• Business

    Γρ. Στεργιούλης: Το μυστικό με τα μεγάλα κέρδη των ΕΛΠΕ. Τι θα γίνει με το Ιράν

    γρηγορης στεργιουλης

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Μία σειρά ευνοϊκών εξωτερικών παραγόντων σε συνδυασμό με την σωστή στρατηγική που εφάρμοσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ συνέβαλαν στη διαμόρφωση των προασμοσμένων κερδών του ομίλου σε επίπεδα ρεκόρ.

    Τα αυξημένα περιθώρια κέρδους λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου και οι σωστοί χειρισμοί του ομίλου στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων στην εγχώρια αγορά (ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, capital controls) εκμεταλλευόμενος το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης έφεραν καλά αποτελέσματα. Η εταιρία επωφελήθηκε από τη βελτίωση της λειτουργίας και την απόδοση των διυλιστηρίων μετά το εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης στο β’ τρίμηνο του 2015 καθώς και την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Παράλληλα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε γνωστό ότι η ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος των ΕΛΠΕ έχει αυξήσει τις λειτουργικές χρηματοροές στα 600 εκατ. ευρώ ενώ οι ελεύθερες χρηματοροές εάν αφαιρεθούν οι πληρωμές για τόκους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, ο όμιλος έχει περιθώρια κίνησης και θα προχωρήσει στην αποπληρωμή από τα ίδια αποθεματικά ρευστού του ευρωομολόγου που λήγει το Μάιο του 2016 ύψους 400 εκατ. ευρώ.

    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ
    Στάθης Τσοτσορός. Ετών 65 Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στην εμπορία, τα αποτελέσματα του ομίλου σηματοδοτούν μια επιστροφή στην κανονικότητα με τα EBITDA του κλάδου να κυμαίνονται πάνω από τα επίπεδα του 2010, μετά από αλλεπάλληλες χρονιές όπου η κατάσταση στον κλάδο είχε οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση της κερδοφορίας. Για τις επιδόσεις της εμπορίας βοήθησε σημαντικά και το πρόγραμμα προσαρμογής “Κορυφή”. Αντίστοιχα, οι θυγατρικές εταιρίες στο εξωτερικό πέτυχαν βελτιωμένα αποτελέσματα, εκμεταλλευόμενες συνέργειες με τα διυλιστήρια και βελτιωμένες συνθήκες αγοράς.

    Ο κλάδος των Πετροχημικών μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων καθετοποίησης επέτυχε αυξημένη παραγωγή πρώτης ύλης, που σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα περιθώρια οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας.

    Στον τομέα του ηλεκτρισμού η πορεία του τελευταίου τριμήνου προμηνύει θετικές εξελίξεις για τη δραστηριότητα της Elpedison για το 2016. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΔΕΠΑ, ενώ να σημειωθεί ότι ο όμιλος τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας πώλησης του ΔΕΣΦΑ, στην οποία όπως έγινε γνωστό βρισκόμαστε στη φάση του due diligence από τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν μερίδιο από το προς παραχώρηση ποσοστό των Αζέρων της Socar.

    Η συμφωνία με το Ιράν

    Ιδιαίτερα θετικούς για τον όμιλο ΕΛΠΕ χαρακτήρισε τους όρους της συμφωνίας με το Ιράν ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γρηγόρης Στεργιούλης, σε βαθμό μάλιστα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, εξέπληξαν και τα ίδια τα στελέχη των ΕΛΠΕ. Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περαιτέρω αποκαλύψεις καθώς υπάρχει δέσμευση και από τις δύο πλευρές να μην δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες.

    Θα υπάρξει μία εφάπαξ αποπληρωμή που κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα και θα ακολουθήσουν δόσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη και με τη μορφή διυλισμένων προϊόντων. Γεγονός πάντως είναι ότι το ιρανικό αργό αναμένται να βελτιώσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων του ομίλου ενώ κατά την επιλογή του μείγματος των αργών κύριος γνώμονας θα είναι η επίτευξη των καλύτερων δυνατών περιθωρίων κέρδους, ανάλογα βέβαια με τις τιμές που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

    Σημειώνεται ότι το Μάρτιο αναμένεται η παραγγελία του πρώτου φορτίου αργού από το Ιράν, μετά και την άρση των κυρώσεων κατά της αραβικής χώρας τον περασμένο μήνα.

    Πρόσφατα στέλεχος των ΕΛΠΕ ανέφερε στο Reuters την πρόθεση της επιχείρησης να προχωρήσει σε παραγγελία τις επόμενες ημέρες.

    Η συμφωνία που υπέργραψαν τον Ιανουάριο ο όμιλος ΕΛΠΕ και η ιρανική κρατική εταιρία NIOC περιλαμβάνει τη συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων, καθώς και ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2011.

     



    ΣΧΟΛΙΑ