• Business

    Γιατί ο Αλεξιάδης κινείται στην λογική «φόροι, φόροι, φόροι»

    Τρύφων Αλεξιάδης.

    Τρύφων Αλεξιάδης. ετών 59. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    «Δεν έχουμε μία λογική, σε κάθε ερώτημα η απάντηση να είναι “φόροι, φόροι, φόροι”». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Και το είπε με τέτοια σιγουριά, που παραλίγο να μας πείσει. Παραλίγο.

    Ίσως βέβαια να ήταν πιο πειστικός αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να φορτώνει με νέους φόρους την κοινωνία, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την ανάκαμψη της ήδη «στραγγισμένης» ελληνικής οικονομίας (την ίδια στιγμή βέβαια που ο ίδιος ο Τρύφων Αλεξιάδης κρατά στο… συρτάρι την πολυδιαφημισμένη διάταξη για την αυτοκαταγγελία, που υποτίθεται πως θα φέρει μεγάλα έσοδα στα δημόσια ταμεία – για την ώρα, τα έσοδα αυτά περιορίζονται στο ξεζούμισμα των γνωστών υποζυγίων…).

    Πολλοί θεωρούν ως αιτία της πτώσης της κυβέρνησης Σαμαρά τον ΕΝΦΙΑ και την καταστροφή που έφερε αυτός ο φόρος στη μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε» πάνω στη δυσαρέσκεια του κόσμου για τον…  επάρατο ΕΝΦΙΑ, υποσχόμενος προεκλογικά ότι θα τον καταργούσε (όπως και το μνημόνιο, βεβαίως-βεβαίως), όμως στην πράξη ο ΕΝΦΙΑ είναι ακόμα εδώ, όπως και όλοι οι άλλοι φόροι που μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια – και μάλιστα ενισχυμένοι: επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ενώ ξεκίνησε και η κατάργηση της χαμηλής φορολόγησης στους κατοίκους των νησιών.

    Ποιος μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά (και να περιμένει να τον πιστέψουν) ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κατά της λογικής «φόροι, φόροι, φόροι», όταν το μόνο που καλούνται να κάνουν πια οι πολίτες είναι ακριβώς να πληρώνουν φόρους, φόρους, φόρους!

    Βέβαια, στη χθεσινή του συνέντευξη ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε και κάτι άλλο: ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει στην αφαίμαξη όσων έχουν ακόμα «λίπος» να δώσουν, γιατί μέσα στα προαπαιτούμενα του προγράμματος στήριξης είναι η αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτή είναι η συμφωνία που κάναμε», ανέφερε κυνικά, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν παίρνει αυτά τα μέτρα από πολιτική επιλογή τα παίρνει από πολιτική αναγκαιότητα». Είναι η συνήθης τακτική «δε φταίω εγώ, ο άλλος με έβαλε να το κάνω», όπου ο «άλλος»  είναι η «κακή» τρόικα, το «σκληρό» ΔΝΤ, οι «ανάλγητοι» Ευρωπαίοι – μια ρητορική βέβαια που αποσιωπά τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τα πράγματα, και δεν πείθει πια.

    Πάντως, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε ψέματα για τους φόρους. Πάντα έλεγε πως θα φορολογήσει τους πλούσιους. Βέβαια, δε μας είχε εξηγήσει ποτέ ότι στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ «πλούσιος» μπορεί να θεωρείται ακόμα και κάποιος που βγάζει 10.000 ευρώ τον χρόνο…



    ΣΧΟΛΙΑ