δηλώνουν ως έδρα τους το  EFG House  St.Julian’s Avenue St Peter Port Geursney.

    Ένα χρόνο μετά η ΝΙΚΑΣ αποφασίζει να επιστρέψει στους νέους της μετόχους περίπου 43 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά η εταιρεία μοιράζει ΔΥΟ φορές μέρισμα. Αθροιστικά τα μερίσματα που διένειμε η εταιρεία την περίοδο 2003 – 2005 ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ!!

    Ταυτοχρόνως ανοίγει και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού καθώς η εταιρεία συνάπτει ομολογιακό δάνειο περίπου 40 εκατ. ευρώ προφανώς για να χρηματοδοτήσει τα παραπάνω. Διοργανωτής του δανείου ορίζεται η EFG Telesis Finance.

    Παράπλευρη απώλεια των αποφάσεων αυτών ήταν τα ίδια κεφάλαια της ΝΙΚΑΣ τα οποία από 68,6 εκατ. ευρώ το 2003 μειώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ το 2005.

    Ο κατήφορος για τη ΝΙΚΑΣ δεν άργησε να έρθει με αποτέλεσμα το 2009 να αναγκαστεί να συνάψει νέο ομολογιακό δάνειο 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος που είχε δημιουργηθεί την περίοδο 2003 2006.

    Στο μεταξύ όπως παραδέχεται η ίδια η Εurobank το 2010 αγοράζει το 12% των μετοχών της ΝΙΚΑΣ από την off shore που βρίσκεται στα Channel Islands προκειμένου να εξοφληθεί μέρος παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η Τράπεζα.

    Ο δανεισμός συνεχίζεται με “μικρότερα ποσά” προκειμένου να αποσοβηθεί το απευκταίο για τη ΝΙΚΑΣ ακόμη και το 2011 και 2012 παρόλο που η εταιρεία πλέον εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια γεγονός που θα έπρεπε να την έχει κρατήσει αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό.

    Μέρος των τελευταίων αυτών δανείων τα καλύπτει η Chipita βάζοντας έτσι και τον κ. Σπ. Θεωδωρόπουλο στην περιπέτεια της ΝΙΚΑΣ.

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ετών 59. Διευθύνων Σύμβουλος Chipita.



    ΣΧΟΛΙΑ