• Business

    Κούμπας: Άφησε πολλά χρέη και κατέρρευσε. To 1999 είχε αξία 580 εκ ευρω

    Γιώργος Κούμπας

    O επιχειρηματίας Γιώργος Κούμπας


    Η στρατηγική του “γκουρού” των ασφαλίσεων ήταν περισσότερο στραμμένη σε κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο παρά σε παραγωγικές επενδύσεις και συμμετοχές. Ο οξυδερκής επιχειρηματίας, ο πρώτος “πολυπράκτορας” ασφαλίσεων δεν κατάφερε να βγει από τη στενωπό και να αποφύγει το «Kούμπας-exit». Άστοχες επιλογές, λανθασμένη στρατηγική και υπερδανεισμός συνέθεσαν το εκρηκτικό μίγμα που οδήγησε στην διάλυση και εκκαθάριση της Κούμπας Συμμετοχών.

    Άννα και Γιώργος Κούμπας πριν το διαζύγιο.
    Άννα και Γιώργος Κούμπας πριν το διαζύγιο.

    Χλιδάτο lifestyle, φωτογραφικά φλας, έντονη κοσμική ζωή με την πρώην συζυγό του Άννα, ήταν μέρος της καθημερινότητάς του. Όλα αυτά έως το 2008. Μετά ήρθε η κάτω βόλτα. Από τότε παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημίες ως συνέπεια της μείωσης της αξίας των επενδύσεων σε μετοχές και ακίνητα και δεν τηρεί τους όρους δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει με τις πιστώτριες τράπεζες. Ως απόρροια η τράπεζα Πειραιώς κατήγγειλε τις συμβάσεις δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ανεξόφλητου ύψους 114,1 εκατ. ευρώ (ένα 85,3 εκατ. ευρώ και ένα 28,8 εκατ. ευρώ) καθιστώντας τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, άμεσα απαιτητά από την εταιρεία. Και επτά ημέρες μετά, ανακοινώθηκε η σύγκληση γενικής συνέλευσης στις 26 Ιανουαρίου για να αποφασιστεί η εκκαθάριση.

    Άννα και Γιώργος Κούμπας, Ασπασία Λεβέντη, Μάκης Μάτσας
    Άννα και Γιώργος Κούμπας, Ασπασία Λεβέντη, Μάκης Μάτσας

    Τα “νούμερα” του ισολογισμού είναι μη διαχωρίσιμα. Τα απλήρωτα τραπεζικά δάνεια και οι υποχρεώσεις της εισηγμένης ξεπερνούν τα 138,5 εκατ. ευρώ. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, φωτοβολταϊκά, μετοχές) αποτιμάται σε, μόλις, 15 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές φτάνουν τα 168,6 εκατ. ευρώ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

    Ο Γιώργος Κούμπας με την κόρη του Στεφανία.
    Ο Γιώργος Κούμπας με την κόρη του Στεφανία.

    Το story

    Πρόκειται για έναν ζωντανό μύθο των ασφαλίσεων. Ο Γιώργος Κούμπας αποφάσισε να εισέλθει στον ασφαλιστικό κλάδο πριν 45 χρόνια. Πρωτοπόρος, είναι αυτός που εδραίωσε στην αγορά τον θεσμό του ανεξάρτητου ασφαλιστικού συμβούλου-μεσίτη ασφαλίσεων. Βασική του φιλοσοφία ήταν η συνολική αντιμετώπιση των αναγκών του πελάτη, μέσα από επιστημονικές αναλύσεις και ολοκληρωμένες προτάσεις ασφάλισης, από τη διεθνή ασφαλιστική αγορά.

    Ξεχώρισε γρήγορα από τον ανταγωνισμό. Μέχρι τότε, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πελάτες συνεργάζονταν με τον απλό πράκτορα ασφαλίσεων, ο οποίος εκπροσωπούσε τα προϊόντα μιας μόνο ασφαλιστικής εταιρείας. Ο κ. Κούμπας υπέδειξε στους πελάτες πώς μπορούν να έχουν περισσότερες επιλογές και από τότε καθιερώθηκε άτυπα ο θεσμός του «πολυπράκτορα».

    Παράλληλα με το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού (ΕΜΠ), άρχισε τη σταδιοδρομία του ως ασφαλιστικός πράκτορας, συνεργαζόμενος αρχικά με τις «Ασφάλειες Πλυτά» και στη συνέχεια με την ασφαλιστική εταιρεία «Αστήρ». Κατάφερε να μετατρέψει ένα προσωπικό Πρακτορείο Aσφάλισης σε μια μεγάλη εταιρία Συμμετοχών, να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αντλώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ και να πετυχαίνει αξιοσημείωτες υπεραξίες.

    Η σημερινή εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή της χρηματιστηριακής ευφορίας. Η Κούμπας Συμμετοχών στο pick της φούσκας του 1999, είχε φτάσει να αποτιμάται στο χρηματιστηριακό ταμπλό προς 580 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο χρόνια από την εισαγωγή της, το 1997, η μετοχή της κατέγραψε άνοδο 5.500%.



    ΣΧΟΛΙΑ